Είναι ο ύστατος εκβιασμός για τη δόση; 24 ώρες για την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων




Τελεσίγραφο 24 ωρών, ουσιαστικά μέχρι την Τρίτη δίνει το EuroWorking Group στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να απαλευθερώσει την δόση των 7,5 δισεκατ. Ευρώ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg και Ελληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το EWG δίνει στην Αθήνα την προθεσμία των 47 ωρών αναμένοντας την επιβεβαίωσε ότι όλα τα εκκρεμή ζητήματα θα έχουν επιλυθεί ως αύριο, Τρίτη.

Τα εμπόδια για να κλείσει η συμφωνία δεν είναι πολλά όμως η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει τα εξής θέματα:

  • Η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ,
  • Η επένδυση για το χώρο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού
  • Οι αλλαγές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
  • Η νομική προστασία των μελών τόσο του ΤΑΙΠΕΔ όσο και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
  • Τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους μεγάλους καταναλωτές.

Η νέα διορία για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γνέψει καταφατικά προς τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Στη συνέχεια, το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EMS) θα δώσει τη τελική του έγκριση για την αποδέσμευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.  Το EuroWorking Group θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου θα υπάρξει και συνάντηση των μελών της ευρωομάδας εργασίας, στο Ελσίνκι.

Τη μικρή αυτή εμπλοκή «είδε» το Χρηματιστήριο το οποίο υποχώρησε 1,47% με εξαιρετικά χαμηλό τζίρο, λίγο πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, θετική επί της αρχής ήταν η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκθεση συμμόρφωσης έχει ήδη κατατεθεί στο EuroWorking Group (EWG) με στόχο να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός. «Τώρα τη σκυτάλη θα πάρουν τα κράτη-μέλη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Τα κράτη θα ενημερωθούν από το EWG για τη θετική αξιολόγηση των θεσμών και θα ακολουθήσει η διαδικασία επικύρωσης από πέντε εθνικά κοινοβούλια.

Εφόσον έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα σήμερα, τα Κοινοβούλια 6 χωρών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Μάλτα, Εσθονία, Σλοβακία, Σλοβενία, Φινλανδία) θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους για την εκταμίευση. Αν όλα πάνε καλά, ξεκινά η διαδικασία για την καταβολή των 7,5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων πάντως τα ¾ θα επιστρέψουν άμεσα στους δανειστές για πληρωμές σε ΕΚΤ, ΔΝΤ, τόκους κλπ).

WWW.IMERISIA.GR, WWW.BLOOMBERG.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: