Η μετατροπή εκκλησιών σε μουσουλμανικά τεμένη: Η βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς…




Του Δρ. Αυγουστίνου (Ντίνου) Αυγουστή

Η καθημερινή ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, φαίνεται να έρχεται από μια άλλη εποχή! Η Αγιά Σοφιά ύστερα από ένα περίπου αιώνα μετατρέπεται ουσιαστικά ξανά σε μουσουλμανικό τέμενος!

Η μετατροπή εκκλησιών σε μουσουλμανικά τεμένη είναι μια πολύ συνηθισμένη τακτική των τούρκων από την εμφάνιση τους σε χριστιανικά εδάφη έως και τις μέρες μας. Θυμίζω ότι σε μουσουλμανικά τεμένη μετατράπηκαν από την επομένη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο 56 (οι πιο μεγαλοπρεπείς) από τη συνολικά 600 περίπου κατεχόμενες εκκλησίες και μοναστήρια μας! Από αυτές, σήμερα μόνο 5 εκκλησίες λειτουργούν, πάντα με την άδεια του κατοχικού καθεστώτος και για σκοπούς προπαγάνδας των τούρκων, μια μόλις φορά το χρόνο, όπως αποφάσισε προσφάτως η ψευδοκυβέρνηση του μετριοπαθούς υποτίθεται Μουσταφά Ακιντζι Οι υπόλοιπες έχουν μετατραπεί σε μάντρες, αποχωρητήρια, αποθήκες, γκαλερί, στρατώνες, κέντρα διασκέδασης ενώ αρκετές άλλες, είτε κατεδαφίστηκαν, είτε βρίσκονται εγκαταλελειμμένες στο χρόνο, σε εξαιρετικά άθλια κατάσταση!

Κι όμως η «πολιτισμένη Ευρώπη», δεν έπραξε το παραμικρό για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρωτοφανή τουρκική βαρβαρότητα. Απεναντίας, εξακολουθεί να συνομιλεί με την Άγκυρα προκειμένου αυτή, παρά τα τεράστια δημοκρατικά της ελλείμματα, να καταστεί πλήρες μέλος της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας! Και για να είμαστε δίκαιοι, να θυμίσουμε ότι, ούτε και η Λευκωσία μαζί με την Αθήνα αντέδρασαν αποτελεσματικά απέναντι στις αμέτρητες τουρκικές βαρβαρότητες που αναφέρονται στην αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων, στην καταστροφή της πολιτισμικής και θρησκευτικής μας κληρονομίας αλλά και στα ανθρωπιστικά ζητήματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων μας.

Οι κακές γλώσσες μάλιστα υποστηρίζουν, ότι θυσιάσαμε ακόμα και αγνοουμένους μας για τους οποίους υπήρχαν βάσιμες πληροφορίες ότι βρίσκονταν στη ζωή, προκειμένου, να μη χαλάσουμε το καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων!!! Τα πάντα αφέθηκαν στη μοίρα τους, την ώρα που η συνδιαλλαγή των κατακτημένων με τον κατακτητή, αυξάνεται καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο!

Ας έλθουμε όμως ξανά στο σημερινό θέμα μας και στη καθημερινή ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Ένα γεγονός, που ο αρμόδιος Έλληνας υπουργός Νίκος Ξυδάκης, δεν το θεωρεί, όπως είπε, τραγικό …! «Δεν είναι τίποτα τραγικό, δεν είναι έλλειψη σεβασμού να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο… Έλλειψη σεβασμού θα ήταν να γίνουν απρέπειες…». Και μια και αναφερόμαστε σε απρέπειες, οι μιναρέδες που αντικατέστησαν τα καμπαναριά, αλήθεια δεν είναι απρέπεια;

Το ελληνικό υπουργείο πολιτισμού, φαίνεται να συναγωνίζεται επαξίως σε ανευθυνότητα και έλλειψη εθνικών ευαισθησιών το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, έχει επί της ουσίας επιλέξει το ρόλο του ουδέτερου παρατηρητή, αν όχι κάτι πολύ χειρότερο. Τόσο απέναντι στις προκλήσεις των Τούρκων που μετατρέπουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, όσο και των Αλβανών, που την παραμονή της επίσκεψης του Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα επανέφεραν (έστω και αν εκ των υστέρων ανασκευάσαν κάπως) θέμα εμπολέμου και τσάμηδων, και ενώ εν τω μεταξύ, τους τελευταίους μήνες είναι σε εξέλιξη επιχείρηση υφαρπαγής περιουσιών των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου με τη συνεργασία των αλβανικών κυβερνητικών αρχών, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να έχει προχωρήσει σε οποιαδήποτε ουσιαστική κίνηση ανάσχεσης του αλβανικού πλιάτσικου.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χλιαρή έως ανύπαρκτη αντίδραση του Έλληνα υπουργού πολιτισμού, απέναντι και σε αυτή τη τουρκική βαρβαρότητα, για ένα θέμα μάλιστα που άπτεται της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας (όπου ανήκει ουσιαστικά σήμερα η Βυζαντινή, Ελληνική και ορθόδοξη Αγιά Σοφιά), επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά πως ο εχθρός δεν βρίσκεται μόνο εκτός, αλλά και εντός των τειχών, δυστυχώς! Η εκ των υστέρων ανασκευή των δηλώσεων των υπουργών της κυβέρνησης είναι για τους αφελείς και τους κατά συρροή αδιάφορους και αδιάβαστους … αφού ως γνωστόν, η πρώτη αντίδραση είναι αυτή που φανερώνει και την πραγματική εικόνα … και επ’ ουδενί δεν πρέπει να θεωρείται, ούτε και ειλικρινής, ούτε και επαρκής, αφού προήλθε με μεγάλη καθυστέρηση και ύστερα από την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα ο Νίκος Φίλης και τώρα ο Νίκος Ξυδάκης, δικαιώνουν με τις πράξεις και δηλώσεις τους εκείνους που επανειλημμένα εκφράζουν σοβαρές εντάσεις για τις ιδεολογικές εμμονές και την πρωτοφανή ανεπάρκεια τους σε όλα σχεδόν τα θέματα … Οι άνθρωποι, μέρα με τη μέρα, γίνονται δυστυχώς ολοένα και πιο επικίνδυνοι! Και απορώ πως ύστερα από τέτοιες κατ΄ εξακολούθηση απαράδεκτες δηλώσεις και πράξεις δύο πρωτοκλασάτων υπουργών της κυβέρνησης, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» εξακολουθούν να στηρίζουν ακόμα αυτήν την αφερέγγυα, υποτακτική, εθνικά ασπόνδυλη και εν πολλοίς επικίνδυνη κυβέρνηση. Μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί για την ανεκτικότητα αυτή των συνεταίρων του Αλέξη Τσίπρα, είναι ο αφόρητος έρωτας τους με την εξουσία και οι υπουργικές καρέκλες που τους δίνουν ομολογουμένως πρωτοφανή προνόμια …

Υ.Γ.: Το τραγικό στη προκειμένη περίπτωση είναι ότι στη πατρίδα μας στερούμαστε παντελώς υγιών πατριωτικών δυνάμεων ικανών να αλλάξουν το ρου της ιστορίας. Προσωπικά δεν πιστεύω πως η Ν.Δ., εάν έρθει στην εξουσία, μπορεί να αλλάξει τη κακή κατάσταση στο τόπο μας. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για το σημερινό μας κατάντημα. Και ποιά λύση προτείνεται; Δυστυχώς ή ευτυχώς, σε μεγάλο βαθμό τείνω να συμφωνήσω με τις απόψεις-εισηγήσεις του παρεξηγημένου Βασίλη Λεβέντη! Αναζητείστε όλες τις κατά καιρούς δηλώσεις και προβλέψεις του και θα δείτε ότι βγήκε προφήτης ο άνθρωπος!!!

Η δήλωση του Μητροπολίτη Αμβρόσιου μέσω του προσωπικού του ιστολογίου (mkka.blogspot), με την οποία χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας «καταραμένο», σίγουρα είναι απαράδεκτη και δεν συνάδει με τη χριστιανική πίστη και τα όσα μας δίδαξε ο Χριστός με τη θυσία του.
Όχι τις παρελάσεις δεν θα τις καταργήσουμε, ούτε την προσευχή κύριε Φίλη! Αν τολμάτε κάντε δημοψήφισμα!

  • Ο Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή είναι κΚαθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας –  Από το Μονάγρι Λεμεσού – [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: