«Μεταρρυθμίσεις έναντι ελάφρυνσης χρέους» ζητά το ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ δεν πάει Eurogroup




Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέστρεψε στη γνωστή θέση του, δηλαδή «μεταρρυθμίσεις έναντι ελάφρυνσης χρέους», και θα παραμείνει σ’ αυτήν καθώς πιστεύει ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα επιβεβαιωθεί η βιωσιμότητα (του χρέους).

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε στο «Εθνος» ότι η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα λάβει μέρος στο έκτακτο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας λόγω άλλων υποχρεώσεων. Θα την αντικαταστήσει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν, ο οποίος τελικά έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την Ελλάδα, εκ μέρους του Ταμείου. Το γεγονός αυτό αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την κυβέρνηση, καθώς μετά την υποκλοπή και τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας του με την κ. Ντέλια Βελκουλέσκου παρατηρείται έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ του ΔΝΤ και της Αθήνας.

Πηγές στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι «και μόνο ότι πραγματοποιείται το Eurogroup είναι μία ελπιδοφόρα εξέλιξη», καθώς πιστεύουν ότι «δεν θα αποφασιζόταν σύγκλισή του αν οι πλευρές δεν ήταν κοντά σε συμφωνία».

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι «ακόμη και αν δεν υπάρξει σε αυτή τη φάση συμφωνία, θα τεθούν οι βάσεις για ένα επόμενο Eurogroup την αμέσως επόμενη εβδομάδα».

Οι πηγές υποστηρίζουν ότι «υπάρχουν θέματα που πρέπει να συμφωνηθούν και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο επί τόπου και σε πολιτικό επίπεδο σε ένα Eurogroup».

Ισχυρίζονται ότι κατά τη συνεδρίαση θα τεθεί ο χρόνος της απόφασης για την έναρξη συζητήσεων που θα αφορούν την ελάφρυνση του χρέους και επίσης ότι θα επιχειρηθεί να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα-ρεζέρβα.

Σύμφωνα με τις πηγές τα στελέχη του ΔΝΤ παραμένουν «οχυρωμένα» στις θέσεις τους, ενώ διατηρούν μία ασφαλή απόσταση από τις εκτιμήσεις της Eurostat.

Σημειώνεται ότι όλες οι ενημερώσεις συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι απαιτείται «πολύ δουλειά» για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αν και -όπως τόνισε ενημερωμένη πηγή- θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία εάν η κυβέρνηση αποδεχόταν τα μέτρα που ζήτησαν οι δανειστές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: