Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αυριανή έκθεση της Κομισιόν για το θέμα και η στάση της Λευκωσίας, οι συνομιλίες για το Κυπριακό με “βασικό αγκάθι” να παραμένει το περιουσιακό, όπως και τα απόρρητα έγγραφα τα οποία δημοσιοποίησε χθες η Greenpeace για εμπορικό εκβιασμό ΗΠΑ σε ΕΕ, είναι τα κύρια θέματα τα οποία προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Τρίτης.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Βίζα γιοκ εκτός και αν..», γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε στενή παρακολούθηση των εξελίξεων γύρω από το θέμα της παραχώρησης από την Ευρώπη προνομιακού καθεστώτος βίζας στους Τούρκους πολίτες, βρίσκεται η Λευκωσία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χωρίς θύματα γιορτάσαμε την Ανάσταση και ότι παπάς τα βρόντηξε και έφυγε από την εκκλησία. Αλλού γράφει ότι αύριο υποβάλλονται και επίσημα οι υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου.

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Μάχη για εκπλήρωση των προαπαιτούμενων», γράφει ότι αύριο η Κομισιόν υποβάλλει την έκθεση αξιολόγησης όσον αφορά τις θεωρήσεις διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό, ενώ πηγές της Κομισιόν αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά έκπτωση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ένα στα επτά οχήματα είναι χωρίς άδεια κυκλοφορίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε άλλη μια κρίσιμη εβδομάδα για την Ελλάδα.

Ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Συνομιλίες μετ` εμποδίων» ότι με βασικό αγκάθι το περιουσιακό, οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό φαίνεται να προχωρούν με πολλά εμπόδια, παρά το καλό κλίμα που επιχειρούν να διαμορφώσουν οι εμπλεκόμενοι. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε γερμανικές κινήσεις πίσω από το θέμα της ελευθέρωσης των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες. Αλλού γράφει ότι αναστάτωση επικρατεί ανάμεσα στους εγκλωβισμένους ύστερα από την απόφαση 17χρονου Ελληνοκύπριου εγκλωβισμένου να ασπαστεί το Μουσουλμανισμό.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Εμπορικός εκβιασμός ΗΠΑ σε ΕΕ», γράφει ότι καταστροφική για τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την υγεία, αλλά εξαιρετικά ωφέλιμη για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες αναμένεται να αποβεί η συμφωνία ΤΤΙΡ μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα, τα οποία δημοσιοποίησε χθες η Greenpeace. Αλλού αναφέρει ότι οικουμενικό είναι το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και γράφει ότι δεκάδες δημοσιογράφοι χάνουν τη ζωή τους στο καθήκον ή δολοφονούνται, δεκάδες φυλακίζονται. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι διακρίσεις είναι έκδηλες στην καθημερινότητα και ότι η κρίση αγγίζει όλα τα επίπεδα της ζωής μας.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο θέμα της γράφει ότι «Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο θέμα των θεωρήσεων εισόδου για την Τουρκία», με την Κύπρο να επιμένει ότι η Άγκυρα θα πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια και τις Βρυξέλλες να προχωρούν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι περίπου οι μισοί από τους Βρετανούς γονείς παραδέχονται ότι κάνουν επιδρομές στον κουμπαρά των παιδιών τους τακτικά για να καλύψουν μικροέξοδά τους. Αλλού αναφέρεται σε νέα ομάδα υποστήριξης για τον καρκίνο στην Πάφο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: