Έκθεση βυζαντινής αγιογραφίας στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια




«Εμμένοντας στην παραδοσιακή Βυζαντινή τέχνη» είναι ο τίτλος της ατομικής εικαστικής έκθεσης του καταξιωμένου αγιογράφου Μιλτιάδη Αφεντούλη, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 15 Μαΐου 2016 στις 4 το απόγευμα στο Αρχιεπισκοπικό Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο (27-09 Crescent Street, Astoria, NY, 11102-3142).

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων και Κέντρων UNESCO για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, κ. Ιωάννη Μαρωνίτη, ενώ η είσοδος είναι για το κοινό ελεύθερη.

Την έκθεση συνθέτουν αγιογραφίες, τοιχογραφίες σε καμβά, αλλά και φορητές εικόνες, φιλοτεχνημένες σύμφωνα με την παραδοσιακή τεχνική και ακολουθώντας τη βυζαντινή τεχνοτροπία.

Ο Μιλτιάδης Αφεντούλης επί τω έργω.
Ο Μιλτιάδης Αφεντούλης επί τω έργω.

Σχετικά με τον καλλιτέχνη

Γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Διδάχθηκε και μελέτησε σε βάθος τη βυζαντινή παραδοσιακή τέχνη, δίπλα στον διακεκριμένο αγιογράφο και πατέρα του, Βασίλειο Αφεντούλη, ο οποίος υπήρξε μέντοράς του. Για περισσότερα από 25 χρόνια, συνεργάστηκε μαζί του για τη φιλοτέχνηση πολλών Ιερών Ναών, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ατομική πορεία ως αγιογράφος, με εξειδίκευση στην αγιογράφηση έργων μεγάλων διαστάσεων.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, μέλος της UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών Βόρειας Αττικής «Η Αγία Σοφία», ενώ έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό εικαστικών εκθέσεων σε διεθνές επίπεδο.

Σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η παραδοσιακή βυζαντινή τέχνη, προσφέρει, μεταξύ άλλων, αφιλοκερδώς μαθήματα αγιογραφίας σε μαθητές σχολείων της Ομογένειας των Η.Π.Α., καθώς όπως έχει αναφέρει ο ίδιος, «Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την πολιτισμική μας κληρονομιά, ιδιαίτερα τη βυζαντινή τέχνη που αποτελεί συνέχεια της αρχαιοελληνικής, ως ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, όχι μόνο για τον Ελληνισμό, αλλά για να υπενθυμίζει την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: