«Το κίνητρο για να συμμετέχεις στις εκλογές είναι η αγάπη και ο δεσμός με την Ελλάδα»: Συζήτηση Λιβάνιου με ομογενείς στην Αστόρια

Στιγμιότυπο από την συζήτηση μεταξύ του Θεοδώρου Λιβάνιου με ομογενείς στο Σπίτι της Χιακής Ομοσπονδίας, 3 Δεκεμβρίου 2023. Διακρίνονται οι Γιώργος Αλμυρούδης, Κυριακή Καλογερά, Γεώργιος Γεωργόπουλος, Θεόδωρος Λιβάνιος, Ντίνος Κωνσταντίνου και Γεώργιος Μεϊντάσσης Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την ευκαιρία να παρουσιάσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις σχέσεις με τον Απόδημο Ελληνισμό, αλλά και να απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού, είχε ο αν. υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης το μεσημέρι της Κυριακής, στο Σπίτι της Χιακής Ομοσπονδίας, στην Αστόρια.

Οπως γράφει στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Χριστόδουλος Αθανασάτος, επρόκειτο για μια ανοικτή πανομογενειακή εκδήλωση η οποία οργανώθηκε και επικοινωνήθηκε με σχετικό κάλεσμα από τους μηχανισμούς του «διοικητικού κέντρου» της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης υπό τον Γεώργιο Γεωργόπουλο.

Στο πλευρό του Αναπληρωτή Υπουργού βρισκόταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, ενώ, από πλευράς των ελληνοαμερικανικών σωματείων, εκτός από τον κ. Γεωργόπουλο, θέση στο πάνελ έλαβε και το μέλος της Επιτροπής Διαφάνειας, Γεώργιος Μεϊντάσσης.

Παράλληλα, εκ μέρους της οικοδεσπότριας Χιακής Ομοσπονδίας, τον συντονισμό είχαν η πρόεδρος Κυριακή Καλογερά και ο Γεώργιος Αλμυρούδης.

Από την πλευρά του, ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επικείμενη καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, αλλά και την εν γένει σημασία της συμμετοχής των Ελλήνων του Εξωτερικού στις ελληνικές εκλογικές διαδικασίες.

«Το κίνητρο για να συμμετέχεις στις εκλογές είναι ότι θες το καλύτερο για τη χώρα και το εκφράζεις. Εκτός όμως από αυτό είναι και ζήτημα δεσμού. Εκφράζεσαι για μια χώρα που σε ενδιαφέρει. Το κίνητρο είναι η αγάπη και ο δεσμός με τη χώρα. Δεν ψηφίζετε για μια ξένη χώρα, σαν να λέμε για παράδειγμα να ψηφίσετε στην… Αργεντινή», ήταν μια από τις τοποθετήσεις του κ. Λιβάνιου, όταν απάντησε σε ερώτηση για το κίνητρο ενός νέου Ελληνοαμερικανού να ψηφίσει για να αναδείξει Κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο κ. Λιβάνιος τόνισε πως, για την Ελλάδα, η σχέση με τον Απόδημο Ελληνισμό είναι αμφίδρομη («two way»), αρκεί να υπάρχει και η θέληση ενός ομογενή να έρθει πιο κοντά με την χώρα.

«Οποιος θέλει να είναι κοντά στην Ελλάδα πρέπει και μπορεί να τον φέρει το Κράτος. Κανένας δεν έρχεται με το ζόρι. Η σχέση είναι two way και η χώρα πρέπει να προσφέρει. Είναι δικαίωμα για τον καθένα σας να το πράξει και καθήκον δικό μας να τον βοηθήσουμε», είπε ο κ. Λιβάνιος.

Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το θέμα της υπηκοότητας και των ληξιαρχικών διαδικασιών, συμφωνώντας πως η διαδικασία πρέπει να απλουστευτεί.

Τέλος, όσον αφορά στην υπόθεση Μπελέρη και τα θέματα της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, απάντησε κατηγορηματικά πως «η πρόοδος των ελληνοαλβανικών σχέσεων περνάει από τη βελτίωση της ζωής της ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ηπειρο».

Πηγή: ekirikas.com

Ο Ελπιδοφόρος προσπάθησε να παγιδεύσει τη νέα Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον: Εκμεταλλεύθηκε την αυστηρά εθιμοτυπική επίσκεψή της με απαράδεκτο τρόπο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: