Ξεκίνησαν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών προς την Τουρκία: Χιλιάδες οι αιτήσεις ασύλου




ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Η Ελλάδα ενεργοποίησε το πλαίσιο της επιστροφής των μεταναστών από το νησί της Λέσβου στην Τουρκία σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την ΕΕ και στοχεύει στον τερματισμό της ανεξέλεγκτης ροής προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη. Η ανεξέλεγκτη αυτή ροή τόσο των προσφύγων, όσο και των μεταναστών άρχισε το 2015.

Δύο επιβατικά πλοία με τουρκική σημαία αναχώρησαν σήμερα νωρίς το πρωί από τη Λέσβο, μεταφέροντας 131 μετανάστες, με προορισμό την τουρκική παραθαλάσσια πόλη του Ντικιλί, μεταδίδει το Ρόιτερς. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες κατάγονται από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης (Frontex).

Τον κάθε μετανάστη συνόδευε αστυνομικός της Frontex, ενώ στα πλοία επιβιβάστηκαν και ΄Ελληνες αστυνομικοί των ειδικών μονάδων αντιμετώπισης ταραχών.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία στο πλαίσιο της πρώτης μέρας εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό.

Ειδικότερα, δύο επιβατικά πλοία αναχώρησαν από τη Λέσβο νωρίς σήμερα το πρωί, μεταφέροντας 131 μετανάστες. Τα πλοία αναχώρησαν με προορισμό το Ντικιλί της Τουρκίας, σύμφωνα με τη μαρτυρία, που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο Γ. Σινάνης από το νησί, η διαδικασία εξελίσσεται ομάλα παρά την παρουσία στο λιμάνι μικρής ομάδας αλληλέγγυων που διαμαρτύρονται. Η διαδικασία εξελίσσεται υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία υπό το φόβο αντιδράσεων ενώ η διαδρομή μέχρι το Δικελί αναμένεται να διαρκέσει 35-40 λεπτά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι πρώτες επαναπροωθήσεις σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν αφορούν οικογένειες, αλλά μετανάστες από το Πακιστάν, χώρες της Βορείου Αφρικής αλλά και άλλες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα ακόμα και από το Κονγκό.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΥΛΟΥ

Χιλιάδες είναι οι αιτήσεις ασύλου που κατατέθηκαν προς τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες δυο ημέρες από πρόσφυγες υπό το φόβο της επαναπροώθησής τους στην Τουρκία.

Όπως μετέδωσε το πρωί στο MEGA η Μίνα Καραμήτρου, μόλις τις τελευταίες 48 ώρες έχουν κατατεθεί 2.850 αιτήματα ασύλου στη Μυτιλήνη όπου ήδη βρίσκονται κοντά στις 3.000 παράτυπων μεταναστών.

Φαίνεται ότι σε σχέση με τα όσα είχαν δηλώσει οι ίδιοι άνθρωποι μέχρι τις 20/3, έχει αλλάξει άποψη ποσοστό που φθάνει μέχρι το 70%.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της Frontex και υπό το φως αυτών των εξελίξεων, οι σημερινές επαναπροωθήσεις από Λέσβο και Χίο είναι “το μισό της μισής συμφωνίας”.

Τη διαδικασία δυσκολεύει περαιτέρω το γεγονός ότι η Frontex δεν έχει αποστείλει ακόμα στην Αθήνα τα στελέχη που θα βοηθούσαν στην διευθέτηση των αιτήσεων ασύλου, κάτι που αναμένεται να γίνει από την Τετάρτη.

Θεωρείται λογικό ότι μέχρι να ενημερωθούν για τις διαδικασίες θα έχουν περάσει και άλλες κρίσιμες μέρες, με τις αιτήσεις ασύλου να πολλαπλασιάζονται.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συμφωνίας η Frontex θα πρέπει να βρει αεροπλάνα μη στρατιωτικού τύπου για την επαναπροώθηση Σύρων στην Τουρκία ώστε αυτοί να μεταβαίνουν στα Άδανα και στο ειδικό κέντρο που έχει διαμορφωθεί εκεί στο πλαίσιο της συμφωνίας.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Στη Λέσβο βρίσκονται από χθες περίπου 350 αστυνομικοί της Frontex από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου επαναπροώθησης μεταναστών από τη Μυτιλήνη στο Δικελί της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι πρώτες επαναπροωθήσεις δεν αφορούν οικογένειες, αλλά μετανάστες από το Πακιστάν, χώρες της Βορείου Αφρικής αλλά και άλλες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα ακόμα και από το Κονγκό.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο hot spot της Μόριας, έχουν δηλώσει την πρόθεση να συμμετάσχουν στην επιχείρηση επαναπροώθησης, τον αμέσως επόμενο μήνα.

Χθες έφθασαν στη Λέσβο εκτός από αστυνομικούς και τεχνολογικός εξοπλισμός με προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση του μηχανισμού εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: