Τεντ Κρουζ και Μπέρνι Σάντερς, οι νικητές των προκριματικών αναμετρήσεων στο Γουισκόνσιν




Ελπίδες ότι Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα κατορθώσει να σταματήσει την προέλαση του εκατομμυρίου Ντόναλντ Τραμπ δημιουργεί το εκλογικό αποτέλεσμα στις χθεσινές προκριματικές εκλογές της πολιτείας Ουισκόνσιν, την οποία κερδίζει ο συντηρητικός γερουσιαστής του Τέξας Τέντ Κρουζ με μεγάλη διαφορά.

Με καταμετρημένο το 35% των ψήφων, ο Τεντ Κρουζ λαμβάνει 52.1% και τους 42 εκλέκτορες της πολιτείας, έναντι 31.2% του Ντόναλντ Τραμπ και 14,5% του Τζον Κάσικ.

Παρότι το προβάδισμα του Τραμπ σε εκλέκτορες παραμένει μεγάλο, οι πιθανότητες να εξασφαλίσει ο Ντόναλντ Τραμπ τους 1.237εκλέκτορες μειώνονται σημαντικά, αφήνοντας πλέον ανοιχτή την πιθανότητα τον υποψήφιο που θα λάβει το χρίσμα του κόμματος να τον αποφασίσει το συνέδριο, τον Ιούλιο.

Χωρίς το Ουισκόνσιν, ο καταμερισμός των εκλεκτόρων ήταν 736 για τον Τραμπ, 493 για τον Κρουζ και 143 για τον Κάσικ. Ο Ρούμπιο είχε πριν αποσυρθεί από την κούρσα 171 εκλέκτορες.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ για τις αμβλώσεις έχουν εξαγριώσει τις γυναίκες ψηφοφόρους και οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να χάνει τόσο από τη Χίλαρι Κλίντον, όσο και τον Μπέρνι Σάντερς.

Στο Δημοκρατικό Κόμμα, ο Μπέρνι Σάντερς επικράτησε της Χίλαρι Κλίντον με 53,8% έναντι 46%, με καταμετρημένο το 35% των ψήφων. Είναι η έκτη στη σειρά νίκη του γερουσιαστή από το Βερμόντ, όμως η διαφορά είναι μικρότερη απ’ όση έδειχναν οι δημοσκοπήσεις και η πρώην Πρώτη Κυρία θα δραπετεύσει με σχετικά μικρές απώλειες στην κατανομή των 96 εκλεκτόρων της πολιτείας, διατηρώντας το μεγάλο της προβάδισμα σε εκλέκτορες και παραμένοντας το αδιαμφισβήτητο φαβορί.

Παρότι η εκστρατεία του Μπέρνι Σάντερς με τη νίκη αυτή διατηρεί τη θετική δυναμική των τελευταίων δύο εβδομάδων, διαψεύδοντας τους φόβους ότι το μήνυμά του ξεθώριασε, τα δύο στρατόπεδα ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη στις 19 Απριλίου στη Νέα Υόρκη, γενέτειρα του Σάντερς (γεννήθηκε στο Μπρούκλιν) αλλά και πολιτεία στην οποία ήταν γερουσιαστής η κ. Κλίντον.

Χωρίς τους υπερεκλέκτορες η Χίλαρι Κλίντον είχε 1.271 εκλέκτορες έναντι 1.024 του Σάντερς.469 υπερεκλέκτορες έχουν δηλώσει ότι θα στηρίζουν την υποψηφιότητα της Κλίντον, έναντι μόλις 31 τον Σάντερς.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο Ρεπουμπλικάνος Τεντ Κρουζ κέρδισε στον προκριματικό κύκλο που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ουισκόνσιν, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα γοήτρου στον συνυποψήφιό του, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μπέρνι Σάντερς από την πλευρά του νίκησε τη Χιλαρι Κλίντον.

Η νίκη αυτή, προσδίδει θετική δυναμική στην προσπάθεια του Κρουζ, Γερουσιαστή από το Τέξας, αλλά και ηγετικών κύκλων των Ρεπουμπλικάνων, που έχουν δραστηριοποιηθεί προκειμένου ν’ ανακόψουν την πορεία του Τραμπ προς την τελική επιλογή του, για το προεδρικό χρίσμα.

Στην περίπτωση που κανένας από τους δύο υποψηφίους δε συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό των εκλεκτόρων, στο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, τότε, είναι πιθανό το συνέδριο να διεξαχθεί υπό τις συνθήκες επιλογής νέου υποψηφίου, σε μία κατάσταση που περιγράφεται ως “contested convetion.”

Στους Δημοκρατικούς, ο σοσιαλδημοκράτης Μπέρνι Σάντερς επικράτησε, καταγράφοντας σημαντική νίκη έναντι της Χίλαρι Κλίντον, προσθέτοντας επίσης, θετική πολιτική δυναμική στην προεκλογική του εκστρατεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, ΚΥΠΕ, Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: