Ο Κρουζ επιλέγει ως μελλοντική αντιπρόεδρο, την Κάρλι Φιορίνα, για αντίδοτο…στον Τραμπ




Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Τεντ Κρουζ σε μια προσπάθεια ν’ ανακόψει τη θετική δυναμική του Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε την Κάρλι Φιορίνα, πρώην διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων, στη θέση της αντιπροέδρου του, κατά την περίπτωση που επιλεγεί για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος.

Μετά τις απώλειες που είχε έναντι του Τραμπ στους προκριματικούς κύκλους που έγιναν στις βορειοανατολικές πολιτείες την Τρίτη, ο Κρουζ στράφηκε στη Φιορίνα, πρώην συνυποψήφιά του για το προεδρικό χρίσμα, περιγράφοντας την ως μια μαχόμενη προσωπικότητα για τις συντηρητικές αξίες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και ως μια πολύτιμη σύμμαχό του στην προεκλογική εκστρατεία.

“Πιστεύω ότι η Κάρλι διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα για να είναι υποψήφια αντιπρόεδρος, με ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της ενότητας του κόμματος,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερουσιαστής από το Τέξας, στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Ιντιανάπολη, πρωτεύουσα της Ιντιάνα, όπου την Τρίτη θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές. Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Τρίτης στην αναφερόμενη πολιτεία θα έχει καθοριστικό χαρακτήρα αναφορικά με την ρεαλιστική πολιτική δυναμική του Κρουζ ως προς τον κεντρικό στόχο της ηγεσίας του κόμματος να ανακόψει την πορεία του Τραμπ προς την τελική επιλογή του, το προεδρικό χρίσμα.

Ο Κρουζ παραδέχτηκε ότι είναι ασυνήθιστο να επιλέγει τη συνυποψήφιά του στον προεκλογικό αγώνα, σε τόσο πρώιμο χρονικά στάδιο. Συνήθως οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα τόσο του Ρεπουμπλικανικού, όσο και του Δημοκρατικού Κόμματος, επιλέγουν τους συνυποψηφίους τους, μεταξύ του τελικού σταδίου των προκριματικών κύκλων και της διεξαγωγής των κεντρικών συνεδρίων των κομμάτων.

“Νομίζω ότι όλοι θ’ αναγνωρίσουν ότι η προεκλογική εκστρατεία που διανύουμε είναι ασυνήθιστη,” δήλωσε ο 45χρονος Κρουζ που πρόσθεσε ότι θέλει να δώσει μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογή στους ψηφοφόρους, αλλά και ν’ αντιστρέψει τη δυναμική των δηλώσεων που υποστηρίζουν ότι η προεκλογική εκστρατεία στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, έχει τερματιστεί.
Από την άλλη μεριά, η επιλογή του Κρουζ εξόργισε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τη χαρακτήρισε “κίνηση απελπισίας”.

Η κίνηση του Κρουζ να επιλέξει τη Φιορίνα ως τη δεύτερη υποψηφιότητα της προεκλογικής εκστρατείας του προσπαθεί ν΄ αναζωογονήσει το πολιτικό προφίλ του, μετά τις ήττες που κατέγραψε την Τρίτη, στην Πενσυλβάνια, στο Μέριλαντ, στο Ντέλαγουερ, στο Κονέκτικατ, αλλά και στο Ροντ Αϊλαντ. Στην ουσία, οι ήττες αυτές δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο την πορεία του Κρουζ προς την τελική επιλογή του για το προεδρικό χρίσμα και δημιούργησαν προβληματισμό στην ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

“Έδωσα σκληρούς αγώνες στη ζωή μου. Οι σκληροί αγώνες δε με ανησυχούν καθόλου,” δήλωσε από την πλευρά της η Φιορίνα, μετά την προσφώνηση του Τεντ Κρουζ.

Η εξηνταενός ετών Φιορίνα εγκατέλειψε τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος το Φεβρουάριο, αφού κατατάχθηκε στην έβδομη θέση στους προκριματικούς που πραγματοποιήθηκαν στο Νιου Χάμσαϊρ. Η ίδια εξέφρασε την υποστήριξή της στο πρόσωπο του Τεντ Κρουζ ένα μήνα μετά, ενώ ασκεί σκληρή κριτική στη Χίλαρι Κλίντον. Η Φιορίνα και ο Κρουζ τόνισαν ότι βρίσκονται κοντά από τότε που η ίδια εξέφρασε την υποστήριξή της στην υποψηφιότητά του, ενώ η Φιορίνα τραγούδησε δύο στίχους από το τραγούδι που τραγουδά στις δύο κόρες του Κρουζ μέσα στο λεωφορείο της προεκλογικής εκστρατείας του.

Στο επίπεδο της πολιτικής στρατηγικής, η επιλογή της Φιορίνα που έχει θητεία διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρία Hewlett-Packard Co, ενώ όπως και ο Τραμπ δεν έχει εμπειρία σε εκλόγιμη πολιτική θέση, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τον Κρουζ να προσεγγίσει καλύτερα τις γυναίκες ψηφοφόρους, με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τραμπ με αυτές. Παράλληλα, θα βοηθήσει τον Τεξανό Γερουσιαστή στους προκριματικούς που θα διεξαχθούν στις 7 Ιουνίου στην Καλιφόρνια, όπου η Φιορίνα είχε κερδίσει στους προκριματικούς για τη Γερουσία, το 2010. Στη συνέχεια, ηττήθηκε στις γενικές εκλογές από τη Μπάρμπαρα Μπόξερ, Γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ σήμερα ζει στη Βιρτζίνια.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ έχει συγκεντρώσει 987 από τους 1.237 εκλέκτορες που απαιτούνται για την επιλογή του στο προεδρικό χρίσμα, έναντι 562 του Κρουζ και 153 του 63χρονου κυβερνήτη του Οχάιο, Τζον Κέισιτς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου AP.

Στην περίπτωση που ο Κρουζ κατορθώσει να κερδίσει ένα μεγάλο αριθμό των 57 εκλεκτόρων που εκλέγονται στην Ιντιάνα, τότε, θ’ αυξηθούν οι πιθανότητες σχετικά με την αδυναμί α του Τραμπ να εξασφαλίσει την εκλογή στο προεδρικό χρίσμα, από την πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος.

Μετά από μια τέτοια εξέλιξη, πολλοί εκλέκτορες θα μπορούν ν’ αλλάξουν την προτίμησή τους και να ψηφίσουν τον Κρουζ, τον Κέισιτς ή μια άλλη υποψηφιότητα που θα προκύψει στις εργασίες του συνεδρίου, μεταβιβάζοντας την πολιτική βαρύτητα των εξελίξεων στη δεύτερη ψηφοφορία.

Από την άλλη μεριά, μία ήττα του Κρουζ στην Ιντιάνα θ’ αποδυναμώσει την πολιτική δυναμική του, θα καλλιεργήσει κλίμα νευρικότητας στους ηγετικούς πυρήνες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και θ’ αυξήσει την πίεση για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων γύρω από τη στήριξη της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος από την πλευρά του, χαρακτήρισε τις κινήσεις του Κρουζ ως “χάσιμο χρόνου,” αλλά και ως “μια προσπάθεια απόγνωσης για τη διάσωση μιας αποτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας, μέσω μιας υποψήφιας που δεν είναι ενεργή πολιτικός”.

“Είναι ο πρώτος προεδρικός υποψήφιος στην ιστορία των ΗΠΑ, που έχει αποδειχτεί μαθηματικά ότι δε θα γίνει πρόεδρος και ο ίδιος…, επιλέγει υποψήφια για την αντιπροεδρία. Πρόκειται για νέο ρεκόρ,” δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας που πραγματοποιήθηκε στην Ιντιανάπολη. Το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ έχει έντονα δραστηριοποιηθεί στην Ιντιάνα, μέχρι τους προκριματικούς της Τρίτης. “Δεν παίζω παιχνίδια στην Ιντιάνα. Θα σας κουράσω και θα την κερδίσουμε,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος, προδιαγράφοντας τις πολιτικές προθέσεις του.

Ο Μπομπ Νάιτ διάσημος προπονητής μπάσκετ στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, που οδήγησε την τοπική ομάδα σε τρία εθνικά πρωταθλήματα προσφώνησε τον Τραμπ, κατά την έναρξη της προεκλογικής ομιλίας του.

Ωστόσο, ο Κρουζ υποστήριξε ότι η Φιορίνα έχει ήδη αποδείξει το σθένος της, όταν όρθωσε το ανάστημά της κατά του Τραμπ, αφού εκείνος την προσέβαλε για την εμφάνισή της, στη διάρκεια τηλεοπτικής αντιπαράθεσης. “Κοιτάξτε αυτό το πρόσωπο. Θα την ψήφιζε κανείς; Είχε αναρωτηθεί ο Τραμπ, για να δεχτεί τη σφοδρή φραστική επίθεσή της, σε επόμενη τηλεμαχία. “Η Φιορίνα έχει αντιμετωπίσει σοβαρότερες προκλήσεις από αυτές των προσωπικών επιθέσεων,” δήλωσε ο Κρουζ στην Ιντιανάπολη.

Η ίδια είχε προσβληθεί από καρκίνο στο στήθος, ενώ έχει χάσει μία εγγονή της από χρήση ναρκωτικών, ενώ διετέλεσε διευθύνουσα σύμβουλος στη Hewlett-Packard από το 1999 μέχρι το 2005. Οδηγήθηκε σε παραίτηση υπό το βάρος μείωσης της κερδοφορίας της εταιρίας, που προσπαθούσε ν’ απορροφήσει το κόστος των 19 δισ δολαρίων της συγχώνευσής της με την Compaq Computer Corp, ενώ στη διάρκεια της θητείας της, έγιναν 30.000 απολύσεις.

Η προεκλογική καμπάνια της Φιορίνα δεν έφτασε στο τελικό επίπεδο των 17 υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ η ίδια ενεργοποιήθηκε στο επίπεδο των υποψηφίων “δεύτερης διαλογής” με χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας και πολιτικής επιρροής.

Ο Κρουζ θα ωφελούνταν περισσότερο, αν επέλεγε έναν υποψήφιο με πολιτική εμπειρία, που θα τον βοηθούσε αποτελεσματικά στην εξασφάλιση ψήφων από τους εκλέκτορες στη μάχη που θα δοθεί στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος, υποστηρίζει ο Γκρέιγκ Ρόμπινσον πολιτικός διευθυντής του κόμματος στην Αϊόβα. “Πρόκειται για καθαρό πολιτικό αίνιγμα,” τόνισε ο Ρόμπινσον.

Από την άλλη μεριά, πολιτευτές των Ρεπουμπλικανών που έχουν επικεντρώσει την προσπάθεια τους, στην εκλογή πολιτικών που είναι αντίθετοι στο δικαίωμα άμβλωσης, χαρακτηρίζουν την επιλογή της Φιορίνα “ιδανική” με δεδομένες τις πολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην προεκλογική εκστρατεία.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του στη διάρκεια ομιλίας του τονίζοντας ότι θα ακολουθήσει μία εξωτερική πολιτική η οποία θα δίνει προτεραιότητα στην Αμερική (America First Policy). Παράλληλα, χαρακτήρισε “ολική καταστροφή” την εξωτερική πολιτική της διακυβέρνησης Ομπάμα, η οποία υποστήριξε ότι διακατέχεται από “αδυναμία, σύγχυση και έλλειψη προτεραιοτήτων.”
Αναφορικά με το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ότι θ’ αποκόψει την πρόσβασή του στα πετρέλαια, ενώ υιοθέτησε τις σκληρές μεθόδους ανάκρισης των μελών του. Δεσμεύτηκε επίσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ακραίου ισλαμισμού, τον οποίο χαρακτήρισε ως “ουσιαστικό στόχο” μιας ασκούμενης από τις ΗΠΑ εξωτερικής πολιτικής.

Στα ζητήματα που σχετίζονται για το ΝΑΤΟ, υποστήριξε την ανάγκη αναδιοργάνωσης της συμμαχίας, δίνοντας έμφαση στη μείωση του οικονομικού κόστους για τις ΗΠΑ. Για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, τόνισε ότι θα διεξάγει συνομιλίες προκειμένου να βρεθεί “κοινό έδαφος.”

Σχετικά με τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία, επανέλαβε την θέση του, ότι πρέπει να αναλάβουν το οικονομικό κόστος για την άμυνα τους, υπονοώντας τόσο την Ιαπωνία, όσο και τη Νότια Κορέα / BBC

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η 68χρονη Χίλαρι Κλίντον κέρδισε στους τέσσερις από τους πέντε προκριματικούς που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, ενισχύοντας την αριθμητική υπεροχή της σε αριθμό εκλεκτόρων έναντι του Μπέρνι Σάντερς, με τους πολιτικούς αναλυτές να αμφισβητούν ανοιχτά το περιθώριο των επιλογών του, να ξεπεράσει την Κλίντον. Ωστόσο, ο 74χρονος Γερουσιαστής από το Βερμόντ δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του μέχρι τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου τον Ιούλιο.

Στο επίπεδο της πολιτικής στρατηγικής, η επιλογή της Κάρλι Φιορίνα για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, στην περίπτωση προεδρικής εκλογικής του Τεντ Κρουζ προσφέρει στους ψηφοφόρους “μία συντηρητική αντισυστημική πολιτική επιλογή” με δεδομένο ότι η ίδια δε διαθέτει προηγούμενη πολιτική εμπειρία που να την καθιστά “συστημική.” Υπό τη λογική αυτή, ο Τεξανός Γερουσιαστής επιχειρεί να πλήξει ένα από τα βασικά προεκλογικά πλεονεκτήματα του Ντόναλντ Τραμπ, προοπτική που ενισχύεται ακόμη περισσότερο, από την αντιπάθεια που έχουν προκαλέσει κατά καιρούς οι δηλώσεις του Τραμπ στις γυναίκες ψηφοφόρους.

Έτσι, ο Κρουζ μέσω μιας συντηρητικής αντισυστημικής επιλογής, φαίνεται να συμβαδίζει πολιτικά με την επιμονή του επίσης, αντισυστημικού Δημοκρατικού Μπέρνι Σάντερς να παραμείνει μέχρι τέλους στην προεκλογική εκστρατεία, ενώ το πολιτικό ενδιαφέρον μεταφέρεται την Τρίτη, στην Ιντιάνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: