Η Τουρκία είναι ακραία, αδιάλλακτη και επικίνδυνη, αλλά οι πάντες την καλύπτουν




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Έχω καταθέσει την άποψή μου πολλές φορές… Ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα είναι ένας περίεργος άνθρωπος που αγγίζει τα όρια του επικίνδυνου. Οι θεωρίες του για τη λύση του Κυπριακού είναι αστείες και προκαλούν μεγάλο θυμό, διότι επιμένει να αγνοεί την ιστορία του νησιού.

Πρέπει να προσέχουμε ιδιαιτέρως και να καταδικάζουμε τους ανθρώπους που δεν σέβονται την ιστορία και τον πολιτισμό των λαών και των κρατών. Θα τολμούσε να αγνοήσει άραγε την ιστορία της δικής του χώρας, της Νορβηγίας; Δεν θα το διανοείτο ποτέ. Θα του άρεσε να μιλούσαμε απαξιωτικά για τη δική του πατρίδα; Σίγουρα όχι.

Επειδή -κυρίως με ευθύνη του- έχει ξεφύγει ο έλεγχος των διαπραγματεύσεων και έχει καταστεί «διάλογος κωφών», άρχισε να ασχολείται με τη πιο σοβαρή πτυχή του Κυπριακού, που είναι οι αποζημιώσεις, αναζητώντας τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την ανοικοδόμηση των κατεχομένων και για να πληρωθούν αποζημιώσεις σε όσους εξαναγκάστηκαν από τις ορδές του Αττίλα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Το έχω καταθέσει και αυτό: Θα επιχειρηθεί απάτη και θα μαγειρέψουν τους αριθμούς, και οι ηγέτες θα εξαναγκαστούν να αποδεχθούν μία λύση γεμάτη εκκρεμότητες. Η τουρκική πλευρά παραμένει ακραία και αδιάλλακτη και ο κ. Άιντα δεν έχει την τόλμη να δακτυλοδείξει τους υπεύθυνους.

Ο σύμβουλος του Μπαν Κι Μουν δεν λέει την αλήθεια στην κοινή γνώμη για την οικονομική πτυχή και μας ανησυχεί το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν αποκρούει την επίθεση παραπληροφόρησης με στόχο τους πολίτες, από τους οποίους κρύβεται η αλήθεια. Δεν υπάρχει περίπτωση να… βρέξει ευρώ όταν επιτευχθεί η πολυπόθητη λύση του Κυπριακού, αντιθέτως, θα απαιτηθούν νέα δανεικά, τα οποία θα πληρώσουν σε ποσοστό πληθυσμού οι πολίτες του νέου κράτους της Κύπρου. Η Τουρκία πρέπει να πληρώσει όλα τα έξοδα της λύσης, διότι φέρει την απόλυτη ευθύνη για την εισβολή και την κατοχή, άρα και για την καταστροφή. Αντ’ αυτής της ορθής και δίκαιης διευθέτησης, ο σύμβουλος του ΟΗΕ και οι Βρετανοί ζήτησαν από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ να εκπονήσουν «σχέδιο εξόδων», στο οποίο το μεγαλύτερο βάρος αναλαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Πρόκειται για απαράδεκτη πράξη και ελπίζω η απάντηση να δοθεί στο δημοψήφισμα.

Παράλληλα, μιλούν για επενδύσεις δισεκατομμυρίων και προσπαθούν να εντάξουν στο «κόλπο» και επιχειρηματίες. Και αυτό που στην ουσία επιχειρείται είναι να μην πληρώσει η Τουρκία όσα της αναλογούν, αλλά να είναι παρούσα στις επενδύσεις, ώστε με τον τρόπο αυτό -και επειδή διαθέτει τα χρήματα που απαιτούνται- να αλώσει οικονομικά το νέο κράτος.

Έχουν ιδιαίτερη, θεωρώ, σημασία οι δηλώσεις του για την οικονομική πτυχή και επειδή συχνά αφήνει τη γλώσσα του να πηγαίνει… περίπατο, πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία.

Όταν ρωτήθηκε την Πέμπτη από τους δημοσιογράφους αν η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι διεθνείς οργανισμοί είναι έτοιμοι να πληρώσουν για τη λύση, ο κ. Άιντα τα είπε στην κυριολεξία ΟΛΑ. Δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας: «Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για κάτι άλλο από το λεγόμενο κόστος της λύσης. Γιατί εργαζόμαστε πάνω στην οικονομική στήριξη, και κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες έχω μιλήσει με τη βοηθό υφυπουργό των ΗΠΑ κ. Νούλαντ, τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η οικονομική πτυχή είναι εξίσου σοβαρή, αν και θα έπρεπε να έγραφα η πιο σοβαρή από τις άλλες πτυχές, διότι χωρίς τα κονδύλια που θα στηρίξουν τη λύση όλα μοιραία θα καταρρεύσουν. Εν πάση περιπτώσει, όλα τα θέματα είναι αλληλένδετα. Τι μας είπε ο Νορβηγός διπλωμάτης; Ότι μίλησε με Αμερικανούς, Βρετανούς και Γάλλους. Και τι του είπαν; Ότι θα πληρώσουν μέρος του κόστους; Όχ, βέβαια. Διότι η κάθε χώρα, ακόμα και η υπερδύναμη Αμερική, έχουν τα προβλήματα και τις διαδικασίες τους. Μπορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες -χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, και όταν η Κυβέρνηση τυπώνει δολάρια για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της- να συνεισφέρει στα έξοδα της λύσης; Μην περιμένετε τίποτα. Άντε να δώσουν 100-200 εκατομμύρια, που είναι σταγόνα στον ωκεανό των 30-32 δισεκατομμυρίων, για τα οποία μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω του CNN Turk.

Οι Βρετανοί; Οι Γάλλοι; Έχουν πνιγεί στα χρέη και τα ελλείμματα. Πιο πολλά μπορεί να προσφέρει η δεινοπαθούσα «μητέρα πατρίδα» Ελλάδα, παρά η Γαλλία και η Βρετανία.

Ο ΟΗΕ, που στο Κυπριακό ελέγχεται από τους Βρετανούς, θα χρησιμοποιήσει το χαρτί των δήθεν επενδύσεων και θα επιχειρήσει να παρουσιάσει την όποια λύση με πακτωλό χρημάτων που θα προκύψουν για τους πολίτες στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία. Σίγουρα -και μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία- θα προκύψουν χρέη για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και το βάρος θα σηκώσει η πλειοψηφία, την οποία αποτελούν οι Ελληνοκύπριοι. Θα διαβάσουμε «εκθέσεις» ειδικών, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να μας πείσουν με μαγειρεμένους αριθμούς ότι οι πολίτες θα πλουσιέψουν. Θα είναι ψέμα και θα αποδειχθεί από τα γεγονότα.

«Εργαζόμαστε», είπε ο κ. Άιντα, «επί της οικονομικής στήριξης. Όταν μιλούμε για τις οικονομικές πτυχές της λύσης, το κύριο θέμα είναι να έχουμε ένα αξιόπιστο, λειτουργικό, ομόσπονδο κράτος, που να μπορεί να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες που έχει η Κύπρος για περισσότερη ανάπτυξη από ό,τι συμβαίνει σήμερα, είτε στη μεριά της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε στο βόρειο τμήμα».

Είναι κλασική αντίδραση ανθρώπου που δεν έχει τίποτα να πει ή να προσφέρει στο συγκεκριμένο θέμα. Το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί δίκαια και σωστά, όπως συχνά λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Και χωρίς να πτωχεύσουν περαιτέρω οι πολίτες της Κύπρου, θα προσθέσω εγώ. Αρκετά πλήρωσαν το λάθος του κουρέματος των καταθέσεων, και όπως ομολόγησε και ο ίδιος, πρόκειται για το λάθος που θα τον κυνηγά μέχρι το τέλος…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η διαφθορά έχει κυριαρχήσει στον χώρο των πολιτικών, αλλά και σε «ομάδες» που έχουν σχέση με την πολιτική. Οι μαρτυρίες για εκβιασμούς προκαλούν φρίκη. Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία στις εκλογές να τιμωρήσουν τους διεφθαρμένους…

http://WWW.PHILENEWS.COM – http://WWW.MIGNATIOU.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: