Εμπλοκή με επιπλέον μέτρα, έκλεισαν “κόκκινα” δάνεια: Eurogroup και χωρίς συμφωνία;




Τηλεφωνικές επαφές θα έχουν σήμερα το βράδυ οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών με στόχο να ληφθεί απόφαση για τη σύγκληση ή όχι του Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη 28 του μήνα, με τον Γερνούν Ντάισελμπλουμ να ενδέχεται να το συγκαλέσει ακόμα και χωρίς τη συμφωνία, με στόχο την επίτευξή της εκεί, αναφέρουν πηγές των Βρυξελλών.

Στο μεταξύ σε βαρύ κλίμα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών με το σοβαρότερο αγκάθι να είναι το «προληπτικό» πακέτο μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει υπάρξει συμφωνία στο κύριο πακέτο των 5,4 δισ. και στα θέματα των «κόκκινων» δανείων και του αφορολογήτου.

Ωστόσο, παρά τις αντιρρήσεις και τα νομικά προσκόμματα που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση και μάλιστα μέσω εκπροσώπου του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, οι εκπρόσωποι των δανειστών, συντεταγμένα, ΕΕ και ΔΝΤ μαζί, εμμένουν στο πακέτο των «προληπτικών» μέτρων ύψους 3,6 δισ. που περιλαμβάνει και περικοπές σε μισθούς του Δημοσίου και συντάξεις.

Οι επόμενες ώρες ως το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης θα κρίνουν αν υπάρχει πιθανότητα συμβιβασμού για το περιεχόμενο και τη νομική μορφή του έξτρα πακέτου έτσι ώστε να κλειδώσει το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης που θα μπορούσε να συζητήσει την έναρξη των διαδικασιών για την αναμόρφωση των χαρακτηριστικών εξυπηρέτησης (reprofiling) του ελληνικού χρέους.

«Κόκκινα» δάνεια-αφορολόγητο

Η συμφωνία οδηγεί στο «σφυρί» όλα τα δάνεια από την Πρωτοχρονιά του 2018. Ο συμβιβασμός προβλέπει τυπικώς παράταση 18 μηνών για την πώληση «κόκκινων» δανείων στα funds, αντί για 3 χρόνια που ζητούσε η κυβέρνηση.

Ωστόσο πρόκειται επί της ουσίας για ένα χρόνο παράτασης, εφόσον θα πωλούνται από 1.1.2018 και όχι από 1.1.2017 που δέχονταν οι δανειστές καθώς σε κάθε περίπτωση το σύστημα δεν θα μπορούσε τεχνικά να είναι έτοιμο πριν τις αρχές του 2017.

Το αφορολόγητο υποχώρησε κάτω από την τελευταία «κόκκινη γραμμή» των 9.090 ευρώ τελικά στα 8.900 ευρώ, ποσό που θα προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε παιδί.

http://mignatiou.com/2016/04/sinechizete-i-kontra-gia-to-paketo-proliptikon-metron-ti-lei-i-kivernisi/

http://mignatiou.com/2016/04/meres-2015-ola-ta-tamiaka-diathesima-sigkentrononte-stin-trapeza-tis-ellados/

Πηγές: Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Φιλελεύθερος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: