Μη εφικτό το πλεόνασμα 3,5% για Λαγκάρντ, εφικτό για Γερούν μέχρι το 2018, και βλέπουμε




Στην ανάγκη να ισχύσει για την Ελλάδα το τρίπτυχο «σταθερότητα βιωσιμότητα και φερεγγυότητα» αναφέρθηκε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, δημοσιοποιώντας με ξεκάθαρο τρόπο τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ επί των δημοσιονομικών στόχων που έχει βασιστεί το πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ Λένας Αργύρη η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε πως το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καθυστερήσεις και επεσήμανε πως το Ταμείο συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση στο ότι όλες οι πλευρές πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα.

Η ίδια ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται «σταθερότητα βιωσιμότητα και φερεγγυότητα» και πως για αυτό θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές υποθέσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη, το είδος των μέτρων, αλλά και για το χρέος σε σχέση με τις λήξεις και τα επιτόκια.

«Διαρκώς το τελευταίο διάστημα αναφέρω πως χρειάζεται το ελληνικό πρόγραμμα να στηριχτεί σε δύο πυλώνες, μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Πλέον θα προσθέσω πως απαιτούνται και ρεαλιστικές προσεγγίσεις», τόνισε.
Η ίδια εξέφρασε σκεπτικισμό για τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι διατηρήσιμο.

«Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα μπορούσε να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα με ορισμένες ηρωικές προσπάθειες της Ελλάδας, αλλά δεν είναι διατηρήσιμο μακροπρόθεσμα», ανέφερε, δημοσιοποιώντας με αυτό τον τρόπο τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ στους στόχους που έχει βασιστεί το πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα.

Εφικτός στόχος, με “ηρωισμό”, λέει ο Ντάισελμπλουμ

Το γάντι που πέταξε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αμφισβήτησε τους στόχους του ελληνικού προγράμματος, λέγοντας πως το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν είναι διατηρήσιμο, σήκωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε εκδήλωση του Peterson Institute στην Ουάσιγκτον.

Κληθείς από τον ανταποκριτή του MEGA Μιχάλη Ιγνατίου να σχολιάσει τις δηλώσεις που είχε κάνει λίγα λεπτά νωρίτερα η κ. Λαγκάρντ και ειδικά τη φράση πως το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% απαιτεί ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων και είναι μη ρεαλιστικό μεσοπρόθεσμα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν έκρυψε τη δυσφορία του.

«Ο στόχος του 3,5% πράγματι απαιτεί ηρωικές προσπάθειες, αλλά είναι εφικτός», τόνισε και διευκρίνισε πως το πλαίσιο το οποίο συζητούν ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί είναι η συμφωνία του καλοκαιριού.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις κυβέρνησης – θεσμών στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και στις αποκρατικοποιήσεις.

«Νομίζω πως είμαστε κοντά», είπε και αναγνώρισε πως η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
«Όταν προχωρήσουμε σε αυτό το πακέτο μέτρων θα εξετάσουμε το θέμα του χρέους και της βιωσιμότητας του», είπε και τόνισε πως αυτό είναι προς το «κοινό συμφέρον».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε πως πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες εμπιστοσύνης για να επιστρέψουν οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες και να επιστρέψουν οι επενδυτές στη χώρα.

Πηγή: Θανάσης Κουκάκης, http://www.cnn.gr/money/story/28812/lagkarnt#ixzz45oRpp4gC

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: