Τα γιγαντιαία προβλήματα και οι νάνοι ηγέτες της ΕΕ: Όλα έχουν ένα τέλος…




Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος*

«Ο μόνος πραγματικός φίλος της Ελλάδας αναφορικά με την προσφυγική κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι η Γερμανία», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε εκδήλωση του London School of Economics. Διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι η φιλία της Γερμανίας προς την Ελλάδα αφορά κατά κύριο λόγο στην προσφυγική κρίση και όχι στην κρίση χρέους.

Φρονούμεν ότι ο κ. Σόιμπλε δεν μεταμορφώθηκε όλως αιφνιδίως σε φιλέλληνα. Απλώς, η τοποθέτησή του αυτή αντικτροπτρίζει την ωμή πραγματικότητα συμφερόντων που κυριαρχεί, κυρίως τα τελευταία χρόνια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, είναι απόλυτα βέβαιοι ότι το ευρωπαϊκό τρένο έχει εκτροχιασθεί τον τελευταίο καιρό από τις ράγες των αξιών, των αρχών και των οραματισμών των ιδρυτών της. Όσοι γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει στους υπόγειους, επίγειους και υπέργειους διαδρόμους των Βρυξελλών, είναι σίγουροι πως πρώτιστη έγνοια της σημερινής Ευρώπης είναι η εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων των πολυεθνικών και όχι των πολιτών.

Συνεπώς, οι υπό αναφορά δηλώσεις Σόιμπλε δεν ξενίζουν. Απλώς επιβεβαιώνουν ότι η Γερμανία ως η ηγέτιδα δύναμη στη Γηραιά Ήπειρο προάγει πρωτίστως τα εθνικά της συμφέροντα σε βάρος του ευρύτερου ευρωπαϊκού οφέλους. Η Γερμανία, που παραδοσιακά θεωρείται ο ισχυρότερος παίκτης στην ευρωπαική σκακιέρα, έχει ως προτεραιότητά της τη δημιουργία μιας γερμανικής Ευρώπης, αντί μιας ευρωπαϊκής Γερμανίας. Του λόγου το αληθές αποδεικνύει η στυγνή στάση της Γερμανίας έναντι στην κρίση χρέους της Ελλάδας για την οποία οι Γερμανοί φέρουν τεράστια ευθύνη.

Αφενός γιατί επί σειρά δεκαετιών απομυζούσαν, μέσω εξαγοράς απάτριδων πολιτικών ανδρών, τον πλούτο της Ελλάδας (SIEMENS, στρατιωτικός εξοπλισμός) και αφετέρου γιατί θωπεύουν και στηρίζουν τον Νεοοθωμανό Ταγίπ Ερντογάν που μοναδική του επιδίωξη είναι η δημιουργία μιας τουρκικής Ευρώπης και όχι μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας.

Έχοντας αυτά κατά νουν, πιστεύουμεν ότι αν η Γαλλία, που προΐσταται διαχρονικά του ευρωπαϊκού πολιτισμού, δεν πάρει πρωτοποριακές πρωτοβουλίες για να θωρακίσει τη συνοχή της Ευρώπης επιτυγχάνοντας την πολιτική ενοποίησή της, το μέλλον προμηνύεται μαύρο κι άραχνο.

Πολύ φοβόμαστε ότι, εάν δεν ξεφυτρώσουν σύντομα ηγέτες οραματιστές τύπου Ζισκάρ Ντεστέν, Ντεγκόλ, Μιτεράν, Κολ, Σμιτ, Σρέντερ, Κ. Καραμανλή, που να υιοθετήσουν κοινή άμυνα και κοινή εξωτερική πολιτική, η Ευρώπη θα συρθεί στον κυκεώνα της αναξιοπιστίας και της τελμάτωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ευρωπαϊκούς λαούς και τον πλανήτη γενικότερα.

  • Ο Ξενής Χ. Ξενοφώντος είναι δημοσιογράφος – [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: