Λάθος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να μπαίνει σε ένα ανατολίτικο παζάρι, λέει ο Ομήρου




Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων χαρακτήρισε άξιο απορίας το ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου έρχεται στην Κύπρο προφανώς όπως είπε μέσα στα πλαίσια των απαιτήσεων της Τουρκίας για άνοιγμα ενταξιακών της κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κυπριακή Δημοκρατία λόγω άρνησης της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διαπραγματευτικό πλαίσιο του 2005 όσο και από την αντιδήλωση του 2005.

Σε δηλώσεις στην Πάφο ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι είναι λάθος το Ευρωπαϊκό συμβούλιο να μπαίνει σε ένα ανατολίτικο παζάρι, κατά την έκφραση του, το οποίο επιβάλλει η Τουρκία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συνέχισε, θα έπρεπε να είχε απορρίψει κατηγορηματικά τις απαιτήσεις της Τουρκίας οι οποίες καμία σχέση έχουν με το προσφυγικό ζήτημα.

Οφείλει το Συμβούλιο, είπε, να διαφυλάσσει το κύρος και την αξιοπιστία του αλλά και των αποφάσεων του. Ο Γιαννάκης Ομήρου που παρέστη στο μνημόσυνο του ήρωα- ποιητή της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν το συμβούλιο να λαμβάνει απόφαση με βάση την οποία για να εξελιχτεί ομαλά ο ενταξιακός διάλογος Τουρκίας- Ε.Ε. η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία , να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας και να συνεργαστεί για λύση του Κυπριακού, η Τουρκία να αρνείται με τον χειρότερο τρόπο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις αυτές και το συμβούλιο να σπεύδει, όπως είπε, να ασκήσει πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία για να παραβιαστούν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με τέτοια Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και με τέτοιες συμπεριφορές, προειδοποίησε , το κύρος και η αξιοπιστία της ίδιας της Ε.Ε. όπως και η πολιτική της συνοχή τίθενται σε άμεσο κίνδυνο.

ΚΥΠΕ – Κική Περικλέους – ΠΑΦΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: