Η συριακή αντιπολίτευση απορρίπτει την ιδέα του προέδρου Άσαντ για σχηματισμό κυβέρνησης

FILE PHOTO. Η συριακή αντιπολίτευση συνεδριάζει στο Ριάντ και δέχεται πιέσεις να εμφανιστεί πιο διαλλακτική κυρίως σε ό,τι αφορά το μέλλον του προέδρου Άσαντ . EPA/SALVATORE DI NOLFI
Η Συρία έχει ανάγκη έναν μεταβατικό φορέα εξουσίας που θα έχει πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες και όχι μια κυβέρνηση με την συμμετοχή πολλών πλευρών της οποίας θα ηγείται ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε ο Ζορζ Σάμπρα, μέλος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN) που εκπροσωπεί την συριακή αντιπολίτευση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Οι δηλώσεις του Σάμπρα ήρθαν ως απάντηση στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Άσαντ στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, κατά την οποία ο Σύρος πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης στην οποία θα μετέχει η αντιπολίτευση. Όπως είπε, μια νέα συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αντιπροσωπεύει τρεις πλευρές: την αντιπολίτευση, τις ανεξάρτητες δυνάμεις και εκείνες που παραμένουν πιστές στο καθεστώς της Δαμασκού.

“Μια κυβέρνηση, είτε είναι νέα είτε είναι παλιά, όσο αυτή έχει την παρουσία του Άσαντ, δεν αποτελεί μέρος της πολιτικής μετάβασης”, τόνισε ο Σάμπρα, ενώ πρόσθεσε πως: “Όσα δηλώνει ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική μετάβαση”.

Παράλληλα σημείωσε πως ο συριακός λαός και η διαπραγματευτική ομάδα στην Γενεύη επιθυμούν “έναν μεταβατικό φορέα εξουσίας με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες και αρχές, που να περιλαμβάνει και την προεδρική αρχή”, “ενώ το καθεστώς επιθυμεί μια κυβέρνηση με την συμμετοχή όλων”, όπως υπογράμμισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Βηρυτός, Λίβανος

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required