Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η ανακοίνωση της Κυβέρνησης για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ, η άρση των απεργιακών μέτρων στο λιμάνι Λεμεσού, τα τεκταινόμενα στον τομέα της Υγείας, με τα συνεχιζόμενα απεργιακά μέτρα των νοσηλευτών μελών της ΠΑΣΥΝΟ, οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για την ΑΗΚ και τη CYTA, ο απόηχος των βομβιστικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, καθώς και ο θάνατος του θρύλου του ποδοσφαίρου Γιόχαν Κρόιφ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Νέα εποχή για το λιμάνι Λεμεσού”, πως “πέρασε” από τη Βουλή η εμπορικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού και πως όλες οι συντεχνίες αίρουν τα απεργιακά μέτρα. Σε άλλο θέμα κάνει λόγο για δύσκολες αποφάσεις για τη Διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου. Ακόμη γράφει πως τον Ιούλιο “πιάνει λιμάνι” στη Λεμεσό η Total.

“Η Σημερινή”, με κύριο τίτλο “Καμπανάκι για τον τρίτο γύρο”, γράφει πως πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για άδειες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στα τεμάχια 6,8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ απήθυνε χθες η Κυβέρνηση. Σε άλλο θέμα γράφει για μείωση των κόκκινων δανείων. Αλλού αναφέρεται στο θάνατο του “Μότσαρτ του ποδοσφαίρου” Γιόχαν Κρόιφ.

“Ο Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο “Τα ζήτησαν οι κολοσσοί”, πως τρία τεμάχια τα 6, 8 και 10, άνοιξες χθες και επίσημη επίσημα η Κυβέρνηση για διεκδίκηση από τους μεγάλους κολοσσούς. `Οπως αναφέρει για τα τεμάχια αυτά έχει επιδειχθεί σοβαρό και πιεστικό ενδιαφέρον από πολύ μεγάλες εταιρείες του τομέα. Ακόμη γράφει πως εγκρίθηκαν οι νόμοι για το λιμάνι Λεμεσού, κάτι που άνοιξε το δρόμο για άρση των απεργιακών μέτρων. Επίσης αναφέρεται σε πόλεμο που μαίνεται στο χώρο της Υγείας.

Η “Χαραυγή”, με κύριο τίτλο “`Βολεμένοι` με μισθούς 300-400 ευρώ;”, γράφει πως την αντίδραση του ΑΚΕΛ προκάλεσε ο χαρακτηρισμός “βολεμένοι” που χρησιμοποιεί ο ΔΗΣΥ για όσους διεκδικούν τα δίκαιά τους. Αλλού αναφέρει πως κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων μελετούν οι νοσηλευτές. Εξάλλου αναφέρει πως τη δημιουργία νέας εταιρείας, με την ονομασία “AHK GS”, μέχρι το Νοέμβριο 2016 και την προώθηση του διαχωρισμού του Οργανισμού σε δυο φάσεις, προβλέπει το πλάνο που ετοίμασε η Κυβέρνηση σε συνεργασία με ξένους συμβούλους.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Αίρεται η ζημιογόνα απεργία στο λιμάνι”, για την άρση της απεργίας στο λιμάνι Λεμεσού, ύστερα από σχετικές αποφάσεις των συντεχνιών. Επίσης αναφέρεται στην εξαγγελία του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει φωτογραφικό στιγμιότυπο από το ταγκό που χόρεψε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά το επίσημο δείπνο που έδωσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Αργεντινής, στο Μπουένος `Αιρες.

H εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος”, με κύριο τίτλο “Στο βάθος φως πριν το μπλακ άουτ”, γράφει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιταχύνει τους ρυθμούς και το βαθμό προσωπικής του ανάμειξης στο θέμα των απεργιών, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Αλλού αναφέρεται σε εκδήλωση τιμής του Δήμου `Εγκωμης για λογοτέχνιδες. Επίσης γράφει για τους Κύπριους εθελοντές που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1821.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Μετέωρη η απόφαση για μείωση της στρατιωτικής θητείας!”, πως “εικόνα αποδιοργάνωσης προκαλεί η πρόωρη εξαγγελία (για μείωση της στρατιωτικής θητείας), με ψηφοθηρικές σκοπιμότητες ενόψει βουλευτικών εκλογών”. Αλλού αναφέρεται στις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και στις ευθύνες των ιμπεριαλιστών. Ακόμη γράφει για “διαπλοκή και τεράστια οικονομικά συμφέροντα με το ξεπούλημα της CYTA στο μεγάλο κεφάλαιο”.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το Κυπριακό Ποντίκι”, με κύριο τίτλο “Μειώθηκε ο στρατός κατοχής;”, αναφέρεται στο δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδα “Αφρίκα”, σύμφωνα με το οποίο, “Αποχωρεί στρατός από την Κύπρο”. Αλλού γράφει πως ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ανδρέας Παπαπαύλου τα βροντάει και φεύγει από το στράτευμα. Επίσης κάνει λόγο για ευθύνης της Τουρκίας για το λουτρό αίματος στις Βρυξέλλες.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα “The Cyprus Weekly” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Ρευστό για θεωρήσεις διαβατηρίων”, πως η κυπριακή Αστυνομία ερευνά υπόθεση που αφορά τη διαδικασία θεώρησης διαβατηρίων στη διπλωματική αποστολή της Κύπρου στην Ιορδανία. Αλλού αναφέρει πως η Λευκωσία εγκαινίασε τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης πρωτοσέλιδα φωτογραφία από τις εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες στη μνήμη των θυμάτων των βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα του Βελγίου.

ΚΥΠΕ – Μαρία ΚονιώτουΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: