Τρέμει η Ευρώπη: Απέτρεψαν νέα επίθεση στη Γαλλία, στο Βέλγιο στόχευαν πυρηνικό εργοστάσιο




Οι δυνάμεις ασφαλείας της Γαλλίας “απέτρεψαν μια νέα επίθεση στην Γαλλία που βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ μετά από τη σύλληψη χθες το πρωί ενός Γάλλου ύποπτου.

“Το άτομο που ανακρίνεται, Γάλλος υπήκοος, είναι ύποπτο για συμμετοχή σε ανώτατο κλιμάκιο στο σχέδιο αυτό. Ήταν μέλος ενός δίκτυου τρομοκρατίας το οποίο σχεδίαζε επίθεση στη Γαλλία”, είπε ο Καζνέβ σε τηλεοπτικές δηλώσεις του από το γραφείο του.

Μετά τη σύλληψη από την αντιτρομοκρατική της Γαλλίας (DGSI), η υπηρεσία πραγματοποίησε έφοδο χθες βράδυ σε κτίριο του προάστειου Άρζαντοιλ, βόρεια του Παρισιού, τόνισε.

“Στο στάδιο αυτό, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν αυτό το σχέδιο με τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες”, πρόσθεσε ο υπουργός.

Η σύλληψη έγινε δύο μέρες μετά από την επίθεση βομβιστών αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε τραίνο του μετρό που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 31 άτομα και τραυμάτισαν περίπου άλλα 270, στην χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία του Βελγίου.

Τον Νοέμβριο, 130 άτομα σκοτώθηκαν στο Παρίσι σε συντονισμένες επιθέσεις σε καφενεία, ένα στάδιο αγώνων και έναν συναυλιακό χώρο. Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις και στις δύο πρωτεύουσες.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ θέλει να επιστρέψει στη Γαλλία «το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο συνήγορός του Σβεν Μαρί στο BFM TV, δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Αμέσως μετά τη σύλληψή του ωστόσο είχε δηλώσει δια του συνηγόρου του ότι θα αρνηθεί την έκδοσή του στη Γαλλία.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι συνεργάζεται με την βελγική δικαιοσύνη…στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, όπου η Γαλλία θα ζητήσει την έκδοσή του, και ήδη μπορώ να σας ανακοινώσω ότι θα αρνηθούμε την έκδοσή του στη Γαλλία», είχε δηλώσει κατηγορηματικά πριν από πέντε ημέρες ο δικηγόρος στους δημοσιογράφους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο, Παρίσι, France

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: French police officers stand guard in a street in Paris, France. EPA, IAN LANGSDON
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: French police officers stand guard in a street in Paris, France. EPA, IAN LANGSDON

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη Βέλγων δημοσιογράφων ότι οι τζιχαντιστές που αιματοκύλησαν τις Βρυξέλλες ετοίμαζαν ένα πολύ μεγαλύτερο χτύπημα έχοντας βάλει στο στόχαστρό τους τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

Το MEGA επικοινώνησε με την εφημερίδα Derniere Heure και τον δημοσιογράφο, Ζουλιάν Μπαλμπονί που μετέδωσε την πληροφορία ότι τα αδέλφια Μπακράουι είχαν στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Βελγίου.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος, οι αποκαλύψεις της εφημερίδας του δείχνουν ότι τα αδέλφια είχαν τοποθετήσει κάμερα μπροστά από την κατοικία του επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης και έρευνας στο Βέλγιο.

“Ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τις ικανότητες, το δίκτυο και τις γνώσεις του στο θέμα για να κάνουν μια επίθεση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έγινε στις Βρυξέλλες”, τόνισε.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι τα αδέλφια ήταν αυτά που πήραν την κάμερα, κάτι που καθιστά εύκολο τον συνειρμό ότι “ο πυρήνας των τζιχαντιστών που είναι πίσω από τις επιθέσεις των Βρυξελλών σκόπευε να κάνει κάτι σε αυτόν τον άντρα και τότε να αγγίξει το πυρηνικό σύστημα του Βελγίου και έτσι να προκαλέσει κολοσσιαίες ζημιές στο Βέλγιο και την Ευρώπη”.

Όπως αποκάλυψε επιπρόσθετα στο MEGA, το βίντεο με το υλικό παρακολούθησης του διευθυντή των πυρηνικών ερευνών στο Βέλγιο εντοπίστηκε από τις αρχές ασφαλείας των Βρυξελλών λίγες μέρες μετά το μακελειό στο Παρίσι το Νοέμβριο.

Από τότε σήμανε συναγερμός ενώ νεότερες πληροφορίες οδήγησαν τον Φεβρουάριο τις αρχές στην ενίσχυση της φρουράς του εργοστασίου με 140 στρατιώτες.

Τέθηκαν παράλληλα σε διαθεσιμότητα 7 υπάλληλοι, στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος, πληροφορία ωστόσο που αργότερα σήμερα διαψεύστηκε. Όπως μετέδωσε ο Σωτήρης Δανέζης από τις Βρυξέλλες, έκτοτε τα εργοστάσια εκκενώθηκαν προσωρινά και φυλάσσονται από δεκάδες στρατιώτες.

Πάντως, στις 17 Φεβρουαρίου το γαλλικό δίκτυο RTBF μετέδωσε σχετικό ρεπορτάζ στο οποίο γινόταν λόγος για επιβεβαίωση από τις ομοσπονδιακές αρχές πληροφορίας ότι ύποπτοι κατασκόπευαν υψηλόβαθμο αξιωματούχο πυρηνικής εγκατάστασης στο Μολ.

Η εφημερίδα Derniere Heure είχε από τότε αποκαλύψει -μετέδωσε το δίκτυο- αυτό το στοιχείο της έρευνας ως σχετιζόμενο τότε με τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γαλλικού δικτύου, το υλικό είχε υποστεί κάποιες ζημιές όμως το ανακτούσαν οι ειδικοί που ανακαλύπτουν εικόνες διάρκειας 10 ωρών. Στο υλικό αυτό είναι εμφανείς οι μετακινήσεις του υψηλόβαθμου αξιωματούχου.

A file picture  shows the nuclear power plant in Tihange, Belgium. EPA, JULIEN WARNAND
A file picture shows the nuclear power plant in Tihange, Belgium. EPA, JULIEN WARNAND

Νέο Παρίσι” ετοίμαζαν στις Βρυξέλλες οι τρομοκράτες;

Σε κάθε περίπτωση τα εκρηκτικά και τα χημικά που βρέθηκαν στις γιάφκες των τρομοκρατών φαίνεται πως έφθαναν για την κατασκευή τουλάχιστον δέκα βομβών σαν και αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις των Βρυξελλών.

Όπως μετέδωσε ο Σωτήρης Δανέζης επικαλούμενος ειδικούς σε θέματα ασφαλείας, οι στόχοι ήταν μεγαλύτεροι και οι δράστες των επιθέσεων αναγκάστηκαν μετά τη σύλληψη του Αμπντελσλάμ να ματαιώσουν τα σχέδιά τους υπό το φόβο ότι επίκειται σύλληψή τους.

Μάλιστα, πληροφορία ότι ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, βασικός ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο Βέλγιο, σχεδίαζε να επαναλάβει στις Βρυξέλλες τη σφαγή του περασμένου Νοεμβρίου με επιθέσεις ενόπλων και βομβιστών στη βελγική πρωτεύουσα, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση VRT.

Η βελγική τηλεόραση δεν ανέφερε πηγές της, μετέφερε όμως ότι οι αρχές της χώρας εκτιμούν ότι ο Αμπντεσλάμ και δύο συνεργοί του –ο ένας εκ των οποίων συνελήφθη μαζί του την περασμένη Παρασκευή– σχεδίαζαν να επιτεθούν με τουφέκια και αυτόματα όπλα με στόχο να προκαλέσουν πολλά θύματα στις Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγμή, άλλοι τζιχαντιστές θα πραγματοποιούσαν επιθέσεις αυτοκτονίας. “Οι τρομοκράτες σχεδίαζαν το ίδιο σενάριο με του Παρισιού μόνο που εν μέρει απέτυχε” μετέδωσε το κανάλι.

http://mignatiou.com/2016/03/vrixelles-entatikes-erevnes-gia-tin-sillipsi-ke-allou-sinergou-ton-tromokraton/

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: