Αρχίζει ο δεύτερος (και μοιραίος) γύρος της αξιολόγησης από τους δανειστές της χώρας




Αρχίζει σήμερα ο δεύτερος και πλέον κρίσιμος γύρος για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, να συναντώνται νωρίς το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με τους εκπροσώπους των θεσμών, Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα πέντε κύρια ζητήματα των διαπραγματεύσεων αφορούν στο νέο φορολογικό καθεστώς, στη δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, στο νέο ασφαλιστικό, στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και να σταλεί στις αγορές ένα σαφές μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα.

Με τη συγκεκριμένη επιδίωξη συμφωνούν- σε γενικές γραμμές- με πρόσφατες δηλώσεις τους, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το θέμα του χρέους βρίσκεται τώρα στο τραπέζι». ‘Αγνωστη παραμένει επί του παρόντος η στάση του ΔΝΤ, τόσο αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων, όσο και με τις απαιτήσεις που θα θέσει για το δημοσιονομικό κενό και το ύψος των μέτρων για την κάλυψή του.

Σύμφωνα με το δελτίο του MEGA, με άγριες διαθέσεις εκ μέρους των δανειστών φαίνεται ότι ξεκινούν την Τετάρτη οι επαφές ανάμεσα στο κουαρτέτο και το οικονομικό επιτελείο.

Όπως μετέδωσε ο Γιώργος Παππούς, ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει να πέσουν στο τραπέζι πολύ σοβαρά μέτρα, φωτογραφίζοντας το θέμα του ασφαλιστικού.

Στο ραντεβού που θα έχουν την Πέμπτη με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο οι επικεφαλείς των θεσμών αναμένεται να ασκήσουν ασφυκτική πίεση σε όλα τα μέτωπα.

Στο μέτωπο των κύριων συντάξεων, οι δανειστές πιέζουν για πολύ χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης κάτι που θα σήμαινε περαιτέρω μείωση των μελλοντικών συντάξεων.

Ερώτημα παραμένει αν θα μπει “ψαλίδι” μόνο στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ, όπου έβαλε τον πήχη ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του, καθώς υπάρχει πίεση για περικοπή των συντάξεων ακόμη και στα 800 ευρώ.

Ένα από τα ζητήματα που αναμένεται να συζητηθεί είναι και αυτό της “προσωπικής διαφοράς”, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στις καταβαλλόμενες σήμερα συντάξεις και αυτές που θα καταβάλλονται με το νέο τρόπο υπολογισμού. Αν δεν διατηρηθεί η “προσωπική διαφορά”, την οποία προτείνει το υπουργείο Εργασίας, αυτό θα σημαίνει μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Στο τραπέζι εκτιμάται ότι θα βρεθεί και το θέμα της εθνικής σύνταξης. Οι δανειστές πιέζουν να δίνεται μετά από 20 και όχι από 15, όπως προτείνεται, χρόνια ασφάλισης, ενώ ενδεχομένως να τεθεί και θέμα για το ύψος της (384 ευρώ). Ερώτημα παραμένει ακόμη αν θα μπουν ή όχι εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Πολύ πιθανή εκτιμάται η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και μένει να αποσαφηνιστεί αν θα ξεκινήσει από τα 170 ευρώ ή χαμηλότερα.

Σε ό,τι αφορά το εφάπαξ στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι θα υπάρξουν μειώσεις 20%-25%.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: