Συνεχίζεται η δίκη της Τράπεζας Κύπρου με καταθέσεις μαρτύρων




Με την ολοκλήρωση της αντεξέτασης του πρώην Διευθυντή του Ελεγκτικού Οίκου Ernst & Young, ο οποίος λειτουργούσε ως εξωτερικός ελεγκτής της Τράπεζας Κύπρου, Αντρέα Δημητρίου και την έναρξη της κατάθεσης του πρώην Γενικού Οικονομικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου Χρίστη Χατζημιτσή συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της.

Αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης Πόλυ Πολυβίου, ο Αντρέας Δημητρίου διαφώνησε με τον ισχυρισμό ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2011 υπήρχε ανεπαρκής πρόβλεψη για την οικονομική κατάσταση της Τράπεζας Κύπρου.

Αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης Δημήτρη Αραούζο, ο κ. Δημητρίου εξήγησε ότι η έκθεση “Audit Findings for the year ended 31st December 2011” δεν αποτελούσε έκθεση που οι ελεγκτές ετοίμαζαν κάθε χρόνο, ενώ σε ό,τι αφορά την απομείωση των ελληνικών ομολόγων εξήγησε ότι η ΤΚ ήταν υποχρεωμένη να αναπροσαρμόσει τις οικονομικές της καταστάσεις τα ποσά που αναφέρονταν στο 2011.

Ανέφερε επίσης ότι ενώ η Τράπεζα αξιολογούσε την αξία των νέων ελληνικών ομολόγων στα 35 σεντ, οι εξωτερικοί ελεγκτές της Τράπεζας την αξιολογούσαν στα 20-30 σεντ, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι τόσο το ΔΣ της Τράπεζας όσο και οι εξωτερικοί ελεγκτές έκριναν ότι η διαφορά δεν ήταν ουσιώδης. Είπε επίσης ότι μετά τις 22 Ιουνίου 2012 και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε αποτίμηση των νέων ελληνικών ομολόγων στα 21,6 σεντ, διευκρινίζοντας πως σε ό,τι αφορά τους εξωτερικούς ελεγκτές η κατεύθυνση για την τελική αποτίμηση των νέων ελληνικών ομολόγων ήρθε από εμπειρογνώμονες του Οίκου στο εξωτερικό.

Είπε επίσης ότι μέσα από τις εκθέσεις τους οι εξωτερικοί ελεγκτές τόσο στις 31/11/2011 όσο και στις 30/6/2012 ήγειραν θέμα κεφαλαιουχικής επάρκειας της Τράπεζας.

Ακολούθως άρχισε η κατάθεση του Χρίστη Χατζημιτσή, πρώην Γενικού Οικονομικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου ο οποίος παύθηκε από τη θέση του από τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη. Όπως ανέφερε στο Δικαστήριο ο κ. Χατζημιτσής στο πλαίσιο των καθηκόντων του λάμβανε οδηγίες και ενημέρωνε τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Τράπεζας που ήταν ο κατηγορούμενος Ανδρέας Ηλιάδης.

Στο πλαίσιο της κατάθεσης του στην Αστυνομία, η οποία κατατέθηκε ως τεκμήριο στο Δικαστήριο, ο κ. Χατζημιτσής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ΔΣ με βάση τα δεδομένα του Ιουνίου του 2012 και τη διαφαινόμενη μη πώληση ασφαλιστικών εταιρειών έπρεπε να ενημερώσει το κοινό για την αύξηση των κεφαλαιουχικών αναγκών της Τράπεζας.

Είπε ακόμη ότι στη Γενική Συνέλευση των μετόχων ο Πρόεδρος του ΔΣ Θεόδωρος Αριστοδήμου είπε ότι οι υπολειπόμενες κεφαλαιουχικές ανάγκες θα καλύπτονταν σε μεταγενέστερο στάδιο ενώ ο Εκτελεστικός Διευθυντής Ανδρέας Ηλιάδης είπε ότι καλύφτηκε το 80% των κεφαλαιουχικών αναγκών της Τράπεζας. Είπε επίσης πως ο ίδιος δεν θυμάται να έγινε αναφορά σε αυξημένες κεφαλαιουχικές ανάγκες.

Ανέφερε επίσης ότι υπήρχε εμπιστευτική πληροφορία σε επιστολή του κ. Ηλιάδη ημερομηνίας 20 Ιουνίου 2012 για αύξηση των κεφαλαιουχικών αναγκών από €200 εκατομμύρια σε €400 εκατομμύρια και πως ο κ. Ηλιάδης έπρεπε να θέσει στο ΔΣ τη συζήτηση του θέματος ενημέρωσης του κοινού.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο μάρτυρας ανέφερε ότι στο “Maxi Committee” της Τράπεζας που συνήλθε στις 26 Ιουνίου 2012 έγινε εισήγηση για γενική πρόβλεψη ελλείμματος ύψους €118 εκατομμυρίων για την Κύπρο (από €53 εκατομμύρια που ήταν αρχικά) και €206 εκατομμυρίων για την Ελλάδα (από €150 εκατομμύρια).

Είπε ακόμη ότι όταν ο ίδιος προέβη σε παρουσίαση στο ΔΣ προβλέψεων για έλλειμμα ύψους €480 εκατομμυρίων αυτό προκάλεσε την αδικαιολόγητη αντίδραση μελών του ΔΣ.

Υπενθύμισε επίσης ότι στις 27 Ιουνίου 2012 η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε επίσημα αυξημένες κεφαλαιουχικές ανάγκες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εκπροσώπου της κατηγορούσας Αρχής Πωλίνας Ευθυβούλου, ο κ. Χατζημιτσής σημείωσε ότι το θέμα της κάλυψης του κεφαλαιακού ελλείμματος αποτελούσε κύριο θέμα για την Τράπεζα Κύρου εκείνη την περίοδο και πως όλες οι ενέργειες που συμφωνούνταν καταγράφονταν σε πίνακες, και πρόσθεσε ότι η Διεύθυνση της οποίας προΐστατο ενημέρωνε συνέχεια τον Ανδρέα Ηλιάδη για τις ενέργειες που γίνονταν.

Η κυρίως εξέταση του μάρτυρα από την κατηγορούσα Αρχή θα συνεχιστεί στην επόμενη δικάσιμο τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου στις 9:00 το πρωί. Έχουν οριστεί επίσης δικάσιμοι για τις 9 και 12 Φεβρουαρίου στις 9:00 το πρωί.

Πέραν της Τράπεζας Κύπρου ως νομικό πρόσωπο, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι πρώην Πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Θεόδωρος Αριστοδήμου και Αντρέας Αρτέμης, οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς καταδολίευση και χειραγώγηση της αγοράς αναφορικά με «τη μη ενημέρωση του κοινού ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της Τράπεζας είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκατομμυρίων που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».

Hλίας Μαυροκέφαλος, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: