Περίπου 20.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα – Πορεία από Τέμπη προς Ειδομένη




Μια ομάδα από εκατό πρόσφυγες αποχώρησαν από το κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης και ξεκίνησαν με τα πόδια να κατευθυνθούν προς την Ειδομένη.

Στην πλειοψηφία τους νέα ζευγάρια με μωρά στην αγκαλιά από μερικών μηνών έως επτά ετών περπατούν στους παράδρομους της Κοζάνης για να φτάσουν στην έξοδο της πόλης. Βρίσκονται διαρκώς δίπλα τους οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ της αστυνομίας προσπαθώντας να τους εξηγήσουν ότι είναι καλύτερα για την ασφάλεια των παιδιών τους αλλά και την δική τους να παραμείνουν στο χώρο φιλοξενίας.

Οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να φθάσουν στα σύνορα παρότι γνωρίζουν ότι στην Ειδομένη υπάρχουν χιλιάδες συμπατριώτες τους θέλοντας ενωθούν μαζί τους. Νωρίτερα το μεσημέρι μια μικρότερη ομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέκλεισε την κεντρική είσοδο του γυμναστηρίου στη Λευκόβρυση Κοζάνης, εμποδίζοντας όχημα που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια. Οι πρόσφυγες ζητούσαν να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν με τα λεωφορεία για την Ειδομένη.

Σήμερα, πρόσφυγες όλων των ηλικιών, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ακόμη και άτομα πάνω σε αναπηρικά καροτσάκια ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 11 το πρωί, από τα Τέμπη, πεζή για την Ειδομένη.

Τις τελευταίες δύο ημέρες ήταν εγκλωβισμένοι στα Τέμπη, ωστόσο, παρά την ταλαιπωρία που υπέστησαν, πήραν την απόφαση να ξεκινήσουν μόνοι για τα ελληνοσκοπιανά σύνορα αδιαφορώντας για την απόσταση.
Απελπισμένοι, προσπέρασαν τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους σταματήσουν ενώ να σημειωθεί ότι η κυκλοφορία δεν έχει σταματήσει, αναφέρει το Έθνος.

Γύρισαν πίσω, στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που νωρίτερα το πρωί είχαν ανοίξει τον φράχτη και είχαν φύγει προκειμένου να πάνε στην Ειδομένη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά Σάκης Παπαθεμελής, “το πρωί έφυγαν περίπου 250 άτομα αλλά λίγες ώρες μετά, επέστρεψαν οι περισσότεροι”.

Όσοι δεν επέστρεψαν, προσπαθούν να φτάσουν στα σύνορα και ακόμα πιο κοντά στον τελικό προορισμό τους. Όπως μια μεγάλη οικογένεια Σύριων που εντόπισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε μια καντίνα, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Κιλκίς. Με μικρά παιδιά που έτρωγαν χαρούμενα πατάτες με κέτσαπ και “ζωσμένοι” με τις βαριές αποσκευές τους, οι Σύροι δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν το ταξίδι της προσφυγιάς.

“Θέλουμε να είμαστε κοντά στα σύνορα. Ποιος ο λόγος να μείνουμε μέρες στο στρατόπεδο, όπου μάλιστα το βράδυ έκανε τόσο πολύ κρύο;” λέει ο νεαρός Αμπούντ. Αν και πολύ καλά πληροφορημένος για την κατάσταση που επικρατεί στην ουδέτερη ζώνη, με τη χαμηλή ροή διέλευσης, εξακολουθεί να πιστεύει ότι “όσο πιο κοντά βρίσκεται στη γειτονική χώρα, τόσο πιο άμεσα θα περάσεις”. Όσο για το πώς θα καταφέρουν να βρουν τον δρόμο για τα περίπου 80 χιλιόμετρα που τους χωρίζουν από την Ειδομένη, στρέφει το βλέμμα προς τον ουρανό και μουρμουρίζει: “ο Θεός μας οδηγεί”…

Σε άλλο σημείο της παλιάς εθνικής οδού, σταματημένα ταξί περιμένουν μήπως πάρουν κάποιο αγώι μέχρι τα σύνορα. Ωστόσο, δηλώνουν μπερδεμένοι από την κατάσταση καθώς φοβούνται ότι αν μεταφέρουν πρόσφυγες, θα έχουν προβλήματα με την αστυνομία.

Καθησυχαστικός είναι ο πρόεδρος του Σωματείου ιδιοκτητών ταξί “Ερμής” Κλημέντιος Λεοντιάδης, ο οποίος εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι μπορούν να μεταφέρουν πρόσφυγες μόνο από το Ιράκ και τη Συρία.

“Κοιτάμε πάντα τα χαρτιά των προσφύγων που θέλουν να φτάσουν στην ουδέτερη ζώνη” λέει, προσθέτοντας ότι η ταρίφα, ανάλογα με το τι “γράφει” το ταξίμετρο, κυμαίνεται από 90 έως 100 ευρώ.

Την ίδια ώρα, την άποψη ότι πρέπει να δίνεται στους πρόσφυγες εναλλακτική νόμιμη είσοδος στην Ευρώπη εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Προσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, εξερχόμενος από τη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών.

“Προτείνουμε ένα σύστημα μετεγκατάστασης όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από το Λίβανο και άλλες γειτονικές χώρες”, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι είναι αυτή που υφίσταται τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των συνόρων των άλλων χωρών, και ότι για να μπορέσει να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση χρειάζεται “πολύ περισσότερη δουλειά και πόρους”.

Περίπου 20.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

Απελπιστική είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά το κλείσιμο των συνόρων αφού χιλιάδες άνθρωποι έρχονται καθημερινά στα νησιά, προωθούνται με τα πλοία της γραμμής στον Πειραιά και από εκεί… σκορπίζονται σε πόλεις όλης της χώρας, στην διαδρομή από την Αθήνα έως την Ειδομένη. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 20.000 άνθρωποι,που δεν μπορούν να φύγουν.

Στον Πειραιά ακόμη 1.350 μετανάστες και πρόσφυγες

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue star 1» μεταφέροντας 1.352 πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ειδικότερα, το πλοίο παρέλαβε 918 άτομα από τη Λέσβο και 434 από τη Χίο.

Οι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά όπου φιλοξενούνται προσωρινά, ενώ κάποιοι από αυτούς αναμένεται να οδηγηθούν στα κέντρα προσωρινής κράτησης με πούλμαν. Στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά υπάρχουν στελέχη του Ερυθρού Σταυρού και μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης Πειραιά και εθελοντές για τη διευκόλυνση των μεταναστών.

Στις 10 το πρωί εξάλλου αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» μεταφέροντας 30 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω.

Τρίκαλα: Στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας 350 πρόσφυγες και μετανάστες

Στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας έχουν μεταφερθεί περισσότεροι από 350 πρόσφυγες, κυρίως Σύριοι και Ιρακινοί, τους οποίους υποδέχτηκαν οι αρχές του δήμου Τρικκαίων και εθελοντικές ομάδες.

Πολίτες καταφτάνουν με σακούλες γεμάτες, με είδη πρώτης ανάγκης, ενώ και φαρμακοποιοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συνεισφέρουν σε φάρμακα. Επίσης, τοπικές επιχειρήσεις συμβάλλουν κι αυτές με κάθε τρόπο στην προσπάθεια αντιμετώπισης ελλείψεων σε τρόφιμα και νερό.

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Τρικκαίων επισημαίνει πως κινητοποιήθηκαν οι κοινωνικές δομές του δήμου Τρικκαίων. Έτσι, σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και το Νοσοκομείο Τρικάλων, παρέχονται οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες και κάθε άλλη ιατρική συνδρομή, σε όσους/ες έχουν ανάγκη. Ταυτοχρόνως, οι εργαζόμενοι επιβλέπουν και την ομαλή διανομή τροφίμων και αναγκαίων άλλων προϊόντων.

Μυτιλήνη: Ετοιμοι να αναχωρήσουν για Πειραιά περισσότεροι από 1.800 πρόσφυγες

Έτοιμοι να αναχωρήσουν για το εσωτερικό της Ελλάδας είναι 1.821 μετανάστες και πρόσφυγες. Στο σύνολό τους, αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα με το πλοίο της γραμμής αλλά και έκτακτο δρομολόγιο πλοίου προς Πειραιά.
Αν σε αυτούς προστεθούν και άλλοι 380 πρόσφυγες που αναχώρησαν τα χαράματα με το πλοίο της άγονης γραμμής προς Καβάλα, ξεπερνά τους 2.100 ο αριθμός των όσων θα προστεθούν στους εγκλωβισμένους στο εσωτερικό της Ελλάδας πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, χτες και μέχρι σήμερα το πρωί, στο hot spot της Μόριας ταυτοποιήθηκαν 1.476 άτομα αριθμός μειωμένος σε σχέση με την Τρίτη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.
Εν τω μεταξύ σήμερα το μεσημέρι προκειται να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη η υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Νορβηγίας Ελίζα Άσπακερ. Η υπουργος θα επισκεφθεί το hot spot της Μόριας και άλλους χώρους αποβίβασης και περίθαλψης μεταναστών και προσφύγων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: