Λάθος να συνομιλώ με Κίρμπι, θα μιλήσω με Ομπάμα, δήλωσε ο “πικραμένος” Ερντογάν




“Είναι λάθος να με βάζετε να συνομιλώ με τον Κίρμπι. Θα μιλήσω με τον κ. Ομπάμα”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν όταν οι δημοσιογράφοι του ζήτησαν να σχολιάσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ για το PYD.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επικοινώνησε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογου και του είπε για τα λάθη που έκαναν για το YPG. “Στη συζήτηση που θα κάνω με τον Ομπάμα θα τα συζητήσω αυτά”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι σιγά σιγά άρχισαν να καταλαμβαίνουν.

“Θα τους πούμε να δουν πώς και πού χρησιμοποιήθηκαν τα όπλα που έχουν σταλεί για βοήθεια. Στη συνάντηση που είχαν κάνει μαζί τους πριν χρόνια έφτασαν τρία αεροσκάφη γεμάτα όπλα, τα μισά πήγαν στο Ισλαμικό Κράτος και τα άλλα μισά στο YPG. Αυτά τα όπλα χρησιμοποιήθηκαν εναντίον πολιτών. Μπορεί κανείς να αθωώσει τον εαυτό του; Η πραγματικότητα είναι εκεί”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Το ίδιο, συνέχισε, ισχύει και για τη Ρωσία η οποία κινείται με τον Άσαντ. “Ανοίγει δρόμο στο PYD και προσπαθούν να δημιουργήσουν διάδρομο νότιά μας. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε αυτό το διάδρομο. Τα δικά μας χτυπήματα προς εκεί κατευθύνονται και θα συνεχιστούν. Δεν θα μείνουμε παθητικοί θεατές σε αυτή την παράνομη δομή”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Τσαβούσογλου: Μας ικανοποιεί που ο Κέρι βλέπει τώρα αναξιόπιστο το YPG

Ικανοποίηση εκφράζει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι κατά την οποία ο Αμερικανός Υπουργός τού είπε πως το YPG είναι αναξιόπιστο.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Τιφλίδα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “τελικά όσο αντιφατικές δηλώσεις και να έρχονται από την Αμερική, είναι σημαντική εξέλιξη που άρχισε να καταλαβαίνει σε αυτό το θέμα” και πρόσθεσε: “Τουλάχιστον μας ικανοποίησε χθες που ακούσαμε τουλάχιστον ότι άλλαξαν οι απόψεις του Τζον Κέρι έστω και μερικώς στο θέμα του YPG”.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε πως οι αποδείξεις που έχουν στα χέρια τους είναι πως τα άτομα που έκαναν την επίθεση έχουν σχέση με το ΡΚΚ και το PYD. “Εμείς από την αρχή λέγαμε ότι δεν έχουν καμιά διαφορά μεταξύ τους το YPG, PYD και το PKK και τονίσαμε ότι αυτό πρέπει να γίνει καλά αντιληπτό από τη διεθνή κοινότητα”, είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Όπως ανέφερε, το μεγαλύτερο λάθος είναι ενώ γίνεται αγώνας εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Έλ Νούσρα, ταυτόχρονα να προσδένεται κανείς στη ζώνη άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. “Η κάθε σχέση με τις τρομοκρατικές οργανώσεις είναι πιο επικίνδυνη και από το λύκο στο παραμύθι με την Κοκκινοσκουφίτσα”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

http://mignatiou.com/2016/02/thlimmenos-o-erntogan-pou-i-disi-den-charaktirizi-tromokrates-tou-kourdous-tis-sirias/

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: