Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Θέματα που άπτονται της κατάρρευσης της οικονομίας και υποθέσεων για ατασθαλίες, η κατάσταση στα κρατικά νοσηλευτήρια, η εισήγηση, αντί οδοφραγμάτων, να ανοίξουν σημεία περάσματος σε Κόκκινα και Πυρόι, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια” φέρει τον τίτλο “Άλλες 4 υποθέσεις στη Δικαιοσύνη” και γράφει ότι άλλες τέσσερις περιπτώσεις, που αφορούν ατασθαλίες στο Συνεργατισμό, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο εξέτασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και σύντομα θα γίνουν καταγγελίες στην Αστυνομία αφού εκ πρώτης όψεως φαίνεται να υπάρχει σοβαρή υπόθεση. Αλλού, προβάλλει συνέντευξη στο ΚΥΠΕ του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι αδύνατο να υπάρξουν καταδίκες για την κατάρρευση της οικονομίας εντός του 2016. Αναφέρει ακόμη ότι αλλάζει από το δεύτερο τρίμηνο του έτους το πλαίσιο σύναψης και εκτέλεσης δημόσιων προσφορών με πρόταση που αναμένεται να προωθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός Φεβρουαρίου.

Με τίτλο “Γνώριζε η Κεντρική για το δάνειο του Ζολώτα”, “Η Σημερινή” αποκαλύπτει μήνυμα από την εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας και της Μαρφίν Εγνατία που δείχνει ότι η Κεντρική Τράπεζα ζήτησε διευκρινίσεις για τη μετατροπή του δανείου της Focus του Μιχάλη Ζολώτα. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι στο στόχαστρο των κομμάτων ήρθαν οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό στη συνέντευξη που παραχώρησε στο `Sigma` με κατηγορίες για `εκτροπή` και ασάφειες. Αλλού, αναφέρεται σε συνέντευξη του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην `Wall Street Journal` όπου `δείχνει αέριο` για τη χρηματοδότηση της λύσης.

“Ο Φιλελεύθερος” στεγάζει το κύριό του θέμα υπό τον τίτλο “Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς” και γράφει ότι η ανυπέρβλητη κρίση στον τομέα της κρατικής ιατρικής περίθαλψης, που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες, μπορεί να έχει ρίζες σε μια διάσταση που δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες εκτός και εάν ληφθούν ριζοσπαστικές αποφάσεις. Γράφει ακόμη ότι δεν ήταν ανώδυνη για τις μεγάλες κυπριακές τράπεζες και τον Συνεργατισμό η ανάληψη της εποπτείας των συστημικών τραπεζών στην Ευρωζώνη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επίσης, αναφέρει ότι πήραν τα όπλα από 450 άτομα που έπασχαν από ψυχολογικά προβλήματα.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Περάσματα σε Κόκκινα και Πυρόι” γράφει ότι εισήγηση, αντί οδοφραγμάτων, να ανοίξουν σημεία περάσματος σε Κόκκινα και Πυρόι κατατέθηκε στη δικοινοτική επιτροπή και έγινε αποδεκτή από την ε/κ πλευρά ενώ αναμένεται η απάντηση της τ/κ πλευράς. Γράφει επίσης ότι εκτός από ψηλή ανεργία, η Κύπρος έχει και το πιο ψηλό ποσοστό `κρυφής` ανεργίας μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ. Αναφέρει ακόμη ότι αν και το κόστος μειώθηκε, οι τιμές σε γάλα και ψωμί παραμένουν οι ίδιες και ότι ο Κύπριος πληρώνει το ακριβότερο γάλα.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο “Καλούνται οι ομογενείς για το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ΕΕ” γράφει ότι η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στη Λευκωσία καλεί τους Βρετανούς που βρίσκονται στην Κύπρο να δηλωθούν ως ψηφοφόροι ομογενείς προκειμένου να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί το 2017. Σε άλλο της θέμα γράφει για την αντίθεση του Κινήματος Οικολόγων σε ό,τι αφορά τα σχέδια για δημιουργία πάρκου κροκοδείλων σε περιοχή της Λάρνακας. Αναφέρεται επίσης και στο λιποθυμικό επεισόδιο του τέως Δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα στη διάρκεια της δικάσιμου για την υπόθεση ΣΑΠΑ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: