Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Τα όσα διαμείφθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο χθες και η μετέπειτα διαρροή εγγράφου, τα τεκταινόμενα στον τομέα της υγείας, όπως και οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών χθες για το θέμα του κουρέματος των ταμείων προνοίας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει πρωτοσέλιδα ο κυπριακός Τύπος την Τρίτη.

«Η χαμένη τιμή του Εθνικού Συμβουλίου» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Αλήθειας» στο οποίο γράφει ότι ελάχιστες ώρες μετά τη δέσμευση των Αρχηγών ότι θα τηρηθεί η αρχή της εμπιστευτικότητας το έγγραφο Αναστασιάδη προς Μπαν που τους είχε παραδοθεί στη συνεδρίαση δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο. Αλλού γράφει ότι οι κυβερνητικοί γιατροί ανέστειλαν τα απεργιακά τους μέτρα μετά την αναβολή της συζήτησης της πρότασης νόμου για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης από το 65ο έτος στο 68ο έτος στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Α» γράφει ότι εντός ημερών θα εκδοθεί η απόφαση του Ανωτάτου για την ασυλία Θεμιστοκλέους.

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Διαφορές σε όλα τα κεφάλαια» και γράφει για το περιεχόμενο της επιστολής Αναστασιάδη σε Μπαν Γκι – μουν, που δόθηκε χθες στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ότι αναφέρει πως παρ` όλη τη πρόοδο, ακόμη παραμένουν διαφορές σε όλα τα κεφάλαια. Αλλού γράφει ότι δηλώσεις για τη υπόθεση της μετατροπής δανείου της εταιρείας Focus του Μ. Ζολώτα προς την Λαϊκή Τράπεζα σε μετοχικό κεφάλαιο της ναυτιλιακής εταιρείας Newlead θα κάνει ο νυν διαχειριστής της Λαϊκής Κρις Παύλου όπως δήλωσε στη «Σ». Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι αναβολή πήρε η συζήτηση για το έτος συνταξιοδότησης των γιατρών του δημοσίου.

«Συναπόφαση για ενεργειακά» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα ο «Φιλελεύθερος» και γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επιδιώξει συναπόφαση για τις επόμενες κινήσεις στο πεδίο της ενέργειας και ότι χθες στη συνεδρία του Εθνικού είπε στους αρχηγούς για τις επαφές που είχε με εταιρείες υδρογονανθράκων στο Νταβός. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο και την επάνοδο της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα, η κυβέρνηση θα εξετάσει την υλοποίηση της δέσμευσης για τον περιορισμό της ζημιάς στο 25% των ταμείων προνοίας που κουρεύτηκαν και κάνει λόγο για απογοήτευση σε ομάδες εργαζομένων, βουλευτές και συνδικαλιστικό κίνημα από τις τοποθετήσεις του Χάρη Γεωργιάδη. Αλλού ο «Φ» γράφει ότι καζάνι που βράζει είναι ο δημόσιος τομέας υγείας και τα πολλαπλά προβλήματα τα οποία έχουν συσσωρευθεί από χρόνια, προκαλούν τώρα συνεχείς αντιδράσεις από τους εμπλεκόμενους στον τομέα.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Απαξίωση της δημόσιας υγείας ο στόχος» γράφει στο κύριο της θέμα ότι την ίδια ώρα που οι γιατροί προσπαθούν με νύχια και με δόντια να περισώσουν ό,τι διασώζεται από τον ευαίσθητο τομέα της υγείας, η κυβέρνηση με ενέργειες της οδηγεί τη δημόσια υγεία σε μαρασμό. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η διαρροή του εγγράφου που παρουσίασε ο Πρόεδρος στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου λίγες ώρες μετά τη συνεδρία του σώματος και αφορούσε τις θέσεις που δόθηκαν στο ΓΓ του ΟΗΕ επισκίασε την ίδια τη συνεδρία καθώς και ότι ο Πρόεδρος θα επανεξετάσει το θέμα παροχής εγγράφων στα μέλη του σώματος. Αλλού η «Χ» γράφει ότι στα χαρτιά έμεινε τελικά η δέσμευση της κυβέρνησης για αποζημίωση των κουρεμένων ταμείων προνοίας και ότι ο Υπουργός Οικονομικών έθεσε χθες νέο προαπαιτούμενο, να επανέλθει η Κύπρος σε επενδυτική βαθμίδα.

«Τα κόμματα δεν τηρούν την υπόσχεση εμπιστευτικότητα» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” και γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπαναχώρησε χθες από την υπόσχεσή του στους αρχηγούς των κομμάτων να τους δώσει πρόσβαση σε έγγραφα των διαπραγματεύσεων μόλις λίγες ώρες αφότου υποσχέθηκε να το πράξει μετά από τη διαρροή εγγράφου που έδωσε στο ΓΓ του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα στο Νταβός στο οποίο παρουσιάζονται περιληπτικά οι θέσεις της ε/κ πλευράς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Δήμαρχος Πάφου βρίσκεται πίσω από τη διαμαρτυρία έξω από τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απεργία χθες των γιατρών, η οποία κράτησε τα νοσοκομεία άδεια και προσθέτει ότι δεν επηρεάστηκαν τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: