Χάσικος: “42 χρόνια κατοχής και διαίρεσης είναι πάρα πολλά”




Σαράντα δύο χρόνια κατοχής και διαίρεσης είναι ήδη πάρα πολλά, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος είπε ότι «ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα».

Πρόσθεσε ότι «σε αυτό το στάδιο έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις για ένα εποικοδομητικό διάλογο, που διανοίγει ένα παράθυρο προς την πολυπόθητη λύση».

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η όποια συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία «όχι μόνο δεν μας πτοεί, αλλά, αντίθετα, μας πεισμώνει να καταβάλουμε εντονότερες προσπάθειες για σύντομη επίτευξη λύσης», στη βάση αρχών.

Μιλώντας στο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Ολύμπιου, στον Ι.Ν. Αγίου Επιφανίου, στα Λύμπια, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις θέσεις αρχών, τις οποίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε, όπως είπε, ενώπιον της Βουλής, την περασμένη Πέμπτη.

«Η κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει σταθερά και αμετάκλητα προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης, η οποία θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο, στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, στα περί Κύπρου Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, στις αρχές και αξίες στις οποίες βασίζεται η ΕΕ, και στο Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου, της 11ης Φεβρουαρίου 2014» είπε.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια για επίτευξη λύσης που θα προνοεί ένα κράτος στην Κύπρο, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, αλλά και με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα του.

Πρόσθεσε ότι με εθνική ευθύνη, η ε/κ ηγεσία καταβάλλει μια επίμονη και έντονη προσπάθεια για κατάληξη σε αίσιο και βιώσιμο αποτέλεσμα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα για όλους τους πολίτες.

«Οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο προκειμένου να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια», καθώς αυτό είναι το ιστορικό μας χρέος, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Αναφερόμενος, εξάλλου στον ήρωα και αγωνιστή της κυπριακής ελευθερίας, Μιχάλη Ολύμπιο, είπε ότι «μνημονεύουμε και τιμούμε σήμερα το άξιο της πατρίδας τέκνο, που με την προσφορά του συνέβαλε τα μέγιστα στην ευόδωση του μεγαλειώδους αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59».

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: