Απάντηση ΗΠΑ στον Ταγίπ: Υπάρχει διαφορά απόψεων με Τουρκία για το ρόλο των Κούρδων




Οι διαφωνίες ΗΠΑ-Τουρκίας αναφορικά με το ρόλο της οργάνωσης των Κούρδων της Συρίας YPG, και οι επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, απασχόλησαν και τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κληθείς να σχολιάσει τις επιθέσεις του Τούρκου Προέδρου και κατά του ιδίου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, υπογράμμισε πως αν και αναγνωρίζει και σέβεται τις δηλώσεις Ερντογάν, υπάρχει διαφορά απόψεων για το ρόλο της κουρδικής οργάνωσης και τους δεσμούς της με το PKK, το οποίο οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση και υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να το καταπολεμήσουν.

«Γνωρίζουμε ότι δυνάμεις του YPG επιχείρησαν να καταλάβουν και πρόσφατα πέτυχαν να αποσπάσουν επιπλέον έδαφος έξω από το Αφρίν, καθώς και περιοχές πλησίον, που περιλαμβάνουν τη βάση Μενάγκ. Χαρακτηρίσαμε αυτές τις κινήσεις και δημόσια και ιδιωτικά σε συνομιλίες με το YPG ως αντιπαραγωγικές και δηλώσαμε πως υπονομεύουν τις συλλογικές προσπάθειες για υποβάθμιση και κατανίκηση του Ισλαμικού Κράτους. Επομένως, προσεγγίσαμε της ηγεσία του YPG και την προτρέψαμε να απέχει από περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», είπε.

Ο κ. Τόνερ ξεκαθάρισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν προμήθευσε με όπλα το YPG, λέγοντας ότι υποστηρίζονται άλλες ομάδες της κουρδικής οργάνωσης που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος και δεν επιχειρούν στο Χαλέπι, ενώ είπε πως δεν επιβεβαιώνει πληροφορίες ότι εξοπλίζονται από τη Ρωσία. Επανέλαβε επίσης τη δήλωσή του της προηγούμενης μέρας ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει τα πλήγματα εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

«Εχουμε πολύ ειλικρινείς και παραγωγικές ανταλλαγές με την τουρκική κυβέρνηση. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ και εταίροι στην αντιμετώπιση του ΙΚ στην περιοχή. Εκφράσαμε τις απόψεις μας και ξεκαθαρίσαμε πως όπως οι πράξεις του YPG είναι αντιπαραγωγικές, έτσι διαβιβάσαμε και στην τουρκική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη μεθόριο».
Μάλιστα διευκρίνισε ότι δεν σημειώθηκαν νέοι βομβαρδισμοί το τελευταίο 24ωρο.

Σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Τόνερ ανέφερε πως υπάρχουν πολλές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, Αράβων, Τουρκομάνων κ.α. που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος.

Απαντώντας στην ερώτηση του MEGA ποια ομάδα είναι αυτή που στηρίζει περισσότερο τον αγώνα κατά του ΙΚ, είπε: «Μέρος της στρατηγικής μας είναι πως είναι καλύτερο να προσφέρουμε υποστήριξη στις ομάδες αυτές. Καθιστά αποτελεσματικότερες τις προσπάθειές μας η υποστήριξη των ομάδων αυτών, που ήδη αποδεικνύει επιτυχή αποτελέσματα στην συντριβή του ΙΚ και την ανάκτηση εδάφους. Δεν θέλω να πω ότι άλλα μέλη του συνασπισμού δεν κάνουν αρκετά, ή ότι δεν εκπληρώνουν τον σημαντικό τους ρόλο, καθώς υπάρχουν διαφορετικοί ρόλοι εντός του συνασπισμού».

Νωρίτερα, ο κ. Τόνερ εξέφρασε τη συμπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης προς την τουρκική, για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης ΖουπανιώτηςΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: