Αν ο Ακιντζί θέλει κυπριακή λύση, ας αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει




Του Πανίκου Παναγιώτου
www.philenews.com

Ο Μουσταφά Ακιντζί και οι Τουρκοκύπριοι αν θέλουν κυπριακή λύση και ειρήνη έχουν μια επιλογή: να κοιτάξουν τι έπαθαν οι Ελληνοκύπριοι το 1974 και το πάθημα των συμπατριωτών τους να γίνει μάθημα γι’ αυτούς.

Η χούντα της Αθήνας μεταχειρίστηκε την Κύπρο ως δικό της προτεκτοράτο, επεμβαίνοντας παράνομα στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, υπήρχαν όλα εκείνα τα συμφέροντα, κυρίως η πάγια στρατηγική της Άγκυρας, που συνέβαλαν καταλυτικά στην καταστροφή.

Παρ’ όλα αυτά, αν δεν γινόταν το χουντικό πραξικόπημα κι αν δεν υπήρχε η διχόνοια στο εσωτερικό μέτωπο της Κύπρου, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο ως αδύνατο για την Τουρκία να πραγματοποιήσει την εισβολή.

Γι’ αυτό, οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να διδαχθούν από τις τουρκικές επεμβάσεις και τον βρόμικο ρόλο που διαδραμάτισαν οι τουρκικές υπηρεσίες για να χυθεί τόσο αίμα στον τόπο μας.

Και επειδή ο Ακιντζί ισχυρίζεται και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θέλει λύση για τους Κύπριους και όχι για την Τουρκία, ας αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Εάν πράγματι νιώθει ότι η καρδιά και η λογική τού υπαγορεύουν λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, ώστε να μη φτάσουν να πάθουν μια μέρα αυτό που έπαθαν οι Ελληνοκύπριοι το 1974, τότε η μόνη επιλογή είναι η ρήξη με τον Ερντογάν και την Τουρκία και όχι «η ανάπτυξη και η ενίσχυση του ψευδοκράτους», όπως δήλωσε πρόσφατα.

Εάν, πράγματι, επιδιώκει δημοκρατική λύση και όχι τη μετατροπή της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο, εάν τον ενδιαφέρει η κοινή μας πατρίδα και όχι η εξουσία, ας το αποδείξει σήμερα με συγκεκριμένες πράξεις.

Μια τέτοια ανατροπή θα δημιουργήσει την απαραίτητη δυναμική, εντός και εκτός του νησιού, για απεξάρτηση της Κύπρου πρώτα από την κατοχική Τουρκία και μετά συνολικά από τις εγγυήτριες δυνάμεις. Είναι δύσκολο εγχείρημα, λόγω της παρουσίας του Αττίλα, αλλά όχι ανέφικτο.

Αν ο Ακιντζί τολμήσει, θα υπάρξουν πλέον νέα δεδομένα, με πιο στέρεη προοπτική για απελευθέρωση και δικαίωση. Η ενέργειά του θα βρει στήριξη από τον κυπριακό λαό, αποδεικνύοντας στην πράξη πως οι Τουρκοκύπριοι επιδιώκουν να είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ισότιμοι και ελεύθεροι, με ασφάλεια, δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Το ψευδοκράτος είναι το αποτέλεσμα ενός εγκλήματος και πρωταρχικός κανόνας για μια σωστή, λειτουργική κυπριακή λύση – που να επανενώνει και όχι να εδραιώνει τη διχοτόμηση – είναι η κατάργησή του.

Μόνο έτσι θα δοθεί και στη διεθνή κοινότητα ένα πειστικό επιχείρημα για να πει στην Τουρκία: «Πάρε τα στρατεύματά σου και φύγε από την Κύπρο».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: