Βόρεια Κορέα: Ο Αμερικανός φοιτητής συνελήφθη εξαιτίας επεισοδίου σε ξενοδοχείο




Ο Ότο Γουόρμμπιρ, ο Αμερικανός φοιτητής που κρατείται από τη Βόρεια Κορέα, συνελήφθη λίγο πριν επιβιβαστεί στην πτήση του για την Κίνα εξαιτίας ενός αδιευκρίνιστου επεισοδίου που είχε λάβει χώρα νωρίτερα στη διάρκεια του ταξιδιού του στο ξενοδοχείο του, γνωστοποίησε το γραφείο ταξιδιών.

Το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε χθες, Παρασκευή, ότι ο Γουόρμμπιρ “συνελήφθη επειδή διέπραξε μια εχθρική πράξη εναντίον του κράτους”, η οποία είχε γίνει “ανεκτή και χειραγωγηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ”.

Η Σαρλότ Γκάτριτζ, η οδηγός του γκρουπ των τουριστών που είχε οργανωθεί από το γραφείο Young Pioneer Tours και μοναδική μάρτυρας της σύλληψης του Γουόρμμπιρ, είπε ότι ο 21χρονος φοιτητής του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια δεν ήταν μαζί με άλλους τουρίστες όταν συνέβησαν τα γεγονότα που φαίνεται ότι οδήγησαν στη σύλληψή του. “Ό,τι συνέβη, συνέβη στο ξενοδοχείο και πιστεύω πως ο Ότο δεν το είπε σε κανέναν ελπίζοντας ότι θα περάσει απαρατήρητο”, είπε η Γκάτριτζ στο Ρόιτερς.

Η ίδια και συνάδελφοί της στο Young Pioneer Tours αρνήθηκαν να γνωστοποιήσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συνέβη, επικαλούμενοι την ασφάλεια του πελάτη τους. Ο Γουόρμμπιρ διέμενε στο ξενοδοχείο Yanggakdo International όταν συνέβη το επεισόδιο που οδήγησε στη σύλληψή του. Το Yanggakdo είναι χτισμένο σ’ ένα νησί στη μέση του ποταμού Ταεντόνγκ, ο οποίος διαρρέει το κέντρο της Πιονγκγιάνγκ.

Το ταξιδιωτικό γραφείο Young Pioneer Tours, που έχει την έδρα του στην Κίνα, ειδικεύεται στα ταξίδια στη Βόρεια Κορέα και στον ιστότοπό του αυτοχαρακτηρίζεται ως “ένα γραφείο για περιπετειώδεις αποδράσεις που προσφέρει οικονομικά ταξίδια σε προορισμούς που η μητέρα σας θα ήθελε να αποφύγετε”.

Κατά την πενθήμερη πρωτοχρονιάτικη περιοδεία του στη Βόρεια Κορέα, το προσωπικό στο Young Pioneer Tours είπε πως ο Γουόρμμπιρ συμπεριφερόταν φυσιολογικά και χαιρόταν που έβλεπε την καθημερινή ζωή σε μια από τις πιο απομονωμένες χώρες του κοσμου, την οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 6.000 δυτικοί τουρίστες. Στο γκρουπ περιλαμβάνονταν άλλοι δέκα αμερικανοί τουρίστες.

“Σε όλο το ταξίδι, ο Ότο συμπεριφερόταν σαν τυπικός τουρίστας τραβούσε φωτογραφίες, χαιρόταν. Μέχρι το αεροδρόμιο δεν είχαμε καμιά ένδειξη πως είχε συμβεί κάτι δυσάρεστο”, είπε η Γκάτριτζ. Όταν το γκρουπ του Γουόρμμπιρ έφθασε στο αεροδρόμιο, φάνηκε ότι τον καθυστερούν εσκεμμένα στον έλεγχο, είπε στο Ρόιτερς ο Τρόι Κόλινγκς, διευθυντής του Young Pioneer Tours.

Ενώ οι τουρίστες έκαναν τσεκ-ιν στο πρόσφατα ανακαινισμένο τέρμιναλ, δύο αξιωματούχοι του αεροδρομίου συνόδευσαν τον Γουόρμμπιρ σ’ ένα μικρό δωμάτιο πίσω από μια ξύλινη πόρτα στην άκρη της περιοχής του τσεκ-ιν. “Δεν τον απομάκρυναν σέρνοντάς τον ούτε του φώναξαν”, είπε η Γκάτριτζ. Ενώ η Γκάτριτζ περίμενε να βγει ο Γουόρμμπιρ από το δωμάτιο, είπε στους υπόλοιπους του γκρουπ να επιβιβαστούν στην πτήση της βορειοκορεατικής Air Koryo με προορισμό το Πεκίνο.

“Όταν κατέστη σαφές ότι δεν θα ερχόταν, έπρεπε να επιβιβαστώ κι εγώ πριν η πτήση αναχωρήσει”, είπε η Γκάτριτζ, συνάδελφοι της οποίας εξακολουθούν να βρίσκονται στην Πιονγκγιάνγκ με άλλο γκρουπ τουριστών. “Ήμουν η τελευταία που επιβιβάσθηκε στην πτήση”.

Ενώ το ρωσικής κατασκευής αεροπλάνο Tupolev ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από το τέρμιναλ, ένας αξιωματούχος του αεροδρομίου επιβιβάσθηκε στο αεροπλάνο και είπε στην Γκάτριτζ ότι ο Γουόρμμπιρ “μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο”. Λίγο αργότερα, μια βορειοκορεατική επαφή έστειλε ενα μήνυμα αναφορικά με την κράτηση του Γουόρμμπιρ στον ιδρυτή του Young Pioneer Tours Γκάρετ Τζόνσον, ο οποίος βρισκόταν στην Πιονγκγιάνγκ με ένα άλλο γκρουπ που επρόκειτο να πάρει το τρένο μέχρι τα κινεζικά σύνορα.

“Δεν έφυγα όταν άκουσα πως ο Ότο συνελήφθη”, είπε ο Τζόνσον στο Ρόιτερς. “Ήταν μια αυτόματη αντίδραση. Ήθελα να προσπαθήσω και καταλάβω ποια ήταν η κατάσταση και ήλπιζα να μπορέσω τουλάχιστον να μιλήσω μαζί του”.

Ο Τζόνσον είπε πως η εταιρεία του βρίσκεται σε επαφή με την οικογένεια Γουόρμμπιρ, με Αμερικανούς αξιωματούχους και με την πρεσβεία της Ελβετίας στην Πιονγκγιάνγκ, η οποία αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα.

Το προσωπικό του τουριστικού γραφείου είπε πως, απ’ όσα γνωρίζει, ο Γουόρμμπιρ δεν είχε στην κατοχή του θρησκευτικά ή πολιτικά κείμενα. Ξένοι επισκέπτες είχαν συλληφθεί στο παρελθόν για απόπειρα διανομής θρησκευτικής λογοτεχνίας στη χώρα. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά προειδοποιούν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν εκεί.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δήλωσή του ανέφερε πως γνωρίζει τις πληροφορίες ότι ένας αμερικανός πολίτης έχει συλληφθεί στη Βόρεια Κορέα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Σεούλ, Νότια Κορέα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: