Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ μαγειρεύει τις λίστες για να αποκλείσει τους “εχθρούς” του;




Λευκωσία: Μια καθαρά εσωκομματική κίνηση εξελίχθηκε σε μείζον ζήτημα και αντικείμενο αντιπαραθέσεων μεταξύ Δημοκρατικού Συναγερμού από τη μια και όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων από την άλλη. Η πρόθεση του ΔΗΣΥ να αλλάξει το καταστατικό ώστε να μπορεί να καθυστερήσει τη σύσταση των ψηφοδελτίων του συνδέθηκε με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και αυτό ήταν αρκετό να εγείρει απορίες και ερωτηματικά από πολλές κατευθύνσεις, γράφει ο Ανδρέας Πιμπίσιης στον Φιλελεύθερο (www.philenews.com).

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Φ”, η αρχική απόφαση που είχε λάβει το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, να προχωρήσει το κόμμα σε καταστατική αλλαγή ώστε να αφαιρεθούν τα χρονοδιαγράμματα ετοιμασίας του ψηφοδελτίου, δεν συνδεόταν με κάποια σημαντική εξέλιξη στο Κυπριακό. Είχε να κάνει με το ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήθελε να κερδίσει περισσότερο χρόνο κατά την ετοιμασία του ψηφοδελτίου και κυρίως, όλοι οι άλλοι να έχουν ολοκληρώσει τις δικές του διαδικασίες. Παράλληλα ζητήματα όπως η έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο και το πώς θα διαμορφωνόταν η κατάσταση στο Κυπριακό, θεωρήθηκε ότι θα μπορούσαν να δώσουν μεγαλύτερη δυναμική στον στόχο του ΔΗΣΥ για τις βουλευτικές.

Συναφείς πληροφορίες μας αναφέρουν ότι κατά την πρώτη συζήτηση του θέματος υπήρξαν επιφυλάξεις από μέρους βουλευτών. Κάποιοι συνέδεαν τις εξελίξεις αυτές με αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και την παροχή δυνατότητας σε υπουργούς να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ. Στην πορεία ξεκαθάρισε πως ο μόνος εκ των στελεχών της κυβέρνησης που προτίθεται να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές είναι ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Η τροποποίηση του καταστατικού ώστε ο μέγιστος χρόνος για να είναι έτοιμο το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ να μειωθεί στις 45 ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές αντί τρεις μήνες που ήταν προηγουμένως, θα γίνει στα πλαίσια του παγκυπρίου συνεδρίου που θα διεξαχθεί στις 31 Ιανουαρίου. Το γεγονός ότι τα άλλα κόμματα θα έχουν έτοιμες υποψηφιότητες και θα έχουν ξεκινήσει τον προεκλογικό τους αγώνα δεν θεωρείται από πλευράς Πινδάρου ως αρνητικό στις δικές τους κινήσεις. Χθες, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου, Πρόδρομος Προδρόμου, επέμειναν ότι τα χρονικά περιθώρια που έθεσε ο ΔΗΣΥ, δηλαδή 45 ημέρες, είναι υπερ-αρκετά για τη διεξαγωγή ενός προεκλογικού αγώνα. Υπέδειξαν ότι δεν χρειάζονται μεγάλες προεκλογικές εκστρατείες, επικαλούμενοι και πρακτικές που ακολουθούνται εντός της Ευρώπης.

Όσον αφορά το επίμαχο σημείο –δηλαδή οι λόγοι που ο ΔΗΣΥ θα τροποποιήσει το καταστατικό του– φαίνεται να υπάρχει διαφορετική ανάγνωση από τα δύο συναγερμικά στελέχη. Ο Ν. Τορναρίτης επιμένει ότι η απόφαση του ΠΓ συνδεόταν με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ ο Π. Προδρόμου υποστήριξε πως ο όλος προγραμματισμός δεν έχει να κάνει με το εθνικό θέμα. Ο κ. Προδρόμου σημείωσε, πάντως, ότι θέματα όπως το Κυπριακό αλλά και οι εξελίξεις στην οικονομία, είναι φυσικό ότι θα απασχολήσουν το συνέδριο του ΔΗΣΥ στις 31 Ιανουαρίου. Ο κ. Τορναρίτης υποστήριξε επίσης ότι το Κυπριακό πρέπει να μείνει εκτός προεκλογικής ατζέντας. Μια θέση με την οποία όλοι οι άλλοι εκφράζουν κάθετη διαφωνία.

Πρακτικά πάντως, η δράση του ΔΗΣΥ και ο δημόσιος λόγος του δεν αναμένεται να επηρεαστούν από το γεγονός ότι δεν θα είναι έτοιμο το ψηφοδέλτιό του. Εκ των πραγμάτων και ως κυβερνών κόμμα θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να μπει στο «προεκλογικό παιχνίδι», είτε λόγω θεμάτων που θα προκύπτουν και θα έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, είτε με τα ζητήματα της οικονομίας.

Ερωτηματικά και απορίες

Η διασύνδεση των εσωκομματικών διαδικασία στον ΔΗΣΥ με τις εξελίξεις στο Κυπριακό έφερε αντιδράσεις από την πλειοψηφία των άλλων κομμάτων, σημειώνει ο Φιλελεύθερος. Το ΑΚΕΛ υπέδειξε πως ο ΔΗΣΥ είναι ο τελευταίος που μπορεί να νουθετεί «για να μην θυσιαστεί το Κυπριακό στον βωμό προεκλογικών σκοπιμοτήτων». Έφερε ως παράδειγμα τη συμπεριφορά του ΔΗΣΥ στο παρελθόν όπου θυσίαζε το Κυπριακό ελέω προεκλογικών σκοπιμοτήτων και διαμήνυσε πως «κατά την παρούσα προεκλογική περίοδο, το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε δημαγωγικές προσεγγίσεις». Ο Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε την ευχή να υπάρξει λύση του Κυπριακού και κατέληξε λέγοντας πως «από τη στιγμή που ενόψει είναι οι βουλευτικές εκλογές, είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαζόμαστε για τη διεξαγωγή τους».

Για το ΔΗΚΟ προκύπτουν ερωτηματικά από τη δήλωση Ν. Τορναρίτη τον οποίο κάλεσε να ξεκαθαρίσει εάν «υπονοεί ότι γίνονται σκέψεις για αναβολή των βουλευτικών εκλογών λόγω εξελίξεων στο Κυπριακό» και αν έτσι έχουν τα πράγματα, «να πει τι ακριβώς γίνεται στις διαπραγματεύσεις». Σύμφωνα με το ΔΗΚΟ, «είναι φανερό ότι συνεχίζεται η μυστική διπλωματία στο Κυπριακό, κρυφά από τον λαό και από τα κόμματα που διαφωνούν με τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη και των ηγεσιών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ».

Από την άλλη ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ διερωτήθηκαν ως προς τη σκοπιμότητα του ΔΗΣΥ να σπεύσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος υπέδειξε ακόμα πως «αυτό που ενδιαφέρει την ηγεσία του ΔΗΣΥ είναι να μην συζητηθεί το κορυφαίο θέμα που απασχολεί κατά προτεραιότητα τη συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών». Ο Δ. Συλλούρης είπε πως κάποιοι μέσα από τακτικισμούς αναδεικνύουν ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά το κόμμα τους ως μείζον εθνικό θέμα. Μίλησε επίσης για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, κάτι με το οποίο ουδείς μπορεί να συναινέσει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: