Κάνει βήματα πίσω ο ΟΗΕ και σχεδιάζει για μετά τις κυπριακές εκλογές




Του Κώστα Βενιζέλου

ΑΛΛΑΓΗ σχεδιασμών επιλέγουν τα Ηνωμένα Έθνη, που αναπροσαρμόζουν χρονικά το άτυπο χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει αρχικά, για συμφωνία και δημοψηφίσματα τον Μάρτιο (έγινε και λόγος για την 26η Μαρτίου).

Όπως πληροφορούμαστε, ενόψει του γεγονότος ότι με βάση τις εκτιμήσεις δεν προλαβαίνουν μέχρι τον Φεβρουάριο-Μάρτιο να επιτευχθεί έστω και καταρχήν συμφωνία, «μετακομίζουν» τις διεργασίες για δημοψηφίσματα μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου. Η ομάδα του διεθνούς οργανισμού υπό τον κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα θεωρεί πως υπήρξαν δυσκολίες που έφεραν καθυστερήσεις, ωστόσο εκτιμά πως είναι εφικτό όχι μόνο να επιτευχθεί συμφωνία αλλά και να διενεργηθούν δημοψηφίσματα εντός του 2016, το δεύτερο πλέον εξάμηνο. Η «μετακόμιση» του άτυπου χρονοδιαγράμματος δεν διαφοροποιεί τους στόχους, δεν είναι όμως τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Άιντα επιλέγει πλέον άλλη δημόσια ρητορική («δεν σας λέγω ότι η λύση είναι στη γωνία», είπε ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη Παρασκευή).

Ξένος διπλωμάτης επισήμανε στον «Φ» ότι η προεκλογική περίοδος δεν θα είναι υποβοηθητική αν και θα συνεχισθεί η προσπάθεια διατηρώντας στους ίδιους ρυθμούς τη διαδικασία. Ο ίδιος διπλωμάτης παρέπεμψε εν πολλοίς στην εντατικοποίηση των διεργασιών μετά το καλοκαίρι, βασικά τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή του διεθνούς οργανισμού εκτιμά ότι με βάση την αξιολόγηση που έγινε από τους τεχνοκράτες, η διαδικασία έχει προχωρήσει περισσότερο από ό,τι διαφαίνεται από τις δημόσιες τοποθετήσεις των εμπλεκομένων. Τούτο προκύπτει και από την έκθεση καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ, που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Παρόλο που αποφεύχθηκε επιμελώς και σκοπίμως να καταγραφούν λεπτομέρειες στην έκθεση, η περιγραφή που έγινε δείχνει πως έχουν γίνει βήματα, τα οποία, ωστόσο,  δεν είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα θεωρεί πως στη μεγάλη εικόνα που διαμορφώνει, το Νταβός ενδεχομένως να αποτελέσει κομβικό σημείο. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ φέρεται να έχει ζητήσει τη βοήθεια και την παρέμβαση των Αμερικανών και των Βρετανών, ώστε από τις επαφές που θα γίνουν στο ελβετικό θέρετρο να επιτευχθεί τόση πρόοδος ώστε να σπρώξει τη διαδικασία προς τα εμπρός. Όπως πληροφορούμαστε, οι κινήσεις που γίνονται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες παρασκηνιακά δείχνουν ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να υπάρξει σε διάφορα επίπεδα συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων για ζητήματα που δεν έχουν ακόμη συζητηθεί.

Η παρουσία και του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Νταβός θεωρείται σημαντική και αναζητούνται τρόποι να αξιοποιηθεί σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που έγινε κουβέντα με Τούρκους αξιωματούχους και ειδικά με τον Νταβούτογλου, πλην όμως αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Αυτό δεν εμποδίζει, πάντως, τους εν δυνάμει μεσολαβητές να συνεχίσουν τις παρασκηνιακές διεργασίες για να φέρουν κοντά όλους τους εμπλεκομένους. Αυτή άλλωστε ήταν και η αρχική επιδίωξη όταν ο κ. Άιντα έστειλε υπό την ιδιότητά του ως αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ τις προσκλήσεις για συμμετοχή. Γιατί μπορεί να θεωρούνταν κάποιες παρουσίες δεδομένες, πλην όμως αυτή του κ. Ακιντζί πώς προέκυψε;

Αναμένοντας τα αποτελέσματα των επαφών και διεργασιών στο Νταβός, τα Ηνωμένα Έθνη έχοντας όλα τα δεδομένα ενώπόν τους έχουν προχωρήσει στο σχέδιο Β, μεταφέροντας το άτυπο χρονοδιάγραμμα για μετά τον Μάιο. Ο στόχος για συμφωνία εντός του 2016 διατηρείται, όπως και όλοι οι σχεδιασμοί για επίτευξή του.

Ανέκρουσε πρύμναν, χαμήλωσε προσδοκίες

Η αλλαγή στους σχεδιασμούς του ΟΗΕ ως προς τα χρονοδιαγράμματα αλλά και η αντίδραση της Λευκωσίας για τις υπερβολικές προσδοκίες που πρόβαλλε, παρουσιάζοντας τη διαδικασία στο παρά πέντε πριν τη λύση, οδήγησαν τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα να ανακρούσει πρύμναν.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό έχει πείσει τους πάντες, Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού, ΗΠΑ, Βρετανία, Ε.Ε., ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία και αυτό φαίνεται από τις τοποθετήσεις του. Τα μηνύματα που πήρε από τη Λευκωσία, που έδειχναν την ενόχληση του Προέδρου, τον ανάγκασαν να προσγειώσει τον πήχη των προσδοκιών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως τα ζητήματα αυτά σε σχέση με την πραγματική εικόνα των συνομιλιών δεν θα τεθούν στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, στο Νταβός στις 21 τρέχοντος μηνός.

Μαυρογιάννης και Ναμί μεταβαίνουν, αρχές Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες

ΣΤΗΝ έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, θα μεταβούν αρχές Φεβρουαρίου οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο λόγος της εκεί μετάβασής τους θα είναι η συζήτηση θεμάτων που αφορούν το κοινοτικό κεκτημένο. Βασικό ζήτημα, που αποτελεί και την αφορμή για το ταξίδι αυτό, είναι η μετάφραση του κοινοτικού κεκτημένου στην τουρκική γλώσσα, ώστε να διευκολυνθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά τόσο στις συζητήσεις όσο και στα θέματα εναρμόνισης.

Το θέμα της μετάφρασης στην τουρκική για να γίνει χρειάζεται ένα μεγάλο κονδύλι, το οποίο θα ζητήσουν οι διαπραγματευτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα κληθεί, δηλαδή, η Ένωση να χρηματοδοτήσει τη μετάφραση. Δεν αποκλείεται στις Βρυξέλλες να βρεθεί και η Τεχνική Επιτροπή για την Ε.Ε. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, οι συζητήσεις σε αυτή την επιτροπή έχουν προχωρήσει καθώς υπάρχει και από τουρκικής πλευράς ενδιαφέρον στα θέματα της εναρμόνισης και ενημέρωσης.

Στο μεταξύ, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και συνέχισαν τις συζητήσεις, κυρίως στα θέματα που αφορούν το περιουσιακό. Ένα θέμα στο οποίο έχουν «κολλήσει» οι συζητήσεις καθώς υπάρχουν διαφορές επί της αρχής (ποιος έχει το δικαίωμα, ο νόμιμος ιδιοκτήτης ή ο χρήστης κ.λπ.).

Νέα συνάντηση των δυο διαπραγματευτών θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Αν και δεν έχει οριστεί ακόμη ημέρα, ωστόσο, αναμένεται να γίνει πριν την επόμενη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, που χρονικά τοποθετείται στις 29 Ιανουαρίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: