Ενημερώθηκαν οι χώρες που συμμετέχουν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αύριο ενημερώνεται το ΣΑ




Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και πολιτική προϊσταμένη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Λίζα Μπάτενχαϊμ, ενημέρωσε χθες τις χώρες που συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη για την έκθεση που υποβλήθηκε πρόσφατα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η όλη συνεδρίαση διήρκεσε λιγότερο από μισή ώρα.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η κ. Μπάτενχαϊμ αναφέρθηκε στις συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα στο Κυπριακό, επισημαίνοντας το καλό κλίμα και την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αλλά κι ότι απομένει σημαντική δουλειά να γίνει.

Ανέπτυξε διάφορες πτυχές του σημαντικού έργου που επιτελεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το ρόλο της στην προώθηση και εφαρμογή ΜΟΕ, τις τεχνικές επιτροπές και ομάδες εμπειρογνωμόνων, τη διαδικασία για την αποναρκοθέτηση και το στόχο για απαλλαγμένη από νάρκες Κύπρο. Μίλησε για την επίσκεψη στην Κύπρο του βοηθού ΓΓ και υπεύθυνου των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Χερβέ Λαντσού και τις επαφές που είχε.

Η κ. Μπάτενχαϊμ επισήμανε τις αυξημένες ανάγκες της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, εξ αιτίας των οποίων ζητείται αύξηση του αριθμού των μελών της αποστολής κατά 28.

Από τις χώρες που συμμετέχουν τη δύναμη το λόγο έλαβε μόνο η Αίγυπτος, που υποστήριξε τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο και το αίτημα για αύξηση της αριθμητικής δύναμης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ, από τον Ειδικό Σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, θα λάβει χώρα την Παρασκευή. Ο κ. Έιντε αναμένεται σήμερα αργά το βράδυ στη Νέα Υόρκη, όπου θα παραμείνει μόλις 24 ώρες, σύμφωνα με αξιωματούχο του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σήμερα ο κ. Έιντε θα έχει συναντήσεις στο Λονδίνο με αξιωματούχους του Φόρεϊν Όφις.

ΚΥΠΕ Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: