Θα την υποστηρίξει πραγματικά το ΝΑΤΟ την Τουρκία;




Το ΝΑΤΟ, που είχε ήδη λάβει μέτρα στήριξης της Τουρκίας λόγω των συγκρούσεων στα σύνορα της, θα αυξήσει περαιτέρω, μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, τη βοήθειά του προς αυτή τη σύμμαχο χώρα, ανακοίνωσε ο γ.γ. της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Θα εργασθούμε για πρόσθετα μέτρα ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Τουρκίας”, είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ υπογράμμισε πάντως ότι η συμμαχία έχει αποφασίσει “εδώ και μερικά χρόνια” να προσφέρει πρόσθετη βοήθεια στην Τουρκία και διαβεβαίωσε πως “αυτό δεν συνδέεται με το επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας”, όταν ένα τουρκικό καταδιωκτικό κατέρριψε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό που, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Οι σύμμαχοι είχαν αποφασίσει να ενισχύσουν την τουρκική αντιαεροπορική άμυνα αναπτύσσοντας το 2012 αντιπυραυλικές συστοιχίες Patriot κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία. Όμως τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ και η Γερμανία απέσυραν τις συστοιχίες τους. Παραμένει σε λειτουργία μόνο μία συστοιχία, η οποία έχει αναπτυχθεί από την Ισπανία στα Άδανα (νότια Τουρκία), η οποία επιχειρησιακά δεν μπορεί να προσφέρει το παραμικρό στην τουρκική άμυνα, λόγω του σημείου τάξης της.

“Τους τελευταίους μήνες ενισχύσαμε την αντιαεροπορική άμυνα της Τουρκίας”, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ. Ωστόσο η μόνη άξια λόγου ενίσχυση, αν μπορεί να λεχθεί έτσι, είναι η ανάπτυξη έξι μόνο αμερικανικών F-15 στο Ιντσιρλίκ, τα οποία παρέχουν κάλυψη στα αμερικανικά αεροσκάφη που βομβαρδίζουν τους τζιχαντιστές.

Η Γερμανία και η Δανία έστειλαν πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ. Αυτό, όμως, που δεν είπε είναι ότι τα πλοία δεν στάλθηκαν προς ενίσχυση της Τουρκίας. Εξάλλου η γερμανική φρεγάτα δεν έχει καν πάει ακόμα στην περιοχή. Όσον αφορά τα γαλλικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή, μαζί και το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ, υποστηρίζονται από ρωσικά σκάφη.

Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε για παράδειγμα να στείλει στην Τουρκία αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης AWACS, τα οποία είχαν αποδειχθεί πολύ χρήσιμα κατά την κορύφωση της ουκρανικής κρίσης για την αξιολόγηση της κατάστασης επί του πεδίου.
“Επιτρέπουν να έχουμε καλές πληροφορίες και τα ραντάρ τους μπορούν να βλέπουν πολύ πέραν του τουρκικού εδάφους”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ωστόσο τα AWACS αν και εφόσον αναπτυχθούν, δεν θα είναι υπό τουρκική, αλλά υπό νατοϊκή διοίκηση και είναι εξαιρετικά απίθανο οι συλλεγόμενες πληροφορίες, στο σύνολό τους, τουλάχιστον, να φτάνουν και στους Τούρκους. Θα είναι σκόπιμο να αναμένει κανείς τις τελικές αποφάσεις και ειδικά το ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών – αν υπάρξει – πριν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.

Επίσης ενδιαφέρον έχει και η στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα στην σύνοδο αυτή.

Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: