Πούτιν: “Καμία προοπτική αποκατάστασης σχέσεων με τη νυν τουρκική ηγεσία”




Συνέντευξη σε ξένους δημοσιογράφους παραχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, με τις ερωτήσεις να επικεντρώνονται στη σύγκρουση Ρωσίας-Τουρκίας.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους εχθρική ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας και είπε πως αμέσως μετά έτρεψε να ζητήσει κάλυψη στο ΝΑΤΟ. «Αν η κατάρριψη ήταν ατύχημα θα μπορούσαν να ζητήσουν συγνώμη. Η στάση τους είναι εξοργιστική», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Αν οι Τούρκοι θέλουν να γλείψουν τους Αμερικανούς σε ένα συγκεκριμένο σημείο, δεν ξέρω αν πράττουν ορθά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, κατά την ετήσια μαραθώνια συνέντευξη τύπου, ενώπιον περίπου 1.400 δημοσιογράφων, προκαλώντας τα γέλια του ακροατηρίου.

«Τους είχαμε προσφέρει την συνεργασία μας. Υπήρχαν δίαυλοι επικοινωνίας. Κανείς δεν μας προειδοποίησε για τους Τουρκομάνους. Δεν μας είπαν τίποτα. Τότε δεν είχαμε άμυνα, τώρα έχουμε τους S-400», τόνισε ο Βλ. Πούτιν.

«Δεν ξέρω ακόμα αν στο περιστατικό εμπλέκεται και τρίτη δύναμη πάντως αν υπήρχε κάποιος σκοπός για τους Τούρκους δεν επετεύχθη. Θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει επαφή με την τωρινή τουρκική κυβέρνηση. Δεν βλέπω καμία προοπτική αποκατάστασης των σχέσεων με τις τουρκικές αρχές σε υψηλό επίπεδο», τόνισε.

Δεν είναι βέβαιο ότι η Ρωσία χρειάζεται μια μόνιμη βάση στη Συρία, είπε, γιατί η Μόσχα διαθέτει όπλα αρκετά ισχυρά για να “πλήξουν οποιονδήποτε” χιλιάδες χιλιόμετρα εκτός των ρωσικών συνόρων.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ρωσίας επισήμανε ότι ουδέποτε θα δεχτεί οποιαδήποτε εξωτερική δύναμη να αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει τη Συρία και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τρόπος για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, εκτός από μια πολιτική λύση.

Ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι η Μόσχα υποστηρίζει σε γενικές γραμμές την πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον να προετοιμάσει ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, προσθέτοντας ότι το σχέδιο ψηφίσματος είναι αποδεκτό στο σύνολό του.

Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η χώρα του έχει προσωπικό στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο εκτελεί ορισμένα στρατιωτικά καθήκοντα, αλλά αρνήθηκε ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει εκεί τακτικά στρατεύματα.

“Ουδέποτε είπαμε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι εκεί που εκτελούν ορισμένα καθήκοντα μεταξύ άλλων στον στρατιωτικό τομέα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν εκεί ρωσικές (τακτικές) δυνάμεις, αντιληφθείτε τη διαφορά”, δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πείσει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ότι χρειάζεται ένας συμβιβασμός προκειμένου να επιτευχθεί μια πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης στη χώρα αυτή. Δήλωσε επίσης ότι περιμένει πως οι εμπορικές σχέσεις με την Ουκρανία θα επιδεινωθούν, αλλά ότι η Μόσχα δεν θα επιβάλει κυρώσεις στο Κίεβο για την εμπορική του συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

http://en.kremlin.ru/events/president/news/20796

https://www.rt.com/on-air/putin-annual-media-marathon/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: