“Κούρεμα” και περισσότερη δημοσιονομική προσαρμογή, (άρα μέτρα), ζητά η Ντέλια




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ακόμα και αν οι ελληνικές αρχές πράξουν ότι είναι απαραίτητο, το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να γίνει βιώσιμο, εκτός αν βοηθήσουν οι Ευρωπαίοι με την ελάφρυνση του.

Αυτό δήλωσε η επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, μιλώντας στο οικονομικό συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη.

Η κ. Βελκουλέσκου τόνισε ότι δεν ομιλεί απαραίτητα για κούρεμα του χρέους, και αυτό υπό την προϋπόθεση να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Η αξιωματούχος του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι απαιτείται περισσότερη ελάφρυνση του χρέους από αυτή που έχει προβλεφθεί μέχρι σήμερα.

Τόνισε ότι τρεις είναι οι προκλήσεις για την Ελλάδα:

— Πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, επειδή –όπως είπε- δεν είναι βιώσιμο και είναι το πιο ακριβό στην Ευρώπη. Επίσης απαιτείται περισσότερη δημοσιονομική προσαρμογή για να πετύχουμε τον στόχο του 3,5%, ενίσχυση της φορολογικής διοικησης και αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα.

— Πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο, και

— Πρέπει να υπάρξει ανταγωνιστικότητα ώστε να μειωθεί η ανεργία.

Η κ. Βελκουλέσκου ρωτήθηκε και για τις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του ΔΝΤ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και απέφυγε να απαντήσει.

Τόνισε, όμως ότι το Ταμείο έχει ενεργά υποστηρίξει την Ελλάδα με τεχνική και οικονομική βοήθεια. «Ελπίζουμε να λάβουμε μέρος στο Πρόγραμμα και τη χρηματοδότηση στις αρχές του επόμενου έτους. Αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μία σειρά προκλήσεων και οι Ευρωπαίοι να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Και τα δύο θέματα είναι απαραίτητα και κομβικά συστατικά ενός νέου Προγράμματος του ΔΝΤ. Είμαστε δεσμευμένοι με τις ελληνικές αρχές».

Από την πλευρά του ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν τόνισε, απαντώντας εμμέσως στο ΔΝΤ, ότι «το θέμα δεν είναι αν θα πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει. Οι αποφάσεις θα ληφθούν μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, την οποία υπολογίζουμε (να αρχίσει) τα μέσα Ιανουαρίου και να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα. Το ΔΝΤ θα αποφασίσει το ίδιο για τη συμμετοχή του, αλλά για εμάς (η συμμετοχή του) είναι μείζονος σημασίας».

Υπογράμμισε ότι «έχουμε εκπλαγεί ευχάριστα ότι η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε περισσότερο ανθεκτική απ’ ότι αναμέναμε».

Ο Νικόλ Τζιαμαρόλι εκ μέρους του ESM, απάντησε σε ερώτηση για το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα και τόνισε ότι δεν μπορεί να κάνει υποθέσεις για το πώς θα είναι αυτό το επόμενο διάστημα.

«Όμως», πρόσθεσε, «τώρα βλέπω ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να υλοποιήσει το Πρόγραμμα. Να περάσει τους νόμους δεν είναι εύκολο. Το γεγονός ότι κέρδισαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις σημαίνει ότι έχουν δυνατή πολιτική εντολή και το εκλόγικό σώμα γνωρίζει τι ψήφισε».

Ο Ράσμους Ρούφερ της ΕΚΤ μίλησε για την αναγκη περαιτέρω σταθεροποίησης του τραπεζικού κλάδου.
Ξεκάθαρα, είπε, το πιο σημαντικό είναι η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, καθώς αποτελούν βάρος για τη δραστηριότητα των τραπεζών. «Αλλά η στρατηγική για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων πρέπει να εφαρμοστεί», είπε και πρόσθεσε:
«Ηδη έχει γίνει σημαντική πρόοδος αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα».  Επίσης ζήτησε την ενίσχυση της διοίκησης των τραπεζών.

Ο κ. Ρούφερ είπε ότι τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά τα σημαντικά βήματα πρέπει να γίνουν από την Ελλάδα, εννοώντας προφανώς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

WWW.ETHNOS.GR, WWW.MIGNATIOU.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: