Ισχυρές και στενές οι σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, ασχέτως Τουρκίας, λέει η Ισραηλινή πρέσβης




Η προσπάθεια του Ισραήλ για αναθέρμανση των σχέσεων με την Τουρκία δεν σχετίζεται με τις σχέσεις Ιερουσαλήμ-Λευκωσίας, οι οποίες είναι ισχυρές και στενές, δήλωσε η νέα πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, Γιαέλ Ράβια Ζάντοκ.

«Οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου είναι ισχυρές και στέκουν από μόνες τους, υπάρχει καλός συντονισμός και συζήτηση, πολλές διμερείς επισκέψεις, καθώς και μια στενή σχέση τόσο μεταξύ της ηγεσίας όσο και του λαού (των δύο χωρών), ανέφερε η κ. Ζάντοκ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο συνάντησης με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, στα γραφεία της Συμμαχίας.

Λέγοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ δεν εξαρτώνται από τις σχέσεις με καμία άλλη χώρα, η κ. Ζάντοκ τόνισε πως «ελπίζουμε να αναθερμάνουμε την σχέση με την Τουρκία, αλλά όπως είπα αυτό δεν σχετίζεται καθόλου με τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και όλα τα ζητήματα, περιλαμβανομένης της ενέργειας συζητούνται μεταξύ των ηγετών του Ισραήλ και της Κύπρου όταν αυτοί συναντώνται».

Παράλληλα, η Ισραηλινή πρέσβης επεσήμανε ότι το 2015 σηματοδοτεί μια σειρά διμερών επισκέψεων, αλλά και αυξημένη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών, προσθέτοντας πως το 2015 θα τελειώσει με επισκέψεις 100.000 Ισραηλινών στην Κύπρο, που είναι σχεδόν τρεις φορές περισσότερες απ` ό,τι δύο χρόνια πριν.

«Εργαζόμαστε μαζί με τους Κύπριους φίλους μας για την επέκταση αυτής της συνεργασίας, την επέκταση των σχέσεων, για την επέκταση του διμερούς διαλόγου, καθώς επίσης και του τριμερούς διαλόγου μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας», είπε.

Τέλος, η κ. Ζάντοκ είπε ότι αυτή τη στιγμή η ίδια εργάζεται για την τριμερή συνάντηση κορυφής στην Κύπρο μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου στο τέλος του ερχόμενου μήνα.

Λιλλήκας: Η τριμερής να μην μείνει σε επίπεδο πολιτικών διακηρύξεων

Από τη πλευρά του, ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε στην επερχόμενη τριμερή συνάντηση στα τέλη Ιανουαρίου, λέγοντας ότι οι συναντήσεις αυτές πρέπει να καταλήξουν σε συγκεκριμένους στόχους και σχέδια δράσης.

«Η τριμερής συνεργασία και η συνάντηση της τριμερούς στα τέλη Ιανουαρίου στην Κύπρο θα πρέπει να οδηγήσει το ταχύτερο δυνατόν σε συγκεκριμένους στόχους με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, τα οποία θα δώσουν ένα ουσιαστικό περιεχόμενο στην τριμερή συνεργασία ξεπερνώντας πλέον το στάδιο και το επίπεδο των απλών πολιτικών διακηρύξεων», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος διαπίστωσε «αυτή είναι και η βούληση από πλευράς της Κυβέρνησης του Ισραήλ.

Εξάλλου, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ενημέρωσε την Ισραηλινή Πρέσβειρα για το Κυπριακό «και για την αδιάλλακτη στάση που τηρεί η Τουρκία, που αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο για να καταλήξουμε σε λύση του Κυπριακού».

Ανέδειξε επίσης «το πόσο σημαντικό είναι η λύση του Κυπριακού να συμβάλει στην ευρύτερη ασφάλεια της περιοχής μας γιατί η ποιότητα της λύσης σαφέστατα θα επηρεάσει και την περιοχή».

Διαβεβαίωσε τέλος «για την βούληση του κυπριακού λαού και της Κυβέρνησης στο να αναπτυχθούν και να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισράηλ».

«Και οι δύο χώρες μοιραζόμαστε μια μακραίωνη ιστορία, σήμερα διαμορφώνονται και κοινά συμφέροντα στον ενεργειακό τομέα, ιδιαίτερα με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν και τη βάση πάνω στην οποία μπορούμε να κτίσουμε μια συνεργασία που θα εξυπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα και των δύο χωρών», κατέληξε.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: