Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα

FILE PHOTO: Judges enter the courtroom for a hearing at the International Court of Justice (ICJ) in The Hague, Netherlands, 17 May 2024. The ICJ is holding a two-day public hearing on the request filed by South Africa, seeking additional provisional measures over the case it had lodged against Isarel on 23 December 2023. It accused Israel of genocide against the Palestinian people in the Gaza Strip and requested provisonal measures to prevent it and punish it. EPA/Lina Selg




Με σημερινή, νέα απόφαση, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει «αμέσως» τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα .

Διαβάζοντας την απόφαση, ο πρόεδρος του ICJ Ναουάφ Σαλάμ, είπε ότι με τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το δικαστήριο τον Μάρτιο δεν αντιμετωπίστηκε πλήρως η κατάσταση στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα και πλέον πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια νέα κατεπείγουσα εντολή.

Στην απόφασή του, το ανώτατο Διεθνές Δικαστήριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών χαρακτηρίζει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Ράφα ως “καταστροφική”, και αναφέρει ότι «δεν είναι πεπεισμένο» ότι η εκκένωση της Ράφα και άλλα μέτρα που λαμβάνει το Ισραήλ είναι επαρκή για να ανακουφίσουν τα δεινά των Παλαιστινίων .

Επίσης το Ισραήλ εντέλλεται από το Διεθνές Δικαστήριονα ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα για ανθρωπιστική βοήθεια και η κυβέρνηση του εβραϊκού κράτους διατάσσεται να  υποβάλει έκθεση στο δικαστήριο εντός ενός μηνός σχετικά με την πρόοδό του στην εφαρμογή των μέτρων που διατάχθηκαν σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι, ενώ οι αποφάσεις του ICJ είναι νομικά δεσμευτικές, στην πράξη είναι μη εκτελεστές από το δικαστήριο.

Η Νότια Αφρική είχε ζητήσει από το ICJ να εκδώσει τις εντολές αυτές προς το Ισραήλ ως μέτρο έκτακτης ανάγκης, λέγοντας ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Ράφα ισοδυναμούν με επιχείρηση «γενοκτονίας» και απειλούν την επιβίωση του παλαιστινιακού λαού

Το αίτημα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης υπόθεσης που η Νότια Αφρική έφερε ενώπιον του δικαστηρίου σχετικά με τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα

Το Ισραήλ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η επίθεση στη Ράφα είναι το κλειδί για την ήττα της Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και χαρακτήρισε την προσφυγή της Νότιας Αφρικής “εντελώς αβάσιμη”

Το Ισραήλ έχει επίσης κατ’ επανάληψη απορρίψει τις κατηγορίες της γενοκτονίας ως αβάσιμες, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρησή του στη Γάζα γίνεται για λόγους αυτοάμυνας και ότι στο στόχαστρο βάζει τους τρομοκράτες της Χαμάς που επιτέθηκαν στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης είπε χθες ότι «καμία δύναμη στη Γη δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να προστατεύει τους πολίτες του και να καταδιώκει τη Χαμάς στη Γάζα».

Το ICJ είναι το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών και μπορεί να εκδίδει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις σε διαφορές μεταξύ χωρών, αλλά έχει ελάχιστους τρόπους  να επιβάλει τις εντολές του.

Ανησυχία για τους ομήρους

Ο δικαστής Σαλάμ μίλησε επίσης για την κατάσταση των Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

«Το δικαστήριο εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την τύχη των ομήρων… και ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους», λέει στο Δικαστήριο.

«Βρίσκουμε βαθιά ανησυχητικό το γεγονός ότι πολλοί εξακολουθούν να παραμένουν αιχμάλωτοι», προσθέτει.

Συνεδριάζει για απάντηση η κυβέρνηση του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε τηλεφωνική σύσκεψη με τη συμμετοχή πολλών υπουργών της κυβέρνησής του, με αφορμή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου  όπως ανακοίνωσε το γραφείο του. Η σύσκεψη επρόκειτο να ξεκινήσει στις 17.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Με πληροφορίες από AFP/ BBC/The Guardian

Ο Πούτιν θέλει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία στις «σημερινές γραμμές του μετώπου» * Αλλιώς, προειδοποιεί, μπορεί να πολεμήσει για όσο χρειαστεί…

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: