Ο ΟΗΕ ψήφισε την 11η Ιουλίου ως «ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα», με πρωτοβουλία της Γερμανίας: Ελλάδα και Κύπρος απείχαν, πένθιμες καμπάνες στη Σερβία

FILE PHOTO: Γενική άποψη της ΓΣ του ΟΗΕ. EPA/MIGUEL RODRIGUEZ




Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε, χθες Πέμπτη 23 Μαΐου, για την καθιέρωση ετήσιας ημέρας μνήμης για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα το 1995, παρά την έντονη αντίθεση από τους Σερβοβόσνιους και τη Σερβία.

(σ. HJ) είναι η ίδια γενική συνέλευση, του ίδιου οργανισμού που δεν δέχεται να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων από την Τουρκία, που έχει τα ίδια αν όχι χειρότερα χαρακτηριστικά και για την οποία διεξάγεται εδώ και χρόνια ένας διεθνής αγώνας.

Το ψήφισμα που συντάχθηκε από τη Γερμανία και τη Ρουάντα -χώρες συνώνυμες με τη γενοκτονία στον 20ο αιώνα- έλαβε 84 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 68 αποχές και όρισε την 11η Ιουλίου ως «Διεθνή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα».

«Αυτό το ψήφισμα επιδιώκει να προωθήσει τη συμφιλίωση, στο παρόν και στο μέλλον», δήλωσε η πρέσβης της Γερμανίας στον ΟΗΕ Antje Leendertse.

Πριν από την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic προειδοποίησε τη Γενική Συνέλευση ότι η κίνηση «απλώς θα ανοίξει παλιές πληγές και αυτό θα δημιουργήσει πλήρη πολιτική καταστροφή». Ωστόσο, είπε ότι δεν αρνήθηκε τις δολοφονίες στη Σρεμπρένιτσα, προσθέτοντας ότι έσκυψε «το κεφάλι σε όλα τα θύματα της σύγκρουσης στη Βοσνία».

Οι καμπάνες των εκκλησιών χτύπησαν σε όλη τη Σερβία την Πέμπτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είπε ότι ελπίζει ότι η χειρονομία θα ενώσει τους Σέρβους σε «προσευχές, γαλήνη, αμοιβαία αλληλεγγύη και σταθερότητα στο να κάνουν το καλό, παρά τις αναληθείς και άδικες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν στον ΟΗΕ».

Εκτός από τη Σερβία, όλες οι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες υπερψήφισαν το ψήφισμα, ενώ αρκετά κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και της Σλοβακίας, απείχαν.

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων Milorad Dodik αρνήθηκε ότι είχε γίνει ακόμη και γενοκτονία στη βοσνιακή πόλη και είπε ότι η κυβέρνησή του δεν θα αναγνωρίσει το ψήφισμα του ΟΗΕ.

Σημειώνεται μεταξύ άλλων, ότι σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των εντάσεων οι συντάκτες του ψηφίσματος πρόσθεσαν -κατόπιν αιτήματος του Μαυροβουνίου- ότι η ευθύνη για τη γενοκτονία είναι «εξατομικευμένη και δεν μπορεί να αποδοθεί σε καμία εθνική, θρησκευτική ή άλλη ομάδα ή κοινότητα στο σύνολό της». Ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για το Βελιγράδι. Σε επιστολή του την Κυριακή σε όλες τις αντιπροσωπείες του ΟΗΕ, ο σέρβος επιτετραμμένος Sasa Mart προειδοποίησε ότι η ανάδειξη «ιστορικά ευαίσθητων θεμάτων εξυπηρετεί μόνο την εμβάθυνση του διχασμού και μπορεί να επιφέρει πρόσθετη αστάθεια στα Βαλκάνια».

Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Vasily Nebenzia, δήλωσε ότι «αν ο στόχος ήταν να διχάσουν τη Γενική Συνέλευση (…) τότε τα κατάφεραν θαυμάσια».

Η ΕΕ απάντησε σθεναρά, με τον εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων Peter Stano να λέει «δεν μπορεί να υπάρξει καμία άρνηση» και «όποιος προσπαθεί να το αμφισβητήσει δεν έχει θέση στην Ευρώπη».

Euractiv  [UN creates Srebrenica genocide memorial day, despite Serbian opposition]

TotalEnergies, κράτος εν κράτει ή το παγκόσμιο «μακρύ χέρι» της Γαλλίας; Οι αντιφάσεις του Μακρόν και το φυσικό αέριο από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Ρωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: