«Εικόνες» από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα σε Χίο και Λέρο




Τον χώρο του ψυχιατρείου όπου κατασκευάζεται το hotspot, τον σημερινό καταυλισμό προσφύγων και τον χώρο του παλιού ΠΙΚΠΑ όπου ανακαινίζεται το κτίριο για να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες, επισκέφτηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσία του στη Λέρο.

Όπως μετέφεραν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους του νησιού αλλά και τους πρόσφυγες, με τον δήμαρχο του νησιού να τονίζει στον κ. Τσίπρα ότι είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελλάδας που επισκέπτεται το νησί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο δήμαρχος και η τοπική κοινωνία διαμήνυσαν στον πρωθυπουργό πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη δημιουργία του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ του επισήμαναν ότι το νησί έχει φιλοξενήσει κατά περιόδους πολιτικούς εξόριστους, άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, και σήμερα πρόσφυγες. Η αλληλεγγύη της Ευρώπης χτίζεται σ’ αυτά τα νησιά της Ελλάδας, παρατηρούσαν.

Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στη Χίο, ο πρωθυπουργός πήγε στον καταυλισμό που βρίσκεται το εργοστάσιο της ΒΙΑΛ και είδε τις εγκαταστάσεις για το hotspot της Χίου. Το εργοστάσιο ανακαινίζεται, ενώ έχουν τοποθετηθεί και οικίσκοι. Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν οι τοπικές αρχές (Δήμαρχος, Μητροπολίτης κλπ.) καθώς και ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ, Ν. Μυταράκης, ενώ στα δύο νησιά ήταν παρόντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (πλην του Δ. Γάκη που είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις στην Αθήνα) καθώς και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για να μιλήσουν με τον πρόεδρο. Όπως αναφέρουν επιπλέον, κατά την επίσκεψη δεν απουσίασαν και οι φωτογραφίες «selfie» από κατοίκους, εργαζόμενους στα hotspot αλλά και άνδρες του Μηχανικού που βοηθούν στην δημιουργία των hotspots.

Ακόμη, όπως ανέφεραν, ο δήμαρχος Λέρου προσέφερε στον Αλέξη Τσίπρα τοπικά προϊόντα και βιβλία με την ιστορία του νησιού, ενώ του έδωσε και ένα φάκελο που κίνησε την περιέργεια όλων των παρευρισκόμενων. Ο φάκελος -όπως μεταφέρουν- περιείχε τα αιτήματα των κατοίκων του νησιού – γνωστά και ως αντισταθμιστικά οφέλη, με τον πρωθυπουργό να σχολιάζει χιουμοριστικά, λέγοντας: “τι είναι αυτό; η ‘λυπητερή’;”, για να του απαντήσει ο δήμαρχος, προκειμένου να μην παρεξηγηθεί, ότι είναι τα αιτήματα των κατοίκων του νησιού.

Ν. Λ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: