Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Το Κυπριακό και οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας, το κόστος της λύσης του Κυπριακού, το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί αύριο για τη Cyta, οι κατοικίες που είναι υποθηκευμένες, η αντιπολεμική πορεία στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας, και η καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων για ΕΕΕ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Η μάχη της Cyta”, γράφει ότι κρίσιμο θα είναι το επόμενο διάστημα ως το τέλος του χρόνου, καθώς αναμένεται να κριθεί το μέλλον της Cyta, αλλά και της εξόδου της Κύπρου από το μνημόνιο, αφού η τρόικα έθεσε ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης συγκεκριμένες ενέργειες που αφορούν την αποκρατικοποίηση του οργανισμού. Αναφέρεται, επίσης, στα μέτρα του Υπουργείου Άμυνας για το νέο “look” των εθνοφρουρών και τα κίνητρα που θα τους βοηθήσουν να κάνουν πιο παραγωγική τη θητεία τους. Επίσης, αναφέρεται στο τι αλλάζει στη φοιτητική χορηγία.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Τους χωρίζει το… σύμπαν”, γράφει ότι στα κεφάλαια του Κυπριακού που θεωρούνται κλειδιά, η απόφαση μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών είναι χαώδης. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του Ρώσου Πρέσβη Στάνισλαβ Οσάτσι, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται λόγος για χρησιμοποίηση της Κύπρου ως βάσης για κτυπήματα κατά των θέσεων των ισλαμιστών εξτρεμιστών. Δημοσιεύει, επίσης, έρευνα για το ποιες ομάδες κατέκτησαν τα Πρωταθλήματα Α’ Κατηγορίας στο ποδόσφαιρο σε όλες τις προεδρίες της χώρας μετά τον Εθνάρχη Μακάριο.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Στο έλεος κόκκινων δανείων”, γράφει ότι δεκάδες χιλιάδες κύριες κατοικίες είναι σήμερα υποθηκευμένες στις τράπεζες και μάλιστα σχεδόν οι μισές από αυτές αφορούν κόκκινα δάνεια και ότι αποκαλυπτική για το θέμα είναι η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στη συνέντευξή της στην εφημερίδα. Γράφει, επίσης, ότι η τουρκική πλευρά μεθοδεύει την εξουδετέρωση του δικαιώματος της αποκατάστασης στο κεφάλαιο του περιουσιακού, και επιμένει πως κανένας από τους σημερινούς χρήστες δεν πρέπει να μετακινηθεί. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη στην εφημερίδα του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος θεωρείται ο “Big Brother” της κρατικής μηχανής, ο οποίος εξήγησε στην εφημερίδα πώς δουλεύει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Καμιά εμπλοκή στις ΝΑΤΟϊκές επεμβάσεις”, γράφει ότι καμιά εμπλοκή της Κύπρου στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, απαίτησαν οι φιλειρηνιστές από Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα στη χθεσινή αντιπολεμική πορεία στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας. Αναφέρεται, επίσης, στο τι προβλέπει το προκαταρκτικό σχέδιο για τα 421 εκτάρια της περιοχής των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών στη Λάρνακα. Επίσης, αναφέρεται σε έρευνα της KPMG για λογαριασμό του Οργανισμού Νεολαίας, που δείχνει την κατάσταση αβεβαιότητας και την απογοήτευση των νέων.

Η εβδομαδιαία “Καθημερινή της Κυριακής”, υπό τον τίτλο “Δύσκολη η λύση έως τον Μάρτιο”, δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι στις συνομιλίες έχει σημειωθεί τέτοια πρόοδος που είναι δυνατή η επίτευξη λύσης ακόμη και το καλοκαίρι. Γράφει, επίσης, ότι καμπανάκι κινδύνου ήχησε το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αφού ξένες τράπεζες διακόπτουν τη συνεργασία τους ως ανταποκρίτριες κυπριακών τραπεζών για συναλλαγές σε δολάριο. Επίσης, γράφει ότι ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε ότι το 2016 θα υποβληθούν οι τελικές προτάσεις για τη δημιουργία Υφυπουργείων Τουρισμού και Ανάπτυξης.

Η εβδομαδιαία “Κύπρος”, υπό τον τίτλο “Βρίσκεται μακριά ακόμη η λύση”, γράφει ότι ενώ αυτό που μετά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου έμεινε στον μέσο πολίτη, ήταν η σύγχυση από τις αντιφατικές έως συγκρουόμενες δηλώσεις και εκτιμήσεις ως προς το απτό αποτέλεσμα στο Κυπριακό των διαπραγματεύσεων. Γράφει, επίσης, ότι ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούζνιεκς δήλωσε ότι η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας επηρέασαν τις πλέον ευάλωτες ομάδες. Επίσης, γράφει ότι έκθεση του ΙΝΕΚ-ΠΕΟ δείχνει ότι η ασκούμενη πολιτική οδήγησε σε μεγάλη αναδιανομή του εισοδήματος, σε βάρος των εργαζομένων.

Η εβδομαδιαία “Μάχη”, υπό τον τίτλο “Χάθηκε η μπάλα…”, γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προσπαθεί να πείσει ότι η αισιοδοξία του Προέδρου Αναστασιάδη και των ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δεν στηρίζεται σε στέρεες βάσεις. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του Αναπληρωτή Προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλη Γιωργάλλα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, μιλά για το σχεδιασμό του κόμματος μετά την αύξηση του εκλογικού μέτρου. Δημοσιεύει, επίσης, ιστορική μαρτυρία του Γεώργιου Καπαχτσή, ο οποίος διετέλεσε Νομάρχης Καστοριάς και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος μιλά για τις ευθύνες της Ελλάδας στην κυπριακή τραγωδία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Ρεπόρτερ”, υπό τον τίτλο “Αναζητούνται 15-20 δισεκατομμύρια”, γράφει ότι οι συζητήσεις στις διαπραγματεύσεις για την οικονομική πτυχή της λύσης δεν μπήκαν στον πυρήνα του προβλήματος, που έχει να κάνει με τα δημοσιονομικά του νέου κράτους, αλλά κυρίως και με το κόστος της επανένωσης. Γράφει, επίσης, ότι στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός της ενδιάμεσης λύσης για την προμήθεια φυσικού αερίου. Επίσης, γράφει ότι η Θύρα 9 μεγάλωσε και δεν ελέγχεται.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Sunday Mail”, υπό τον τίτλο “Οι άποροι κτυπήθηκαν από καθυστερήσεις ΕΕΕ”, γράφει ότι στη Λεμεσό γίνονται προετοιμασίες για παροχή τροφίμων, παιγνιδιών και ρούχων τα Χριστούγεννα σε εκατοντάδες άπορες οικογένειες, οι οποίες αναφέρουν ότι έχει επιδεινωθεί η κατάστασή τους λόγω της καθυστέρησης στην εξέταση αιτήσεων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Γράφει, επίσης, ότι παρουσιάστηκε μια συμφωνία ορόσημο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, αναφέρεται σε χριστουγεννιάτικο αγώνα δρόμου μέσα από τη λάσπη, που διεξάγεται στην Ουαλία.

ΚΥΠΕ – Ρεβέκκα Γρηγοριάδου – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: