Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η τριμερής συνάντηση των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, στην Αθήνα, για τα ενεργειακά, οι θέσεις για το περιουσιακό που εκφράζει ο Μουσταφά Ακιντζί και η κατάσταση στο Συνεργατισμό είναι τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η “Αλήθεια”, με κύριο τίτλο “Έλεος με τη διαπλοκή!”, αναφέρεται σε πυρά του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου κατά του Γενικού Ελεγκτή και αναφέρει πως ο κ. Χάσικος δίνει σήμερα συνέντευξη Τύπου. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχειρεί να χτίσει γέφυρες μεταξύ Νετανιάχου και Αλ Σίσι. Επίσης γράφει πως αποσύρθηκε η πρόταση για την επέκταση του ορίου από το 65ο στο 68ο έτος ηλικίας των κυβερνητικών ιατρών.

“Η Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Νέα εποχή στις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου”, αναφέρει πως σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη τριμερής συνάντηση Σίσι-Τσίπρα-Αναστασιάδη στην Αθήνα, με στόχο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Επίσης γράφει πως ενισχύεται με ισραηλινή άκατο η Εθνική Φρουρά. Σε άλλο θέμα κάνει λόγο για παρατυπίες, διαπλοκή και κακοδιαχείριση στο Συνεργατισμό.

“Ο Φιλελεύθερος”, με κύριο τίτλο “Εμφύλιος στην Κυβέρνηση”, γράφει πως μέτωπο σύγκρουσης “με διαστάσεις εμφυλίου άνοιξε εκ νέου χτες ο Υπουργός Εσωτερικών με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, εμπλέκοντας στη σύγκρουση και τη Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου, αλλά αιφνιδίως και αναίτια και τον `Φ`”. Αλλού σημειώνει πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί τινάζει γέφυρες στο περιουσιακό. Επίσης γράφει για ποινική έρευνα για οκτώ διευθυντές του ΟΣΕΛ, στην οποία εξετάζονται πλαστογραφίες και ανύπαρκτος εφοδιασμός καυσίμων.

Η “Χαραυγή” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Υπεράνω σκοπιμοτήτων η λύση”, πως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως “δεν χαραμίζουμε την ελπίδα της λύσης για προεκλογική ρητορεία”. Αλλού σημειώνει πως άλλα έξι παιδιά έχασαν τη ζωή τους στον υγρό τάφο του Αιγαίου, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη αδιαφορεί. Επίσης αναφέρει πως ο ΥΠΕΣ Σωκράτης Χάσικος βάλλει κατά του Γενικού Ελεγκτή και της Γενικής Λογίστριας με εκατέρωθεν κατηγορίες για προσπάθεια να πληγούν υπολήψεις.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Απρόθυμα τα κόμματα να αντιμετωπίσουν το θέμα της μισθοδοσίας των βουλευτών”, τα κοινοβουλευτικά κόμματα παρουσιάζονται απρόθυμα να λάβουν δράση και δεν έχουν ακόμη θέσει προς συζήτηση το θέμα των προνομίων που απολαμβάνουν οι βουλευτές. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως το 2016 θα είναι αποφασιστική χρονιά για τους υδρογονάνθρακες. Επίσης αναφέρει πως ένας αλιγάτορας κατασπάραξε 22χρονο ύποπτο για διαρρήξεις στη Φλώριδα όταν πήδηξε σε μια λίμνη για να αποφύγει τη σύλληψη.

Η εβδομαδιαία “Οικονομική Καθημερινή”, στο κύριο της θέμα με τίτλο “Σύγκρουση με πολιτικές προεκτάσεις”, κάνει λόγο για αμηχανία στο Προεδρικό από τη νέα κόντρα του Υπουργού Εσωτερικών και του Γενικού Ελεγκτή με απρόβλεπτες εξελίξεις. Αλλού αναφέρει πως συγκρουσιακό είναι το κλίμα στις σχέσεις Αθήνας και θεσμών. Επίσης γράφει σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή χρήζει βελτίωσης η εποπτεία ασφαλιστικών εταιρειών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: