Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του Τύπου σήμερα. Αναφορά γίνεται επίσης, μεταξύ άλλων, στη λίστα Λαγκάρντ, στην ομιλία του ΥΠΟΙΚ για την οικονομία στη Βουλή, στις συλλήψεις για υπόθεση που αφορά το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και τις επιχειρήσεις των Βρετανών από το Ακρωτήρι.

Η “Αλήθεια”, με τίτλο “Τζον Κέρι: Η λύση είναι πιο κοντά…”, γράφει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διαπίστωσε χειροπιαστή πρόοδο και μίλησε για τη “στιγμή της Κύπρου” ενώ υποσχέθηκε οικονομική και τεχνική βοήθεια στην εφαρμογή της λύσης. Αλλού γράφει για πέντε συλλήψεις για στημένες προσφορές στο Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας. Σε άλλο θέμα προβάλλει τις αποκαλύψεις του Υπουργού Οικονομικών στη Βουλή χθες ότι ταυτοποιήθηκε η λίστα Λαγκάρντ με 361 λογαριασμούς με καταθέσεις 827 εκ. και πέφτουν οι πρώτες φορολογίες.

Η “Σημερινή”, με πηχυαίο τίτλο “Ξεκάθαρη λύση θέλουν οι ΗΠΑ”, γράφει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διαπίστωσε πραγματική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και σημείωσε πως αυτή είναι η στιγμή της Κύπρου “και είμαστε αισιόδοξοι ότι όντως έτσι θα είναι”. Αλλού γράφει για τις επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία από το Ακρωτήρι που πραγματοποιεί η Μεγάλη Βρετανία, όπου έφθασαν τα πρώτα 4 πολεμικά αεροσκάφη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε φρενίτιδα για το Τζόκερ και το Λόττο στην Ελλάδα.

Ο “Φιλελεύθερος” έχει τίτλο “Χείρα βοηθείας από τις ΗΠΑ” και γράφει ότι ο Κέρι δήλωσε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει οικονομικά μετά τη λύση και σημειώνει ότι το δείπνο του Αμερικανού ΥΠΕΞ με Αναστασιάδη, Ακιντζί και ΟΗΕδες κράτησε σχεδόν δύο ώρες και ολοκληρώθηκε γύρω στις 10 το βράδυ. Αλλού γράφει ότι το άνοιγμα 26 τραπεζικών λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων για το ΣΑ Λάρνακας εξασφάλισε η Αστυνομία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι νέα δώρα ετοιμάζει η Κομισιόν για την Τουρκία και ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα μεταβεί εκ νέου στις Βρυξέλλες στις 17 Δεκεμβρίου για μίνι σύνοδο 8 κρατών-μελών.

Η “Χαραυγή”, με κύριο τίτλο “Δεν κυβερνούν αλλά παρελθοντολογούν”, γράφει ότι ο ΥΠΟΙΚ σε μια ομιλία 27 σελίδων στην Ολομέλεια της Βουλής αντί να αναφερθεί στο όραμα της κυβέρνησης για το 2016, το μόνο που έκανε είναι να ασκήσει αντιπολίτευση στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλού αναφέρει ότι φωτιές ανάβει το ωράριο καταστημάτων και η Επιτροπή Εργασίας συζητά σήμερα τους κανονισμούς της κυβέρνησης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Κύπρος εμπλέκεται στην πρωτόγνωρη αιματοχυσία και ανθρωπιστική κρίση στους λαούς της περιοχής με τα βρετανικά μαχητικά να κτυπούν από το Ακρωτήρι και πέραν της Συρίας.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail”, με τίτλο “Κέρι: Η λύση είναι κοντά”, αναφέρει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε πως ένα επανενωμένο νησί θα μπορούσε να μετατραπεί σε ενεργειακό και εμπορικό κομβικό σημείο ενώ δημοσιεύει φωτογραφία από την χειραψία του Τζον Κέρι με τους δύο ηγέτες. Αλλού γράφει ότι άρχισε η επιχείρηση βομβαρδισμών των Βρετανών από την Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ήδη 1 εκ ευρώ έχει κατασχεθεί από τραπεζικούς λογαριασμούς που εντοπίστηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος”, με τίτλο “Η ασφάλεια κυρίαρχο θέμα”, γράφει ότι αυτό ήταν το θέμα ψηλά στην ατζέντα χθες στις επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τους δύο ηγέτες. Αλλού γράφει ότι η Πύλη Αμμοχώστου ξεχείλισε από αγάπη για την τέχνη και αναφέρεται στην τέταρτη ομαδική έκθεση “Τέχνη χωρίς σύνορα”. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Cyta στηρίζει την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η εβδομαδιαία “Η Γνώμη”, με τίτλο “Διαπλεκόμενα συμφέροντα!”, γράφει ότι στόχος του Προέδρου του ΔΗΣΥ είναι η εκδίωξη του Υπουργού Γεωργίας, Νίκου Κουγιάλη και ο πλήρης κομματικός έλεγχος του Υπουργείου. Αλλού γράφει ότι οι Άγγλοι που άρχισαν τους βομβαρδισμούς στη Συρία από την Κύπρο στοχοποιούν ύπουλα – όπως γράφει – το νησί. Σε άλλο θέμα γράφει για συγκλονιστικά ευρήματα πρόσφατης έρευνας ανάμεσα στους νέους της Κύπρου με πρώτο πρόβλημα που τους απασχολεί, την ανεργία.

Το εβδομαδιαίο “Το ποντίκι”, με τίτλο “Λαβρόφ: Ήρθε και στήριξε την Κυπριακή Δημοκρατία” και “Κέρυ: Ήρθε να επιδώσει εντολές”, γράφει ότι αυτή είναι η διαφορά στις πολιτικές Ρωσίας – ΗΠΑ έναντι της Κύπρου. Αλλού γράφει για αποδείξεις για συνεργασία Ερντογάν – ISIS. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε λύση αποδεκτή από όλους για τους Ημικρατικούς.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη “Cyprus Weekly”, με τίτλο “Αυτή είναι η στιγμή της Κύπρου”, αναφέρεται στη σχετική αναφορά του Αμερικανού ΥΠΕΞ και τις επαφές που είχε στην ολιγόωρη επίσκεψή του χθες στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ρωσικό ενδιαφέρον επιδείχθηκε τελευταία στιγμή για τα καζίνο. Σε άλλο θέμα για τους πρόσφυγες στο νησί της Λέσβου γράφει για ένα έργο που επιτρέπει στα παιδιά στους καταυλισμούς να ζωγραφίσουν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: