Χριστοδουλίδης: Ο σχεδιασμός σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες συνεχίζεται και ενισχύεται




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ενας από τους στόχους μας το 2016, και ήδη εργαζόμαστε πολύ συγκεκριμένα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η ενίσχυση των υφιστάμενων τριμερών συνεργασιών αλλά και η θεσμοθέτηση καινούργιων με την συμμετοχή κρατών της περιοχής και κρατών μελών της ΕΕ που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εμπλοκή στην περιοχή μας.

Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο «Φιλελεύθερο» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως η ομαλή συνέχιση υλοποίησης των ενεργειακών μας σχεδιασμών επηρεάζει το Κυπριακό, όχι όμως αρνητικά, αλλά θετικά αφού ενισχύει το κίνητρο για την Τουρκία να εργαστεί για επίλυση του το συντομότερο δυνατό.

Ο  Νίκος Χριστοδουλίδης επισημαίνει παράλληλα πως σημαντικός μοχλός πίεσης για ορθή επίλυση του Κυπριακού είναι η εφαρμογή των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης  στέλνει το μήνυμα πως η επιλογή του να μείνουμε, από το 1974, στάσιμη δεν τέθηκε ποτέ και από το 1974 αν περιμέναμε την Τουρκία, δεν θα κάναμε τίποτα. Αντίθετα, σημειώνει πως κινούμενοι με πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό, στο πεδίο της ενέργειας αλλά και εντός της Ε.Ε. με δράσεις, «δημιουργούμε και κίνητρα για την Τουρκία να αντιληφθεί τα οφέλη μέσα από μια ενδεχόμενη λύση, ή και το κόστος για την ίδια από την μη επίλυση του Κυπριακού».

-Η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται για συνεργασίες στην περιοχή. Τι έχει αποδώσει μέχρι σήμερα ο σχεδιασμός αυτός;

Ακολουθούμε ένα πολύ συγκεκριμένο και στοχευμένο σχεδιασμό σε σχέση με τις συνεργασίες μας στην περιοχή. Ένας σχεδιασμός που αξιοποιεί, αν θέλετε, δύο δεδομένα: το γεγονός ότι διατηρούμε άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη καθώς επίσης τις χώρες του Κόλπου και την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με ενεργή παρουσία στα τεκταινόμενα των Βρυξελλών που δεν περιορίζεται σε παρεμβάσεις σε θέματα αποκλειστικά κυπριακού ενδιαφέροντος αλλά και περιφερειακής σημασίας. Αυτός ο σχεδιασμός φέρνει συγκεκριμένα αποτελέσματα και στα δύο επίπεδα. Να σας υπενθυμίσω για παράδειγμα το γεγονός ότι σε ένα κατ’ εξοχήν δύσκολο διπλωματικό πεδίο όπως αυτό της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης που η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία  δεν έχει καν παρουσία, εδώ και δύο χρόνια έχουμε πετύχει να μην εκδοθούν σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα που επεδίωκε η Άγκυρα. Να σας θυμίσω ότι η Σαουδική Αραβία, η οποία από το 1966 δεν είχε διαπιστευμένο Πρέσβη στην Κυπριακή Δημοκρατία, προχώρησε σε μια τέτοια σημαντική ενέργεια το 2015. Να σας θυμίσω τις Τριμερείς συνεργασίες μας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Να αναφέρω την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για να προσκληθούν ξεχωριστά σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Να σας υπενθυμίσω το ταξίδι του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Τουσκ, στην περιοχή μας που πραγματοποιήθηκε μετά από ενθάρρυνση του Προέδρου Αναστασιάδη. Υπάρχουν πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα που αποτελούν μέρος μιας στοχευμένης στρατηγικής η οποία σταθερά και μακροπρόθεσμα δημιουργεί σημαντικές περιφερειακές συνεργασίες και ενδυνάμωση σχέσεων με κράτη που διαδραματίζουν ρόλο και όλα αυτά, αναμφίβολα λειτουργούν ενισχυτικά τόσο ως προς τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και προς επίτευξη του στόχου για επίλυση του Κυπριακού. Είναι για αυτό το λόγο που ένας από τους στόχους μας το 2016, και ήδη εργαζόμαστε πολύ συγκεκριμένα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η ενίσχυση των υφιστάμενων τριμερών συνεργασιών αλλά και η θεσμοθέτηση καινούργιων με την συμμετοχή κρατών της περιοχής και κρατών μελών της ΕΕ που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εμπλοκή στην περιοχή μας.

-Οι σχεδιασμοί για τους υδρογονάνθρακες πόσο μπορούν να προχωρήσουν; Υπάρχει μια σχολή σκέψης που υποστηρίζει πως εάν προχωρήσουμε θα επηρεασθούν οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Συμφωνείτε;

Ο σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες όχι μόνο συνεχίζεται αλλά ενισχύεται. Και αυτό αποδεικνύεται από τα ίδια τα γεγονότα. Η ομαλή συνέχιση υλοποίησης των ενεργειακών μας σχεδιασμών επηρεάζει το Κυπριακό, όχι όμως αρνητικά, αλλά θετικά αφού ενισχύει το κίνητρο για την Τουρκία να εργαστεί για επίλυση του το συντομότερο δυνατό. Είναι τέτοια τα ενδεχόμενα οφέλη που εκτιμούμε πως αποτελούν από μόνα τους ένα σημαντικό μοχλό πίεσης για ορθή επίλυση του κυπριακού. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη διάσταση που θα ήταν καλό να επισημανθεί. Από το 1974 και τα τραγικά γεγονότα και τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής ο κυπριακός λαός και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν σταμάτησαν να λειτουργούν, αντιθέτως καταβλήθηκαν αμέσως πολύ μεγάλες προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και, μέχρι την λύση, να προχωρήσει ο τόπος, η κοινωνία, η οικονομία και να δημιουργηθούν συνθήκες ευημερίας και ανάπτυξης. Δεν σταμάτησε δηλαδή η ζωή, συμπεριλαμβανομένης και της αξιοποίησης των εθνικών και φυσικών πόρων για να μπορέσει να ενισχυθεί και ο αγώνας για λύση του κυπριακού αλλά και για να ευημερήσει ο λαός. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Όταν ξεκινούσαμε την προσπάθεια να γίνουμε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδόν όλοι μας έλεγαν ότι δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος, χωρίς την εκ των προτέρων επίλυση του Κυπριακού. Μέσα από συστηματική δουλειά, συγκεκριμένο σχεδιασμό και πλάνο, επιτύχαμε την σημαντικότερη εξέλιξη από την ημερομηνία ίδρυσής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μπορεί κάποιος να ισχυρισθεί ότι το Κυπριακό δεν έχει επιλυθεί επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε κράτος-μέλος της ΕΕ; Υπάρχουν πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα. Αν επικρατούσε η αντίληψη να μην προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες, μήπως αυτές επηρεάσουν αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού τότε θα έπρεπε να μέναμε στάσιμοι στο 1974.

-Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι φοβούνται αντίδραση της Τουρκίας και υποστηρίζουν πως θα είναι καλύτερα να περιμένουμε.

Ισχύουν αυτά που σας έχω προαναφέρει. Η επιλογή του να μείνουμε, από το 1974, στάσιμη δεν τέθηκε ποτέ και από το 1974 αν περιμέναμε την Τουρκία, δεν θα κάναμε τίποτα. Αντίθετα, κινούμενοι με πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό (στον τομέα της Ενέργειας, την ενίσχυση των σχέσεων μας με τα γειτονικά κράτη, την ενεργό και μέσα από συγκεκριμένες δράσεις παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση) δημιουργούμε και κίνητρα για την Τουρκία να αντιληφθεί τα οφέλη μέσα από μια ενδεχόμενη λύση, ή και το κόστος για την ίδια από την μη επίλυση του Κυπριακού.

Κίνδυνος ενσωμάτωσης των κατεχομένων

«Ο διασταυρούμενος χαρακτήρας  διαπραγμάτευσης έχει σε ορισμένες περιπτώσεις ως αποτέλεσμα ανατροπές σε θέματα ή σε κάποιες πτυχές τους, στα οποία ενώ προϋπήρξε συναντίληψη, η πιο συγκεκριμένη ή αναλυτική συζήτηση ή αποτύπωσή τους, ανέδειξε έπειτα διαφωνίες που θέτουν εν αμφιβόλω τη συνολική συναντίληψη».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στο έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα είπε ότι αποδεικνύει κάτι πολύ σημαντικό σε σχέση με τους Τ/Κ. Η  μη επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε θα έχει ως αποτέλεσμα, όχι την αναγνώριση ξεχωριστής οντότητας στα κατεχόμενα, όπως ίσως κάποιοι πιστεύουν ή στο οποίο κάποιοι προσβλέπουν, αλλά  την πλήρη ενσωμάτωση των κατεχομένων περιοχών στην Τουρκία με ότι αυτό σημαίνει για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων.

-Οι διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει τον περασμένο Μάιο, μοιάζουν με σκοτσέζικο ντους. Σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζεται να σημειώνεται πρόοδος και σε άλλες αναδεικνύονται μεγάλες διαφορές. Αυτό δείχνει και την εικόνα της διαδικασίας; Μια εικόνα σκαμπανεβασμάτων;

Είναι απολύτως φυσιολογικό μέσα στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης και δεδομένης της πολυπλοκότητας και σοβαρότητας του προς επίλυση ζητήματος,  να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες. Δεν είναι, για παράδειγμα, εφικτό σε κάθε συνάντηση των ηγετών ή και των διαπραγματευτών να υπάρχει κατάληξη σε κάποιο θέμα. Πρόκειται για μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που απαιτεί σε αρκετές περιπτώσεις μακρές συζητήσεις, διαβουλεύσεις, επιχειρηματολογία και εξεύρεση λύσεων. Τα σκαμπανεβάσματα είναι κάτι το αναμενόμενο. Την ίδια ώρα, στην εν εξελίξει  διαδικασία κατόπιν δικής μας επιμονής υπάρχει άλλη μια ιδιαιτερότητα αυτή της διασταυρούμενης φύσης της διαπραγμάτευσης. Αυτός ο διασταυρούμενος χαρακτήρας έχει σε ορισμένες περιπτώσεις ως αποτέλεσμα ανατροπές σε θέματα ή σε κάποιες πτυχές τους, στα οποία ενώ προϋπήρξε συναντίληψη, η πιο συγκεκριμένη ή αναλυτική συζήτηση ή αποτύπωσή τους, ανέδειξε έπειτα διαφωνίες που θέτουν εν αμφιβόλω τη συνολική συναντίληψη. Επιπλέον δεν πρέπει να λησμονούμε τη διαχρονική αρχή που διέπει τις συνομιλίες στο κυπριακό, ότι δηλαδή τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα. Συνολικά λοιπόν το να υπάρχουν περιπτώσεις που σημειώνεται πρόοδος και άλλες που να αναδεικνύονται διάφορες δεν είναι κάτι που πρέπει να μας εκπλήττει.

-Η εκτίμησή σας είναι πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το Μάιο, όπως υποστηρίζουν κάποιοι στη διεθνή κοινότητα;

Εκείνο που έχει σημασία δεν είναι να απαντήσουμε στο ερώτημα αν το Κυπριακό θα λυθεί μέχρι τον Μάρτιο, μέχρι τον Μάιο ή μέχρι το καλοκαίρι. Κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το πότε, γιατί, λαμβάνοντας υπόψη  και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, όλα θα εξαρτηθούν από τη συζήτηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή, αν θέλετε για να είμαι πιο ακριβής, ο χρονικός προσδιορισμός θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από τα αποτελέσματα του εν εξελίξει διαλόγου. Στόχος είναι μετά τη συζήτηση όλων των θεμάτων, όλων των πτυχών του κυπριακού, να διαπιστωθεί συνολικά πού συμφωνούμε, πού έχουμε επιτύχει να σμικρύνουμε τις διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές και πού υπάρχουν ακόμη ουσιαστικές διαφωνίες. Άρα, όταν συζητηθούν όλες οι πτυχές των κεφαλαίων του κυπριακού, θα πρέπει να γίνει μια τέτοια αξιολόγηση και βάσει των αποτελεσμάτων της να ληφθούν αποφάσεις για το πώς προχωράμε, πώς θα συνεχιστεί η όλη διαδικασία. Άρα, εκ των πραγμάτων, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημά σας ή και να προχωρήσει σε ασφαλή και αξιόπιστη εκτίμηση και κατά τη γνώμη μου αυτό δεν θα ήταν ούτε φρόνιμο ούτε και χρήσιμο.

Σας ανησυχούν κάποιες συμπεριφορές της τουρκικής πλευράς, όπως η μη μετάβαση του κ. Ακιντζί στη δεξίωση για τον Γερμανό ΥΠΕΞ, να μην συναντηθεί με τον Ρώσο ΥΠΕΞ ή το έργο για τη μεταφορά νερού; Αυτές οι συμπεριφορές δεν προδίδουν κάποιες άλλες επιδιώξεις, πλην της λύσης;

Πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα. Η απόφαση του  κ. Ακιντζί να μην παραστεί στη δεξίωση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών καθώς και η άρνησή του να συναντηθεί με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών αποτελούν εξελίξεις που αναμφίβολα  δεν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως θετικές και που μπορεί να οδηγήσουν κάποιους σε ερωτήματα όπως αυτό που έχετε θέσει. Το έργο για μεταφορά νερού από την Τουρκία είναι ένα διαφορετικό ζήτημα, πολύ σημαντικό και άμεσα συνυφασμένο με το κυπριακό και την μέχρι σήμερα πολιτική της Άγκυρας. Πιο συγκεκριμένα, το έργο της μεταφοράς νερού (η υδάτινη αυτή εξάρτηση από την Τουρκία) αλλά και τα προβλήματα που παρατηρούνται στην  πρακτική υλοποίηση του έργου  αποδεικνύουν κάτι πολύ σημαντικό σε σχέση με τους Τουρκοκυπρίους:  η μη επίλυση του κυπριακού θα έχει ως αποτέλεσμα, όχι την αναγνώριση ξεχωριστής οντότητας στα κατεχόμενα, όπως ίσως κάποιοι πιστεύουν ή στο οποίο κάποιοι προσβλέπουν, αλλά  την πλήρη ενσωμάτωση των κατεχομένων περιοχών στην Τουρκία με ότι αυτό σημαίνει για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων. Είναι κάτι το οποίο σίγουρα που πρέπει να προβληματίσει.

Μέρος της δουλειάς μου η κριτική που δέχομαι

Θεωρείτε πώς τα ΜΜΕ σας συμπεριφέρονται καλά; Πώς αντιμετωπίζετε την κριτική;

Τα ΜΜΕ επιτελούν το έργο τους και εγώ προσπαθώ να ανταποκριθώ όσο καλύτερα μπορώ και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου στα καθήκοντά μου. Την κριτική, ειδικότερα αυτήν που είναι τεκμηριωμένη, την αντιμετωπίζω ως μέρος της δουλειάς μου, είναι καλοδεχούμενη και σε πολλές περιπτώσεις, και έχω υπόψη μου τέτοια παραδείγματα, με βοήθησε να βελτιωθώ ή αν θέλετε να αποφύγω επανάληψη λαθών που είχα κάνει. Εκείνο που έχω ως κανόνα στην εκτέλεση των καθηκόντων μου είναι ο σεβασμός στο επάγγελμα της δημοσιογραφίας και η αναγνώριση της σημασίας, για τους δημοσιογράφους να είναι  αξιόπιστοι και ορθοί σε αυτό που κάνουν. Είμαι ευτυχής για την σχέση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί με πάρα πολλούς συναδέλφους σας. Πάντα  προσπαθώ να παρουσιάζω τα δεδομένα ως έχουν, χωρίς καμία διάθεση παραπληροφόρησης για να αποφύγω ενδεχόμενη κριτική έναντι της Κυβέρνησης. Δεν πιστεύω σε τέτοιου είδους πρακτικές, εκτιμώ ότι η ειλικρίνεια και η αποδοχή της καλοπροαίρετης κριτικής είναι κάτι που προσθέτει στη δουλειά μας, μας βελτιώνει και ενισχύει τον θεσμό της δημοκρατίας.

Εάν έκλεινε ο «διακόπτης»…

Εάν είχατε τη δυνατότητα μια μέρα να μην ασχοληθείτε με δηλώσεις, να μην ακούσετε δελτία ειδήσεων, να μην διαβάσετε εφημερίδες, να «κλείσει» κοντολογίς ο διακόπτης, τι θα προτιμούσατε να κάνετε;

Εύκολη η ερώτηση σας. Θα έκανα αυτό που κάνω κάθε φορά που βρίσκω την ευκαιρία, αυτό που κάνει και ο περισσότερος κόσμος, θα περνούσα την μέρα μου με την οικογένεια μου.

-Κυκλοφοράτε με ένα μικρό σε κυβισμούς αυτοκίνητο. Δεν έχετε δελεαστεί από τις λιμουζίνες που προσφέρει το κυπριακό κράτος;

Τα όποια προνόμια, μικρά ή μεγάλα, που συνοδεύουν πολιτειακά αξιώματα και θέσεις είναι λειτουργικού χαρακτήρα. Έχουν αποδοθεί από την πολιτεία με χρήματα των φορολογουμένων για να εξυπηρετούν αυτόν που προσωρινά κατέχει το αξίωμα ώστε να διευκολύνεται στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Το αυτοκίνητο με το οποίο κυκλοφορώ εξυπηρετεί απόλυτα τις υπηρεσιακές μου ανάγκες.

http://WWW.PHILENEWS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: