Του Ακιντζί τα καμώματα: Το χαμένο όραμα και η μεγάλη εικόνα




Του Κώστα Βενιζέλου

Ο Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών στο λεγόμενο προεδρικό του, φωτογραφήθηκε και εισέπραξε το όφελος της επίσκεψης. Στη συνέχεια δημοσιοποίησε διά του Εκπροσώπου του, ότι δεν θα πήγαινε στη δεξίωση που δόθηκε προς τιμή του Γερμανού αξιωματούχου από την πρεσβεία του, επειδή θα προσφωνούσε τον Νίκο Αναστασιάδη Πρόεδρο και τον ίδιο Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Όταν συναντούσε τον κ. Στάινμαϊερ γνώριζε πώς δεν θα πήγαινε στη δεξίωση, αλλά σκέφτηκε, προφανώς, ότι θα αξιοποιούσε πλήρως την παρουσία του υψηλού αξιωματούχου στην κατεχόμενη περιοχή και μετά θα έκανε την… αντίστασή του. Έστω και εάν η πρεσβεία της Γερμανίας οργάνωσε τη δεξίωση στο εστιατόριο Chateau Status στην ουδέτερη ζώνη της Λευκωσίας για να διευκολύνει την προσέλευση του ιδίου και των Τουρκοκυπρίων στην εκδήλωση. Θέλει, είπε, απόδοση ισότιμου καθεστώτος! Κοντολογίς, είτε αναβάθμιση του ψευδοκράτους του στο καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε υποβάθμιση του κυπριακού κράτους στο επίπεδο του κατοχικού καθεστώτος.

Ο Ακιντζί δέχεται ξένους αξιωματούχους στο λεγόμενο προεδρικό χωρίς να προβάλλεται ένσταση από τη Λευκωσία. Αντίθετα διευκολύνονται οι επαφές του αυτές. Υπενθυμίζεται πως πλάτες έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία στον Ακιντζί για να συναντήσει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζο Κέρι, στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο. Και στη συνάντηση εκείνη, τόσο εκτίμηση έδειξε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, που είχε μαζί του την Εμινέ Τσολάκ που δηλώνει ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους. Για να δείξει, προφανώς, ότι δεν είναι ως ηγέτης κοινότητας που είχε συναντήσει τον κ. Κέρι, αλλά ως «Πρόεδρος».

Η στάση και η συμπεριφορά του, δείγμα αποθράσυνσης και αλαζονείας, είναι αποτέλεσμα και της εικόνας που του έχουν φτιάξει κάποιοι στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Εικόνα ανθρώπου της «λύσης». Μέχρι πρόσφατα ο Πρόεδρος μιλούσε για το «κοινό όραμα» του με τον Ακιντζί. Εγκατέλειψε, ευτυχώς, την ρητορική αυτή.

Ο Ακιντζί είναι ξεκάθαρος, κάποιοι στην ε/κ πλευρά δεν το αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν να το κατανοήσουν. Είπε κατ΄ επανάληψη πως το ψευδοκράτος θα μετεξελιχθεί σε συνιστών τ/κ κράτος, όπως θα πράξει και η Κυπριακή Δημοκρατία( θα γίνει ε/κ συνιστών κράτος). Αυτό επιχείρησε να επαναλάβει με τη μη μετάβασή του στη δεξίωση, αλλά υπάρχουν κάποιοι που προφανώς θέλουν να τους το κάνει πιο λιανά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο ΔΗΣΥ, που βλέπουν την «μεγάλη εικόνα», το «δάσος αντί του δέντρου», δήλωσαν πως «καλύτερα ο κ. Ακιντζί να παρευρισκόταν στο συγκεκριμένο δείπνο». Και τώρα που δεν πήγε, για το λόγο που δεν προσήλθε στη δεξίωση, εξακολουθεί η «μεγάλη εικόνα» να είναι η ίδια;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: