Εκφράζονται φόβοι ότι ο ΔΗΣΥ οδηγείται σε διάσπαση: Η Αννίτα υποστηρίζει συνεργάτη του Χριστοδουλίδη, έξω φρενών ο Αβέρωφ, ο Αναστασιάδης και τα …μπουζούκια!

FILE PHOTO: Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου σε εκδήλωση στο χωριό Δευτερά. Φωτογραφία via ΔΗΣΥ, Annita Demetriou, @AnnitaDemetriou




Τριγμούς στον ΔΗΣΥ προκάλεσε η απόφαση του πολιτικού γραφείου του κόμματος να στηρίξει για τη θέση του περιφερειάρχη της Πάφου, την υποψηφιότητα του Κωστάκη Κωνσταντίνου, ο οποίος υποστήριξε τον Νίκο Χριστοδουλίδη στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Το 59 υπέρ και 27 κατά της στήριξης της υποψηφιότητας Κωσταντίνου για την προεδρία του Επαρχιακού Συμβουλίου Πάφου είναι ασφαλώς ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα υπέρ της γραμμής που ήθελε να περάσει η ηγεσία της Πινδάρου. Η τελευταία δεν θέλει να ανοίξει ξανά το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο θεωρεί ότι έληξε με την απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας να μην προχωρήσει με διαγραφές.

Καθοριστικό σημείο της προχθεσινής συνεδρίας ήταν η παρέμβαση του Νίκου Αναστασιάδη. Γεγονός το οποίο έτυχε διαφόρων σχολιασμών και ερμηνειών. Αυτό το οποίο σίγουρα μπορεί να ειπωθεί είναι ότι η παρέμβαση του ήταν καταλυτική στην συνεδρία, δίνοντας ξεκάθαρη κατεύθυνση υπέρ της στήριξης Κωστάκη Κωσταντίνου, για χάριν της ενότητας, όπως είπε.

Για πολλούς η παρουσία και μόνο του Νίκου Αναστασιάδη στα συλλογικά όργανα είναι από μόνη της βαρύμετρο ως προς την κατεύθυνση των αποφάσεων. Η παρέμβαση του ωστόσο έτυχε και αρνητικής ερμηνείας, με τον νομικό σύμβουλο του ΔΗΣΥ Κρις Τριανταφυλλίδη να δίνει διαστάσεις με αναφορές για ευθύνες του Νίκου Αναστασιάδη στην διάσπαση της παράταξης που οδήγησε και στην ήττα στις προεδρικές εκλογές.

«Αποκαλύφθηκε η κινητήριος δύναμη πίσω από την αποστασία και την επακόλουθη διάσπαση», υποστηρίζει ο Κρις Τριανταφυλλίδης, αφήνοντας αιχμές κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Σημείωσε:

«Πήρε το λόγο και υποστήριξε θετική ψήφο προς τον Κωστάκη Κωνσταντίνου με στόχο – άκουσον άκουσον κοροϊδία – την ενότητα!

Στο βαθμό που εξαρτάται από κάποιους μάθε ότι δεν θα σου περάσει να πετύχεις τους σχεδιασμούς σου.

Δυστυχώς όμως, όπως έγινε και τον Φεβρουάριο, ο ΔΗΣΥ θα είναι ο μεγάλος χαμένος.

Εσύ καλά τώρα …προς τα μπουζούκια τραβάς! », έγραψε.

Τέτοιου είδους δηλώσεις τορπιλίζουν το κλίμα απαντά ο ΔΗΣΥ, σχολιάζοντας αναφορές του κου Τριανταφυλλίδη ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση του κόμματος.

«Δυστυχώς ο κος Κρις Τριανατφυλλίδης δεν ήταν παρών για νακούσει τους συναγωνιστές, αλλά και για να εκφράσει και ο ίδιος την άποψή του. Και θεωρώ ότι αν ήταν ο ίδιος παρών, θα απέφευγε και τη συγκεκριμένη δήλωση στην οποία προέβη. Ο κος Τριανταφυλλίδης έχει κάθε δικαίωμα να θεωρεί ότι πρέπει να παραιτηθεί. Αναμένουμε ν αποστείλει την παραίτησή του και γραπτώς και θα τη μελετήσουμε. », δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος.

Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 και τέως Πρόεδρος του Κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου προβαίνει σε μία γεμάτη – μάλλον – συμβολισμούς τοποθέτηση.

Πάντως, η κατάσταση στο κόμμα της δεξιάς μοιάζει να μυρίζει μπαρούτι.

  • Αβέρωφ Νεοφύτου: «Τους βάζουν σημαιοφόρους»

«Στο κόμμα μας, κατ’ επίκληση της ενότητας βάζουν σημαιοφόρους εκείνους που τορπίλισαν την ενότητα και υπονόμευσαν την παράταξη», λέει ο τέως Πρόεδρος του Κόμματος, την ώρα που ο Ιωάννης Κασσουλίδης καλεί σε συστράτευση και ενότητα.

Το Ιστορικό Στέλεχος ΔΗΣΥ, Ιωάννης Κασουλίδης αναφέρει ότι «ο ΔΗΣΥ προορίζεται να παραμείνει και να συνεχίσει την ιστορική πορεία του. Οι κάλπες του προσεχούς Ιουνίου αποτελούν για μας την πρόκληση για να αποδείξουμε ότι επιστρέφουμε πίσω στην παλιά αίγλη του».

Ενώ, παραδέχεται πως κατά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές, η αποστασία δημιούργησε ένα μεγάλο τραύμα και οδήγησε στην ήττα του ΔΗΣΥ.

Βάζουν σημαιοφόρους εκείνους που τορπίλισαν την ενότητα

Απασφάλισε και πυροβόλησε κατά πάντων ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Στην πρώτη ουσιαστικά παρέμβαση μετά την αποχώρησή του από την προεδρία του κόμματος, έστρεψε τα πυρά του και κατά του Προεδρικού και κατά της ηγεσίας της Πινδάρου με αφορμή την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος να στηρίξει την υποψηφιότητα Κωστάκη Κωνσταντίνου για την θέση του περιφερειάρχη Πάφου. Ανέφερε χαρακτηριστικά πώς στο κόμμα «βάζουν σημαιοφόρους εκείνους που τορπίλισαν την ενότητα».

«Την ώρα που η προσωπική απεσταλμένη του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται στη Λευκωσία, για την πιθανότατα τελευταία ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού, το εθνικό μας ζήτημα θα έπρεπε να βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας: όλες μας οι δυνάμεις όφειλαν να είναι προσανατολισμένες στην προσπάθεια να βγούμε από το τέλμα και να αξιοποιήσουμε μια συγκυρία που ενδεχομένως να μην προκύψει ποτέ ξανά», αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Αντ’ αυτού», σημειώνει, «η πολιτική εξουσία κάνει επίδειξη μικρομεγαλισμού, με φαντασιώσεις «SOTU» ομιλιών και εκθέσεις ιδεών για την «Κύπρο του 2035». Για να υπάρχει Κύπρος το 2035 θα πρέπει να απαλλαγούμε από την κατοχή μέσω της επίλυσης του Κυπριακού. Αυτό, 50 χρόνια από την εισβολή, φαίνεται ακόμη να μην το κατανοούμε».

«Την ίδια ώρα στο κόμμα μας», προσθέτει, «κατ’ επίκληση της ενότητας βάζουν σημαιοφόρους εκείνους που τορπίλισαν την ενότητα και υπονόμευσαν την παράταξη.

Ας σταματήσουμε, πριν είναι αργά, να περιστρεφόμαστε γύρω από τα μικρά κι ας επικεντρωθούμε στα μεγάλα, σ’ αυτά που θα κρίνουν το μέλλον της πατρίδας μας. Τα περιθώρια στενεύουν εφιαλτικά.

Χωρίς πατρίδα δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε οράματα για το 2035, ούτε παρατάξεις για διεκδίκηση οφίκιων», καταλήγει.

  • Στο πλευρό της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, καλεί σε συστράτευση και ενότητα

Στο πλευρά της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού τάσσεται ο τέως Υπουργός Εξωτερικών και ιστορικό στέλεχος του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης, Παρεμβαίνονται στην κρίση και τον κίνδυνο διάσπασης που αντιμετωπίζει ο ΔΗΣΥ, ο Ιωάννης Κασουλίδης καλεί σε συστράτευση και ενότητα για το καλό της παράταξης.

Μια παρέμβαση η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο λόγω της προσωπικότητας του Ιωάννη Κασουλίδη και της εκτίμησης που φέρει στον συναγερμικό κόσμο, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι στήριξε με πάθος την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου στέκοντας πολλές φορές επικριτικά κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη.

«Είναι γεγονός ότι κατά τις τελευταίες προεδρικές Εκλογές η αποστασία δημιούργησε ένα μεγάλο τραύμα και οδήγησε στην ήττα μας. Όμως ο ΔΗΣΥ, ιδρύθηκε για να καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι της κεντροδεξιάς στην Κύπρο, και βασίζεται στην ιδρυτική Διακήρυξη Αρχών του που είναι επίκαιρες ακόμα και σήμερα. Ο ΔΗΣΥ προορίζεται να παραμείνει και να συνεχίσει την ιστορική πορεία του. Οι κάλπες του προσεχούς Ιουνίου αποτελούν για μας την πρόκληση για να αποδείξουμε ότι επιστρέφουμε πίσω στην παλιά αίγλη του. Είναι στοίχημα για τη σημερινή ηγεσία του, τα μέλη του και τους υποστηρικτές του», αναφέρει στη δήλωση του και προσθέτει:.

«Αναδείξαμε δημοκρατικά τη νέα ηγεσία του και πρέπει να τη στηρίξουμε και να της συμπαρασταθούμε. Ανέλαβε παραλαμβάνοντας και τις αποφάσεις που προϋπήρχαν αφού μεσολάβησαν μια Παγκύπρια εκλογική συνέλευση και ένα Παγκύπριο Συνέδριο. Δεν εναπόκειται στη σημερινή ηγεσία να ανατρέψει τις αποφάσεις αυτές. Αποφάσεις που θέλουν να επαναφέρουν την ηρεμία στο κόμμα και να αφήσουν τα τραύματα του πρόσφατου παρελθόντος σαν μια θλιβερή ανάμνηση.

Τα μέλη του κόμματος πρέπει να δεχθούν τους κανόνες που θέσπισαν τα συλλογικά όργανα. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς κανόνες. Ένας από αυτούς τους κανόνες ορίζει πότε καλούνται τα ίδια τα μέλη να πάρουν τις αποφάσεις τους με μυστική ψηφοφορία. Είναι δικαίωμα του κάθε ψηφοφόρου να καθορίσει ο ίδιος τα κριτήρια του, που μπορεί να περιλαμβάνουν τη συνέπεια των υποψηφίων για τη νομιμοφροσύνη προς το κόμμα, την προσφορά τους και τους αγώνες τους».

Καταλήγοντας ο εκ των ιστορικών στελεχών του ΔΗΣΥ, σημειώνει πώς οι υποστηρικτές, οι ψηφοφόροι θα κληθούν ασφαλώς στην κάλπη του κράτους να αποφασίσουν με βάση τα κριτήρια που οι ίδιοι εν τη σοφία τους θα ζυγίσουν. Θα είναι οι τελικοί κριτές.

«Η Παράταξη ενωμένη, πρέπει να προχωρήσει μπροστά», τονίζει.

Πληροφορίες από τον Φιλελεύθερο και το κανάλι Omega

Το Κυπριακό υπουργείο των Εξωτερικών χαιρετίζει την ανανέωση των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: