Ο Μπαν κι Μουν χαιρετίζει την απόφαση για εκταφές στα κατεχόμενα




Με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν καλωσόρισε την επιβεβαίωση από μέρος του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι “η Τουρκική Δημοκρατία συμφώνησε επίσημα να παράσχει στις ομάδες εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους πρόσβαση σε 30 περιοχές όπου υπάρχουν υποψίες ότι είναι χώροι ταφής, σε στρατιωτικές περιοχές στη βόρεια Κύπρο”.

«Ο ΓΓ είναι ενθαρρυμένος από τα βήματα που ελήφθησαν για οικοδόμηση πίστης και εμπιστοσύνης μεταξύ της ε/κ και τ/κ κοινότητας καθώς οι δύο πλευρές ξεκίνησαν εντατικές συνομιλίες αυτό το μήνα. Τα Ηνωμένα Εθνη παραμένουν δεσμευμένα στην υποστήριξη των ηγετών των Ε/κ και των Τ/κ στις συνομιλίες που στοχεύουν στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο», αναφέρει.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης ΖουπανιώτηςΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Η Κυβέρνηση χαιρετίζει το άνοιγμα ‘στρατιωτικών ζωνών’ στα κατεχόμενα για εκταφές

Η κυπριακή Κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση του τουρκικού στρατού, να επιτρέψει πρόσβαση για εκσκαφές σε 30 σημεία εντός των λεγόμενων στρατιωτικών ζωνών στα κατεχόμενα και ευελπιστεί ότι η Τουρκία θα προχωρήσει και σε άλλα βήματα προς την κατεύθυνση της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει ότι “η κυπριακή Κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του τουρκικού στρατού, να επιτρέψει πρόσβαση για εκσκαφές σε 30 σημεία εντός των λεγόμενων στρατιωτικών ζωνών στα κατεχόμενα, ως ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων”.

Μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη, επισημαίνει, “αναμένουμε και ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει και σε άλλα βήματα προς την κατεύθυνση της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων και πιο συγκεκριμένα στην παροχή απρόσκοπτης πρόσβασης στα αρχεία του τουρκικού στρατού, καθώς επίσης και στην ανεύρεση χώρων ταφής, όπου μετακινήθηκαν οστά”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: