Μεγάλη συγκέντρωση αγροτών εναντίον των νέων μέτρων: Δεν είμαστε τεμπέληδες




Συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι και άλλοι από όλη την Ελλάδα διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο φορολόγησής τους και τις επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

«Θα μας πάρουν και τα λίγα που μας άφησαν οι προηγούμενοι», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανδρέας Μακρής, 52 ετών, κτηνοτρόφος από τις Σέρρες. «Κάποιοι νομίζουν πως είμαστε πλούσιοι, τεμπέληδες και εξαρτημένοι από κόμματα», συμπλήρωσε. «Εγώ ήρθα με πούλμαν, και περιμένω να περάσουν δύο ώρες για να φύγω πάλι», συνέχισε, καθισμένος σε ένα παγκάκι της πλατείας, μασουλώντας ένα κουλούρι.

Αγρότης από την Καρδίτσα είναι ο Σπύρος Τσαρμπής, 40 ετών. Θεωρεί ότι τα νέα μέτρα φορολόγησης των αγροτών και οι επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που θα αυξήσουν τα όρια συντάξεως και θα μειώσουν αυτήν καθ’ εαυτή τη σύνταξη, «θα κλείσουν πολλά σπίτια, και θα εξαφανίσουν το επάγγελμα». Ήδη, πρόσθεσε, τα παιδιά μας φεύγουν στο εξωτερικό, «δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα».

Τα μέτρα για τα οποία αντιδρούν οι αγρότες και συναφείς κλάδοι, συμπεριλαμβάνονται στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων που θα ανοίξει μόλις ολοκληρωθεί, πιθανώς έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας η πρώτη αξιολόγηση.

Στη σημερινή συγκέντρωση έδωσαν το παρών παραγωγοί και πωλητές των λαϊκών αγορών. Θεωρούν βέβαιο ότι η υπερφορολόγησή τους, όπως λένε, θα τους αναγκάσει να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους, γεγονός που θα τους δυσκολέψει ακόμα περισσότερο στο δύσκολο ανταγωνισμό με τις υπεραγορές.

Υπολογίζεται ότι έλαβαν μέρος περί τα 3.500 άτομα, στο μαζικότερο αγροτικό συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων, όπως εκτιμούν οι διοργανωτές του.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, μερίδα των συγκεντρωμένων επιχείρησε να εισέλθει στον προαύλιο χώρο της Βουλής. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και τους απομάκρυνε, ενώ προέβη τουλάχιστον σε μία σύλληψη.

Κλειστοί παρέμειναν για πολλές ώρες κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: