Κύπρος: Δεν αναμένονται θεαματικές ανακοινώσεις στο τέλος των συζητήσεων




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως οι συζητήσεις στο Κυπριακό έχουν εισέλθει στα βαθιά σε ότι αφορά τουλάχιστον κάποια θέματα. Την ίδια ώρα στοχεύουν όπως κατά την αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας των διαπραγματεύσεων, που θα γίνει στο τέλος του μήνα, να ανακοινώσουν νέες συγκλίσεις, θέλοντας να παρουσιάσουν αποτέλεσμα και πρόοδο.

Μια γενική εικόνα υπάρχει, εκτιμάται, ωστόσο, ότι στις τρεις εναπομείναντες συναντήσεις, θα καταφέρουν να κάνουν βήματα προς τα εμπρός, σε κάποια θέματα. Γι αυτό άλλωστε, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, αποφασίστηκε να μην συνεχίσουν τις συζητήσεις στο περιουσιακό, στο οποίο διαπιστώνονται προβλήματα και διαφορές, αλλά στα υπόλοιπα κεφάλαια.

Χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και έγινε μια πρώτη, καταρχήν, αξιολόγηση. Σημειώνεται συναφώς ότι με τον Ακιντζί συναντήθηκε προχθές.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα δήλωσε πως «είμαστε τώρα στο μέσο των έξι συναντήσεων που συμφωνήσαμε να έχουμε τον Νοέμβριο. Βρισκόμαστε στα βαθιά σε ό,τι αφορά μια σειρά θεμάτων, σημαντικών για τις συνομιλίες. Πρόσθεσε δε πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο τέλος αυτών των έξι συναντήσεων, δηλαδή την ερχόμενη Τετάρτη. «Και θα πούμε πού βρισκόμαστε και για τον τρόπο που προχωρούμε. Θα πρέπει να αναμένετε λίγο περισσότερο για την ουσία. Πιθανόν να ενδιαφερθείτε για την ουσία όταν φτάσουμε εκεί», ανέφερε. Η τοποθέτηση αυτή προμηνύει πως δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές ανακοινώσεις στο τέλος των εντατικών συζητήσεων.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αποτέλεσμα για το περιουσιακό μέχρι το τέλος του Νοέμβρη, είπε ότι δεν θα προβεί σε σχόλιο «ως θέμα αρχής, αφού συμφωνήσαμε να μην μιλούμε για το τι κάνουμε σε αυτές τις συναντήσεις. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε πολύ συστηματικές, εποικοδομητικές συνομιλίες για αυτό το θέμα και για άλλα θέματα, στο επίπεδο των ηγετών. Συναντήθηκαν δυο φορές αυτή την εβδομάδα και δυο φορές θα συναντηθούν την ερχόμενη. Και οι διαπραγματευτές συναντιόνται τώρα».

Σε ερώτηση αν η εντατικοποίηση φέρνει αποτελέσματα, είπε ότι «είμαστε σε εποικοδομητική φάση διότι ναι η εντατικοποίηση είναι υποβοηθητική».

Νέο εντατικοποιημένο γύρο

Οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν νέο εντατικοποιημένο γύρο συνομιλιών μετά το πέρας των έξι συναντήσεων που είχαν καθοριστεί τον Νοέμβριο. Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι στόχος των συναντήσεων είναι να παράξουν αποτέλεσμα. «Αυτό είναι κάτι αναμενόμενο, αφού δεν ολοκληρώνονται οι διαδικασίες με τη συμπλήρωση των έξι συναντήσεων το Νοέμβριο», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Κατά τη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Άιντα, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης «έγινε μια ανασκόπηση της κατάστασης πραγμάτων στις συνομιλίες και ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα, πώς δηλαδή θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία». «Υπάρχει δουλειά μπροστά μας. Από πλευράς μας παραμένουμε σοβαροί, προσηλωμένοι στο στόχο μας και ευελπιστούμε ότι μέσα από το διάλογο θα δημιουργηθούν όλα εκείνα τα δεδομένα που θα μας επιτρέπουν να καταλήξουμε σε ένα αμοιβαίως αποδεκτό αποτέλεσμα που αναμφίβολα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού».

«Με την ολοκλήρωση των έξι συναντήσεων να μπορούμε να παρουσιάσουμε και κάποια αποτελέσματα», προσθέτοντας όμως ότι λόγω της διασταυρούμενης φύσης της διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να πει αυτή την στιγμή αν θα υπάρξουν αυτά τα αποτελέσματα ή όχι», ανέφερε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: