Η Γέλεν καταγγέλλει προσπάθεια πολιτικοποίησης της νομισματικής πολιτικής μέσω νομοθεσίας




H επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Tζάνετ Γέλεν προειδοποίησε ότι η προτεινόμενη νομοθεσία που στόχο έχει το στενότερο έλεγχο της Fed θα πολιτικοποιήσει τη νομισματική πολιτική και θα κάνει μεγάλη ζημιά στην αμερικανική οικονομία.

Η προτεινόμενη νομοθεσία θα μπορούσε να δέσει τα χέρια της Fed και “να βλάψει σοβαρά την οικονομία των ΗΠΑ αν γίνει νόμος”, αναφέρει η κ. Γέλεν σε επιστολή της προς τη Βουλή.

Επίσης, θα “οδηγήσει πιθανότατα σε… περιορισμό της ισχύς του δολαρίου στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, και θα μειώσει την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα”, επισημαίνει.

Η επικεφαλής της Fed αναφέρει επίσης ότι η εφαρμογή οικονομικών κανόνων για καθορισμό της νομισματικής πολιτικής της Fed, όπως προβλέπει η προτεινόμενη νομοθεσία, “θα καταργήσει ουσιαστικά τη δυνατότητά της Fed να δράσει σε μια κρίση”.

Η νομοθεσία αναμένετο να τεθεί σε επίσημη ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής αυτή την εβδομάδα και ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στο Κογκρέσο, αναφέροντας ότι η νομοθεσία “απειλεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας της χώρας”.

Η κ. Γέλεν υποστήριξε ότι η Fed έχει διαφανείς διαδικασίες και ότι το νομοσχέδιο “θα πολιτικοποιήσει τη νομισματική πολιτική” και θα ασκήσει “βραχυπρόθεσμες πολιτικές πιέσεις” στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε σχέση με τη νομισματική πολιτική.

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ΚΥΠΕ – ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: