Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Τη σύλληψη του ύποπτου για το τριπλό φονικό στη Λεμεσό και την έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής των νομοσχεδίων για την αύξηση του εκλογικού ορίου, το σύμφωνο συμβίωσης και την άρση του απορρήτου επικοινωνίας, προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες. Αναφέρονται επίσης στην κρίση στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου, στην απόφαση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεγκέι Λαβρόφ να μην συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα και στη στήριξη του Προέδρου Αναστασιάδη και του Υπουργικού στο κίνημα Movember που αφορά στην ευαισθητοποίηση σε σχέση με τον καρκίνο.

Η “Αλήθεια” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Νέος κομματικός χάρτης με το 3,6%”, ότι ανέβηκε το εκλογικό μέτρο με τις ψήφους ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και Αθηνάς Κυριακίδου. Επίσης αναφέρει πως η Ρωσία κήρυξε πόλεμο στην Τουρκία και ότι ο Πούτιν δεν του απαντά το τηλέφωνο, δηλώνει ο Ερντογάν. Αλλού γράφει πως πέρασε με 12 όχι και τρεις αποχές από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την πολιτική συμβίωση.

“Η Σημερινή”, με τίτλο “Στα `χαρακώματα’ Ρωσία και Τουρκία”, γράφει πως οικονομικά και στρατιωτικά μέτρα λαμβάνει η Μόσχα κατά της Αγκυρας και ότι σε αδιέξοδο οδηγούνται οι σχέσεις των δύο χωρών. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως άντρες και νέοι είναι τα μεγαλύτερα “θύματα” της ανεργίας. Εξάλλου γράφει πως αίρεται το απόρρητο της επικοινωνίας μετά τη ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή.

“Ο Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο “Μάθημα Λαβρόφ στον Ακιντζί”, πως ο Ρώσος ΥΠΕΞ ματαίωσε συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί γιατί δεν πάει στα κατεχόμενα για να τον συναντήσει. Σε άλλο θέμα γράφει πως συνελήφθη χθες βράδυ στη Λάνια και ομολόγησε ο φερόμενος ως δράστης του τριπλού φόνου στη Λεμεσό. Εξάλλου. αναφέρεται σε κυρώσεις ΗΠΑ σε ένα Κύπριο και τρεις εταιρείες για στήριξη του Ασαντ.

Η “Χαραυγή”, με τίτλο “Φακέλωμα δια νόμου”, γράφει πως ψήφο στο μαζικό φακέλωμα ανυποψίαστων πολιτών έδωσαν τα κόμματα ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ παρά τις βάσιμες ανησυχίες της Αριστεράς ότι ανοίγει ο ο ασκός του Αιόλου για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε άλλο θέμα γράφει πως υπερψηφίστηκε το σύμφωνο πολιτικής συμβίωσης. Επίσης αναφέρει πως ψηφίστηκε αργά ψες η αύξηση του εκλογικού ορίου στο 3,6% και κάνει λόγο για νέα εποχή.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με τίτλο “Ο Θωμά παραδέχεται το τριπλό φονικό”, αναφέρεται στη σύλληψη του ύποπτου για το τριπλό φονικό στη Λεμεσό, ο οποίος φέρεται να έχει ομολογήσει τη διάπραξή του. Αλλού αναφέρεται πως η Ρωσία απείλησε με οικονομικά αντίποινα την Τουρκία. Εξάλλου γράφει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και το Υπουργικό εξέφρασαν τη στήριξή τους στο κίνημα Movember που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση στα θέματα καρκίνου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη”, με τίτλο “Η Κύπρος απλός θεατής!,” γράφει πως ο Πρόεδρος Ανατασιάδης “τηρεί σιγήν ισχύος” σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή. Αλλού κάνει λόγο για εργατική αντεπίθεση για επανάκτηση μισθών και ωφελημάτων. Επίσης αναφέρει πως στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται το ΓΕΣΥ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το Ποντίκι” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Βάζουν χέρι στην παιδεία,” πως η σύσταση Τεχνικής Επιτροπής για την Παιδεία αποσκοπεί να ξεχαστεί το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έβαλε μουστάκι για καλό σκοπό. Επίσης αναφέρεται σε νέα βρετανική πρόκληση για χρήση των Βάσεων από την Τουρκία.

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Weekly” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Σύντομα στο εδώλιο η Λαϊκή,” πως ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης δήλωσε στην εφημερίδα ότι η υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας μπορεί να καταχωρηθεί στα δικαστήριο πριν το τέλος του έτους. Αλλού γράφει για τις τιμές που αποδόδθηκαν στη Ρωσία στους δυο πιλότους που επέβαιναν του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε από την Τουρκία. Αλλού αναφέρεται στην έγκριση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: