Οι Έλληνες της Διασποράς χρηματοδοτούν δομή φιλοξενίας για προσφυγόπουλα




Δωρεά ύψους 100.000 δολαρίων για τη δημιουργία πρότυπης μεταβατικής δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων από την οργάνωση “ΜΕΤΑδραση” στη Μυτιλήνη ενέκρινε το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Ελλήνων της Διασποράς “Ελληνική Πρωτοβουλία”.

Η μεταβατική δομή θα αρχίσει να λειτουργεί στη Μυτιλήνη στις αρχές Δεκεμβρίου και θα φιλοξενεί αγόρια έως 15 ετών και κορίτσια ως 18 ετών, ενώ στόχος είναι να υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας και ορισμένου αριθμού μητέρων με τα βρέφη τους.

Η δομή θα εστιάζει στην υποστήριξη των μικρών παιδιών που αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν μόνα τους, φιλοξενώντας τα για έως και 15 ημέρες στους χώρους της και διασφαλίζοντας πως δεν θα οδηγηθούν σε ακατάλληλους χώρους κράτησης, όπως γίνεται μέχρι τώρα. Θα προσφέρει στα παιδιά φιλοξενία, στήριξη για την επίσπευση των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, καθώς επίσης υπηρεσίες σίτισης και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης.

Επίσης, στη δομή θα λειτουργεί και υπηρεσία αναζήτησης συγγενών, με στόχο την επανένωση των παιδιών με τους γονείς τους ή με άλλους συγγενείς σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω της μεταβατικής δομής θα προσφέρεται τελικά στα παιδιά ασφαλής παραμονή τους στο νησί έως ότου η “ΜΕΤΑδραση” σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες αναλάβει τη μεταφορά τους σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας ανά την Ελλάδα.

«Η μεταβατική δομή στη Λέσβο έρχεται να συμπληρώσει το πλαίσιο προστασίας για τα ασυνόδευτα παιδιά, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό στα σύνορα. Η δράση αυτή, που θα επιτρέπει την άμεση μεταφορά των παιδιών στην ασφάλεια της μεταβατικής δομής μόλις φτάνουν στο νησί, θα κλείσει σε μεγάλο βαθμό την πόρτα στα διάφορα κυκλώματα εκμετάλλευσης παιδιών», επισημαίνει η αντιπρόεδρος της “ΜΕΤΑδρασης”, Λώρα Παππά.

Όπως περιγράφει η Λυδία, μέλος του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της “ΜΕΤΑδρασης”, «όλα τα ασυνόδευτα παιδιά είναι εξαιρετικά ευάλωτα, με υψηλό κίνδυνο έκθεσης σε κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης». Η ίδια θυμάται ένα περιστατικό που τη συγκλόνισε: «Είχαμε ειδοποιηθεί για ένα παιδί τεσσάρων χρονών από τη Συρία, το οποίο ταξίδευε με κάποιον, ο οποίος δήλωνε πατέρας του.

Αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για διακινητή ρουμανικής καταγωγής. Ανέλαβα να το συνοδεύσω με ασφάλεια μέχρι τη δομή φιλοξενίας στην Αλεξανδρούπολη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού το παιδάκι δέθηκε τόσο πολύ μαζί μου, που του ήταν αδύνατο να με αποχωριστεί. Έτσι, έμεινα για ένα βράδυ μαζί του, μέχρι να συνηθίσει και να εγκλιματιστεί στο νέο περιβάλλον».

Στόχος της “ΜΕΤΑδρασης” είναι στο άμεσο μέλλον να δημιουργηθούν άλλες τρεις μεταβατικές δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην Κω, τη Λέρο και τη Σάμο.

Μ. Κουζινοπούλου, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: