Η Άννα Λάσκαρη συμμετέχει στην 1η Μπιενάλε του Νότου, στη Βενεζουέλα




«Η 1η Μπιενάλε του Νότου: Λαοί Που Αντιστέκονται», διεξάγεται από την 1η Νοεμβρίου 2015 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2016, στη Βενεζουέλα, με αναφορά σε έναν Νότο που δεν περιορίζεται σε σύνορα, αλλά «επεκτείνεται εκεί όπου ο νεοφιλελευθερισμός επιτίθεται διαρκώς», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εικαστικός Άννα Λάσκαρη, η οποία συμμετέχει με το έργο της «Left Of The Parthenon» (Αριστερά του Παρθενώνα) στη διοργάνωση.

Η Μπιενάλε φιλοξενείται στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Καράκας, καθώς και σε δημόσιους χώρους της πόλης.

Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκει στο υπουργείο Λαϊκής Εξουσίας για τον Πολιτισμό της Βενεζουέλας και οργανώνεται από το Ινστιτούτο Τεχνών, Εικόνας και Διαστήματος (IARTES). Συμμετέχουν περισσότεροι από εκατό καλλιτέχνες, προερχόμενοι από 40 χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας και της Καραϊβικής. Τιμώμενη χώρα της διοργάνωσης είναι η Παλαιστίνη, και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει προσκληθεί από την Ευρώπη.

Το έργο της Άννας Λάσκαρη «Left of The Parthenon», είναι ένα 3D animation διάρκειας 2′, το οποίο εγγράφει τις κινήσεις μιας παγιδευμένης γάτας έξω από κάποιο γραφείο, σε ένα μπαλκόνι κτιρίου που βρίσκεται στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας. Οι κινήσεις της γάτας αποδίδουν την κλιμακούμενη απόγνωση και τον πανικό της, καθώς προσπαθεί να βρει έναν τρόπο απόδρασης και σωτηρίας ή να βρει καταφύγιο στο κλειστό γραφείο. Το νιαούρισμά της είναι αδιάκοπο, φοβισμένο και αλλόκοτο. Κάποτε όμως γίνεται απειλητικό. Κοιτάζει το θεατή που μένει αμέτοχος, αλλά όχι ασυγκίνητος.

«Πηγαίνει πάνω κάτω. Κοιτάζει προς τα κάτω… Υπάρχει ο φόβος της πτώσης. Έχει νιώσει την πλήρη αδυναμία της και στο τέλος βλέπει ότι δεν έχει άλλα περιθώρια. Το μόνο που της μένει είναι να επαναστατήσει» σημειώνει η εικαστικός. «Και τότε θυμάται ότι “έχει μια τίγρη μέσα της”, ανοίγει το στόμα της, βγάζει ένα τρομερό βρυχηθμό και ουσιαστικά επιτίθεται, τρώγοντας την κάμερα».

Όσο για τον τίτλο του έργου της «Αριστερά του Παρθενώνα», η ίδια εξηγεί: «Ίσως δεν δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι ο ξένος επισκέπτης στη χώρα μας δεν έρχεται μόνο για τις αρχαιότητες, έρχεται και για την ιστορική στιγμή που διανύουμε. Αυτή την τάση δεν την καθορίζουν στερεοτυπικά ο Παρθενώνας, η Ακρόπολη, το Λίκνο της Δημοκρατίας κ.λπ. αλλά και νέες κοινωνικές δυναμικές, όπως η οργή, ο φόβος, η αντίσταση, η κοινωνική αναταραχή, οι συλλογικές και αλληλέγγυες πρακτικές…»

Άλλωστε τα παραπάνω ήταν το κίνητρο για την Άννα Λάσκαρη να επιστρέψει στην Ελλάδα, λίγο πριν από τον Δεκέμβρη του 2008, από τη Νέα Υόρκη, όπου είχε εγκατασταθεί. «Στάθηκε η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψω και δεν το ‘χω μετανιώσει καθόλου. Ούτε μια στιγμή», τονίζει.

Σύντομα πρόκειται να δούμε και στην Αθήνα το «Left Of The Parthenon», λέει η Άννα Λάσκαρη η οποία προετοιμάζει για το τέλος της χρονιάς τη νέα της δουλειά με τίτλο «Athens Report», μια πλατφόρμα, που θα είναι στο διαδίκτυο και αφορά τα τελευταία χρόνια της ύφεσης. Βίντεο, φωτογραφία, γκράφιτι και συνεντεύξεις αποτελούν το υλικό αυτής της πλατφόρμας, τα οποία θα προβάλλονται πάνω στο τρόλεϊ 11, της γραμμής που συνδέει το Παγκράτι με τα Πατήσια. Τα βίντεο στηρίζονται στο Crowdsourcing, «θα είναι ανοιχτό, μόλις ανέβει στο διαδίκτυο, σε όποιον έχει υλικό από ό,τι συνέβη στο κέντρο της Αθήνας από τον Δεκέμβρη του ‘08, μέχρι και τις δεύτερες εκλογές της Αριστεράς. Υλικό τραβηγμένο από το κινητό κι όχι απαραίτητα από επαγγελματικό βίντεο. Εγώ δηλαδή φτιάχνω μια πλατφόρμα και ο κόσμος είναι ο αφηγητής της ιστορίας», διευκρινίζει η εικαστικός. «Μια σαφής αναφορά στη δημοσιογραφία του πολίτη, η οποία έχει κερδίσει έδαφος τελευταία και μάλιστα ενάντια στα υπάρχοντα μίντια».

Η Άννα Λάσκαρη, είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη ζωγραφική και την χαρακτική, αλλά και μαθήματα ανατομίας για καλλιτέχνες στο Art Students League στη Νέα Υόρκη. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.

Μαρία Μάζη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: